Βλαπτικά παιχνίδια υγείας στη Δυτική Μακεδονία (Γράφει ο Δ. Ψευτογκάς)
- Μποδοσάκειο Νοσοκομείο
- Εμφανίσεις: 1469
Δεν είναι μια τοπική παραδοξότητα αλλά μια ελληνική καρκινική πραγματικότητα.
Κάθε βαθμίδα διοίκησης κάθε αιρετός ή διορισμένος να λειτουργεί, να ονειρεύεται και να φέρεται ως ιδιοκτήτης του τόπου που ασφυκτιά μέσα σε στενά όρια.
Έτσι μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ή να λειτουργεί σαν υπερφίαλος συγκεντρωτικός μηχανισμός άλλων εποχών φορώντας ενδύματα που σαφώς είναι κακόγουστα και υπερμεγέθη.
Είναι η τρίτη μελέτη , αυτή του Δήμου Κοζάνης που είδε το φως της δημοσιότητας….
Μια μελέτη νοσοκομειοκεντρική,περασμένων αντιλήψεων που δεν στηρίζεται σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και εξαιρεί τους κατεξοχήν υπεύθυνους, συνομιλητές ,τους Ιατρικούς Συλλόγους…
Μια μελέτη που θέτει ως προτεραιότητα την ίδρυση νέου νοσοκομείου όταν η Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης διαθέτει ήδη δύο(2)!
Μια μελέτη που έρχεται σε συνέχεια των επενδύσεων 10 εκατομμυρίων που εξαγγέλλονται από την Διοίκηση του “Μαμάτσειου” Νοσοκομείου Κοζάνης για δημιουργία κτιριακών υποδομών και νέων κλινικών!
Φαίνεται ότι οι έννοιες της συνεννόησης και συνεργασίας είναι άγνωστες…
Είναι η τρίτη μελετη που γνωρίζω για το ίδιο θέμα.
Την υγεία στην Δυτική Μακεδονία εξέτασε και η Περιφερειακή Αρχή επί. Θ. Καρυπίδη και αυτή του Γ. Δακή!
Μελέτες υπάρχουν…
Δει δε χρημάτων…
Η πατρίδα μας δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία…
Οι χρόνοι έκλεισαν….
Οι εποχή των “παχέων αγελάδων” πέρασε ανεπιστρεπτί…
Οι σπατάλες και οι δημόσιες σχέσεις με τα χρήματα των φορολογουμένων. είναι έγκλημα καθοσιώσεως…
Δεν είμαστε σε εποχές γαλήνης και νηνεμίας…
Ζούμε σε εποχές κινδύνων και μαχών…
Ας πάψουμε συνεχώς να κοσκινιζουμε….
Ας ανασηκώσουμε τα μανίκια να…ζυμώσουμε…
Η Δυτική Μακεδονία με την δημογραφική και οικονομική συρρίκνωση κινδυνεύει πολλαπλά…
Χρειάζεται ενδοπεριφερειακή και διαπεριφεριακή συνενόηση και συνεργασία, ένωση δυνάμεων και όχι διαίρεση…
Οι τοπικισμοι, οι ανεδαφικοί και ανέξοδοι λαϊκισμοί
Βλάπτουν σοβαρά την υγεία για να έρθουμε και στο θέμα μας…
Θα παραθέσω εδώ τις προτάσεις μου όπως αυτές διατυπώθηκαν πριν 9 χρόνια στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.οχι γιατί δεν υπάρχει κάτι καλύτερο ή νεότερο εκ μέρους μου.
Αλλά γιατί η ολιστική προσέγγιση ήταν πάντοτε αυτή που κυριαρχούσε στις επιλογές μου και φαίνεται ότι σήμερα καταλαμβάνει όλο και περισσότερο πλειοψηφικά τον σύγχρονο σχεδιασμό και την στρατηγική στην υγεία.
Έξι ώρες κράτησε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 18ης Φεβρουαρίου με αφορμή την μεταφορά της έδρας της κοινής διοίκησης των Νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαϊδος, στην Κοζάνη με μείωση των κλινών του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου και αύξηση της Κοζανης.
Πολλοί θεσμικοί, δήμαρχοι, πρώην νομάρχες, γιατροί, εκπρόσωποι συλλόγων, πολίτες έλαβαν το λόγο. Με εντάσεις, συναισθηματικές εξάρσεις και λαϊκισμούς το θέμα επεκτάθηκε ως όφειλε και απόχτησε περιφερειακή διάσταση. Το ΠΣ, χωρίς αρμοδιότητα πήρε θέση στο πρόβλημα και υπερψήφισε την πρόταση του Γ. Παπαϊορδανίδη και της μείζονος αντιπολίτευσης στην οποία συντάχθηκαν σύμβουλοι της πλειοψηφίας και των άλλων παρατάξεων με ψήφους 14 έναντι 12 της πρότασης του Περιφερειάρχη Γ. Δακή.
Στην συνεδρίαση το λόγο έλαβε ο υπ. Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος Δ. Ψευτογκάς και είπε τα εξής:
Κύριε πρόεδρε,
Μετά από την πενηντάλεπτη μακρά εισαγωγή του κ. Περιφέρειάρχη και την αντίστοιχη της Κ. Δημάρχου Εορδαίας, και πολλών αξιότιμων μακρηγορησάντων απρόσκοπτα ομιλητών, ελπίζω να έχω τον χρόνο που απαιτείται για να αναπτύξω επαρκώς τις απόψεις μου.
Κύριε πρόεδρε,
Υποτίθεται ότι από την 1η Ιανουαρίου, βάσει του Καλλικράτη και των ισχυουσών διατάξεων, εμείς, η αιρετή Περιφέρεια, θα αναλαμβάναμε την Διοίκηση, Διαχείριση και Οργάνωση της υγείας στη Δυτική Μακεδονία.
Κι όμως αυτά τα δύο χρόνια που πέρασαν δεν κάναμε τίποτα!
Έχουμε κάποιο σχεδιασμό, κάποια οργανωτική δομή, έχουμε υγειονομικό χάρτη;
Έχουμε τις ανάγκες, τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και άλλες χρήσιμες παραμέτρους που απαιτούνται, καταγεγραμμένες;
Είχαμε κατά νουν, σχέδιο λειτουργικής και διοικητικής διασύνδεσης των υπαρχουσών δομών, την ενδυνάμωση ,την αναδιάρθρωση ή την δημιουργία νέων ορθολογικά χωροθετημένων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιταγές της επιστήμης και των νέων αναγκών, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο;Αν ναι, ποίο ήταν αυτό;
Κανείς μέσα στην αίθουσα αυτή δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί και να υπερασπιστεί την πραγματικότητα. ότι σήμερα δεν είμαστε “ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια”!
Ας μην επαναπαυόμαστε στην αναστολή που έχει πάρει η μεταβίβαση αυτών των αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση στην αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση.
Άλλωστε, επιδίωξή μας ως παράταξη ήταν και παραμένει η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων και όπως είδαμε είναι και απόφαση -αίτημα ου πρόσφατου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Όμως αυτά που απασχολούν όχι μόνο την επιστήμη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας αλλά και τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, είναι να έχουν παροχή ποιοτικών, αποτελεσματικών και αποδοτικών υπηρεσιών υγείας, να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτές και επίσης να τους παρέχονται δωρεάν από ένα δημόσιο σύστημα ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση, εντός των διοικητικών ορίων της περιφέρειας μας και να μην προσφεύγουν σε άλλα κέντρα στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα.
Με αφορμή το Μποδοσάκειο νοσοκομείο, πρέπει να δούμε το πρόβλημα με την ευρύτητα που απαιτείται. Όλα τα νοσοκομεία μας, μηδενός εξαιρουμένου, έχουν προβλήματα.
Η υγεία στη Δυτική Μακεδονία πάσχει.
Ασθενεί βαρέως!
Επίσης πρέπει να δούμε το πρόβλημα κάτω από τα δεδομένα που επιβάλλει η οικονομική κρίση και η μεγάλη στενότητα πόρων.
Η σπατάλη και οι “παχιές” αγελάδες των περασμένων δύο δεκαετιών δεν πρόσφεραν τα ανάλογα αποτελέσματα στο χώρο.
Η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων δαπανούσε για την υγεία όσα και η Ισπανία των 40 εκατομμυρίων, χωρίς διαφορές στο προσδόκιμο επιβίωσης!
Ο εξορθολογισμός των δαπανών, η ισοκατανομή πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, η βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας ήταν αναγκαιότητες, “εκ των ων ουκ άνευ”.
Κύριε πρόεδρε. κυρίες και κύριοι.
Είναι αναγκαία σε περιφερειακό επίπεδο η βελτίωση των υποδομών υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Επιθυμούμε και πρέπει να επιδιώξουμε μαζί την περιφερειοποίηση του συστήματος υγείας και την σύμπτωση των ορίων της Υγειονομικής Περιφέρειας με αυτά της Διοικητικής.
Έχουμε το παράδοξο, η Δυτική Μακεδονία να ανήκει διοικητικά στην ΄Ήπειρο και υγειονομικά στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη!
Επίσης χρειάζεται:
-οργάνωση και λειτουργία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας με κριτήρια επιδημιολογικά, γεωγραφικά και κοινωνικοοικονομικά. Είναι απαράδεκτο σήμερα στον 21ο αιώνα νοσοκομεία δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας περίθαλψη να έχουν ως κύριο έργο πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μόνο ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να έχει το δικαίωμα παραπομπής στο νοσοκομείο!
-Δημιουργία Αστικού Τύπου Κέντρων Υγείας στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας με την ενσωμάτωση και των Ιατρείων του EOPYY στο σύστημα με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας Πρόνοιας που καλείται να έχει επιτελικό ρόλο και να δώσει πόρους και λειτουργίες στην νέα περιφερειακή δομή.
-Περιφερειακά ιατρεία σε νέο σχεδιασμό 24ωρης λειτουργίας
-Λειτουργία του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού.
-Λειτουργία ενός τουλάχιστον νοσοκομείου ανά περιφερειακή ενότητα.
-Λειτουργία σε κάθε νοσοκομείο Παθολογικού, Χειρουργικού και Εργαστηριακού τομέα με τις βασικές ειδικότητες
-Λειτουργία αξονικoύ τομογράφου σε κάθε Νομαρχιακό Νοσοκομείο.
-Προμήθεια και λειτουργία ενός δημόσιου Μαγνητικού τομογράφου στο Μαμάτσειο νοσοκομείο
-Προμήθεια απινιδωτών σε κάθε περιφερικό ιατρείο και αθλητικό χώρο(ΔΑΚ).
-Χρήση τηλεϊατρικής και σύνδεση των Αγροτικών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας με τα νοσοκομεία .
-Βελτίωση και λειτουργία των ΤΕΠ (Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών) και στα πέντε Νοσοκομεία μας και ταυτόχρονη αναβάθμιση του ΕΚΑΒ
-Ενίσχυση των Νοσοκομειακών κλινικών που αποδεδειγμένα έχουν επιτύχει στόχους και παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες με ευελιξία στη διακίνηση επιστημονικού προσωπικού και ασθενών ενδοπεριφερειακά σε πρώτη φάση με μηδενικό κόστος και ανάδειξή τους σε περιφερειακές κλινικές αναφοράς, μιας και η ανέγερση δομών τριτοβάθμιας περίθαλψης σκοντάφτει στην στενότητα πόρων.
-Ανάπτυξη Νευροχειρουργικών κλινών στη Δυτική Μακεδονία(Μποδοσάκειο) όπου υπάρχει και ανάλογη υποδομή (ελικοδρόμιο)
-Από αυτή την στρατηγική δεν πρέπει να απουσιάζει η επένδυση στην πρόληψη, το πιο οικονομικό, σίγουρο και μακροπρόθεσμα αποδοτικό και φιλικό μέτρο, μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης(από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο), αλλά και πολλών ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Σημαντική είναι και η επένδυση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην αποκατάσταση βαρέως και χρόνιων πασχόντων με αξιοποίηση και ενοποίηση των υπαρχόντων δομών του Άργους Ορεστικού και του ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου, επίσης στην ψυχική υγεία, στην απεξάρτηση από εξαρτησιογόνες ουσίες όπου χρειαζόμαστε υποδομές για στην επανένταξη όλων αυτών ως δημιουργικά και χρήσιμα μέλη ενός κοινωνικού συνόλου αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και δικαιοσύνης.
-Ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υποδομών για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής ιδιαίτερα ευαίσθητων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία αλληλεγγύης, στην ιδιαίτερα πληττόμενη από την βαρβαρότητα της ανεργίας Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας
Με βάση αυτά και αρχές όπως κόστους /οφέλους. κόστους/χρησιμότητας, κόστους /αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας και τις παραδοχές ότι ο πληθυσμός μας των 300.000 έχει 800-900 αναπτυγμένες νοσοκομειακές κλίνες, την ύπαρξη όλων των δομών που προαναφέραμε, η υγεία στη Δυτική Μακεδονία μπορεί να έχει ένα καλύτερο μέλλον, αν ορίσουμε σαν προϋποθέσεις την επαρκή χρηματοδότηση με ταυτόχρονο εξορθολογισμό των δαπανών, την κατάρτιση ενός αξιόπιστου Υγειονομικού Χάρτη, την επιμονή στην πρόληψη και στην κοινωνική μέριμνα.
Κυρίες και κύριοι δήμαρχοι,
είναι μεγάλη η συμβολή σας στην εξάλειψη των αιτίων που οδηγούν στην εκδήλωση της ασθένειας.
Σε αυτό πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας.
Είναι γνωστό ότι το περιβάλλον, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση, το επίπεδο διαβίωσης και εκπαίδευσης, η εργασία, η ανεργία επιδρούν καθοριστικά στην ασθένεια και στην υγεία.
Η ποιότητα του πόσιμου νερού, η αποχέτευση, η ποιότητα του αέρα, η κατοικία, οι κοινόχρηστοι χώροι άθλησης, αναψυχής, και πρασίνου,, η υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών(άσκηση, διατροφή, αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος) συμβάλλουν καθοριστικά στο επίπεδο υγείας των πολιτών. Μια σειρά αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων που άπτονται των ανωτέρω παραγόντων, σας ανήκουν.
Οφείλετε να πράξετε τα μέγιστα και κυρίως να δράσετε με εξωστρέφεια, ευρύτητα οριζόντων και βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Εμπιστευτείτε την επιστημονική ανάλυση, σχεδιάστε στρατηγικά, βρείτε εναλλακτικές λύσεις και επιλέξτε την καταλληλότερη.
Να είστε σίγουροι ότι με παραγωγικό έργο στους τομείς αυτούς συμβάλλετε τα μέγιστα όχι μόνο στην ανάπτυξη αλλά στην διατήρηση και προαγωγή της υγείας εξίσου με τους λειτουργούς γιατρούς και νοσηλευτές.
Αντίθετα πολύ λίγο βοηθούν οι τακτικισμοί, οι λαϊκισμοί και οι τοπικισμοί στην προσέγγιση και επίλυση σοβαρών προβλημάτων.
Κυρία Δήμαρχε
Κατανοούμε απόλυτα τις ανησυχίες του λαού της Εορδαίας που εκπροσωπείτε καθώς και τις δικές σας.
Θέση μας είναι η άρση των αδικιών με ότι αυτή συνεπάγεται και η ενίσχυση των υγειονομικών δομών της Περιφέρειας στα πλαίσια μιας ισόρροπης ανάπτυξης και εξάλειψης των ανισοτήτων.
Δεν βλέπουμε κανένα λόγο ύπαρξης αντιπαλοτήτων ή διχαστικών ψευτοδιλλημάτων και πρακτικών μεταξύ των πολιτών της Κοζάνης, της Πτολεμαϊδας, της Φλώρινας, της Καστοριάς και των Γρεβενών.
Με την γεωστρατηγική αναβάθμιση της περιοχής με τους οδικούς άξονες (Εγνατία οδός και κάθετοι άξονες), η ολοκλήρωση- παρά τις αντιξοότητες-του οράματος της σιδηροδρομικής Εγνατίας, δίδεται μια νέα ώθηση στην παροχή υπηρεσιών, στις μεταφορές, στις επικοινωνίες, στην ενέργεια, στον αγροτουρισμό, στην πράσινη ανάπτυξη, στις νέες τεχνολογίες.
Η ποιότητα των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών θα προσελκύσουν και νέες επενδύσεις και ανθρώπινο δυναμικό.
Κατανοούμε πολύ καλά ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με σχέδιο και προοπτική για να πετύχουμε τους στόχους μας . Ειδικότερα αυτού του κοινωνικά δίκαιου και πρώτης προτεραιότητας στόχου της υγείας όχι μόνο για την παράταξή μας “Αρχή…ζουμε μαζί”, αλλά και για όλους τους συμπολίτες:
Δωρεάν υγεία για όλους, ποιοτική και αποτελεσματική με ευκολία πρόσβασης στις δομές της, υψηλή ποιότητα ζωής, ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, καλύτερες μέρες για μας και τα παιδιά μας, τους δημιουργικούς νέους, Δυτικομακεδόνες!
Δημήτρης Ψευτογκάς
ΥΓ. Ο Δημήτρης Ψευτογκάς είναι Χειρουργός Ορθοπεδικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών, μέλος της Γενικής Συνέλευσης και αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
https://greveniotis.gr/%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CF%89%CE%BD/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B1/item/29177-%CE%B2%CE%BB%CE%B1%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment