Δευτέρα 22  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Το βλέμμα στο Βερολίνο για τις πληρωμές σε ρούβλια έχει στραμμένο η Αθήνα - Το χρονικό «μαξιλάρι» των τριών εβδομάδων και οι κυβερνητικές προσδοκίες

Το βλέμμα στο Βερολίνο για τις πληρωμές σε ρούβλια έχει στραμμένο η Αθήνα - Το χρονικό «μαξιλάρι» των τριών εβδομάδων και οι κυβερνητικές προσδοκίες

Γιώργος Φιντικάκης

Τη στάση που θα τηρήσει η γερμανική κυβέρνηση απέναντι στην ρωσική αξίωση για πληρωμές σε ρούβλια αναμένουν η Αθήνα, οι Βρυξέλλες και όλη η Ευρώπη. Η επόμενη πληρωμή του Βερολίνου στην Gazprom λήγει αύριο και η επιλογή της κυβέρνησης Σολτς που μέχρι σήμερα αρνείται οποιαδήποτε συμμόρφωση με το ρωσικό αίτημα, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως «οδηγός» για τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η επίσημη γερμανική θέση είναι ότι το διάταγμα Πούτιν θα αποτελούσε παραβίαση των όρων των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές. Το «παράθυρο» ωστόσο, να πληρώσει ο οφειλέτης σε ευρώ την Gazprombank, (βρίσκεται εκτός των κυρώσεων αποκλεισμού από το Swift) και μετά εκείνη να ανοίξει με τη δική του συναίνεση, ένα δεύτερο λογαριασμό, μετατρέποντας τα ευρώ σε ρούβλια, παραμένει ανοιχτό.

Το ζήτημα είναι πολιτικό και τίποτα περισσότερο, χωρίς να επηρεάζει την τιμή ή τον τρόπο πληρωμής, κάτι που γνωρίζουν καλά στην Ευρώπη. Το τέχνασμα Πούτιν, πέραν της δημιουργιας μιας πλασματικής ζήτησης για το ρωσικό νόμισμα που θα το οδηγήσει σε άνοδο στην αγορά συναλλάγματος, αποσκοπεί στο να δείξει πως η Ευρώπη «υποτάσσεται» στα θέλω του. Να πετύχει μια νίκη, την οποία δεν μπορεί να πετύχει στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, αλλά και να πλήξει την ευρωπαϊκή ενότητα, κάνοντας κάποιες κυβερνήσεις και εταιρείες να συμμορφωθούν με το διάταγμα.

Οσο για το δια ταύτα, δηλαδή τη μετατροπή σε ρούβλια των ευρώ και δολαρίων που εισπράττει η Μόσχα από τις πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων, το κάνει ούτως ή άλλως και σήμερα. Στην πραγματικότητα, ο μεν Πούτιν θέλει να δείξει ότι η Ευρώπη «συνθηκολογεί» μπροστά στην ενεργειακή δύναμη της Ρωσίας, η δε, Ευρώπη ότι δεν εκβιάζεται.

Σύμφωνα μάλιστα με μια ερμηνεία που συμμερίζονται κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην χθεσινή σύσκεψη για την ενεργειακή ασφάλεια υπό τον Κυρ.Μητσοτάκη, ήταν λάθος της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου να απορρίψει το ρωσικό τελεσίγραφο. Το ευρωπαϊκό «όχι» συνέβαλε στην διατήρηση των τιμών του αερίου σε υψηλά επίπεδα, ενισχύοντας τα έσοδα της Μόσχας για τη χρηματοδότηση του πολέμου χωρίς κάποιο όφελος για την Ευρώπη. Ενα «ναι» θα είχε κλείσει το θέμα, θα πετύχαινε συνθήκες μεγαλύτερης ηρεμίας στα χρηματιστήρια, άρα μείωση του οικονομικού οφέλους για την Gazprom, ενώ ταυτόχρονα θα επέτρεπε στην ΕΕ να εστιάσει σε πιο σημαντικά ζητήματα, δηλαδή στο πως θα μειωθεί η τιμή του αερίου. Με άλλα λόγια, η αναταραχή βολεύει τη Ρωσία, καθώς όσο πιο ψηλά παραμένει η τιμή του αερίου στα χρηματιστήρια, τόσο περισσότερα έσοδα έχει.

Τα κλειδιά στις Βρυξέλλες

Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση αφενός περιμένει την αντίδραση των Γερμανών, αφετέρου επιχειρεί να αξιοποιήσει το «χρονικό μαξιλάρι» των τριών εβδομάδων έως τις 25 Μαΐου (αφορά τις καταναλώσεις Απριλίου), οπότε και η επόμενη πληρωμή στην Gazprom. Ενα διάστημα στην διάρκεια του οποίου η Ελλάδα εκτιμά ότι θα έχει ενδεχομένως βρεθεί πολιτική λύση από την Κομισιόν, η οποία κρατά, υπό μια έννοια, τα «κλειδιά» της ενεργειακής ασφάλειας, με την αγορά να αναμένει μια πιο ξεκάθαρη στάση. Το άτυπο draft κείμενο μιας κατ’ αρχήν νομικής γνωμοδότησης που έχουν μέχρι σήμερα αποστείλει οι κοινοτικές αρχές και το οποίο δεν παίρνει σαφή θέση για το θέμα, έχει μάλλον περιπλέξει, παρά ξεκαθαρίσει, το τοπίο.

Σύμφωνα με όσα έλεγαν στο Energypress, πηγές με γνώση των διεργασιών, δεν υπάρχει ως σήμερα επίσημα οδηγία από τη Κομισιόν ότι το άνοιγμα λογαριασμού στην Gazprombank συνιστά παραβίαση των κυρώσεων. Αντίθετα υπάρχουν μόνο non paper που λένε ότι το άνοιγμα λογαριασμού στην συγκεκριμένη τράπεζα δεν αποτελεί αθέτηση των κυρώσεων, εκτός και αν εμπλακεί στην συναλλαγή η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Αυτό θα συνιστούσε παραβίαση.

Εν ολίγοις, αρκετοί θεωρούν ότι από ουσιαστικής πλευράς το ζήτημα είναι τεχνικό και πως στο τέλος δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. «Σε ευρώ πληρώναμε, σε ευρώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε», όπως λέει στο Energypress στέλεχος της αγοράς.

Σήμερα η επικοινωνία ΡΑΕ - ΔΕΣΦΑ για το FSU

Σε επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας, κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου δεν προέκυψε κάποια είδηση. Απλώς επαναλήφθηκαν τα βασικά συστατικά του εθνικού σχεδίου στο σενάριο διακοπής των ρωσικών ροών, δηλαδή οι έξτρα παραγγελίες φορτίων LNG, η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, και η λειτουργία στο φουλ των λιγνιτικών μονάδων. Τρία μέτρα που μαζί με άλλα συμπληρωματικά θα βοηθήσουν ώστε το κενό να μην γίνει πολύ αισθητό και να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε ρεύμα, ειδικά το καλοκαίρι. Στο ερώτημα τι θα συμβεί το χειμώνα, εφόσον η ρωσική στρόφιγγα παραμείνει έως τότε κλειστή και δεν έχουν βρεθεί αποτελεσματικές εναλλακτικές πηγές, απάντηση ακόμη δεν υπάρχει.

Της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου είχε προηγηθεί σύσκεψη της ΡΑΕ με τους τρεις ομίλους που προμηθεύονται ρωσικό αέριο, την ΔΕΠΑ, τον Μytilineo και τον όμιλο Κοπελούζο, οι οποίοι και δεσμεύτηκαν ότι θα ευθυγραμμιστούν με τη «γραμμή» της χώρας.

Σήμερα, η ΡΑΕ έχει τηλεδιάσκεψη με τον ΔΕΣΦΑ για τη πλωτή δεξαμενή LNG (FSU), όπου και θα αποφασιστεί αν θα γίνει αγορά ή μίσθωση. Φαίνεται να προκρίνεται η λύση της ενοικίασης σε πρώτη φάση, για διάστημα 12-18 μηνών, ωστόσο θα συνεξεταστεί και το γεγονός ότι ο ΔΕΣΦΑ προκρίνει ως πιο συμφέρουσα λύση την αγορά. Και απόκτηση πάντως να γίνει, το πλοίο δεν πρόκειται να εγκατασταθεί στην Ρεβυθούσα πριν από το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

https://energypress.gr/news/vlemma-sto-verolino-gia-tis-pliromes-se-royvlia-ehei-strammeno-i-athina-hroniko-maxilari-ton

 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021