Πολιτίδης Χρήστος: Διαδημοτική Τηλεθέρμανση "Αμυνταίου-Εορδαίας-Κοζάνης", το νέο τοπίο, η εκδοχή της Περιφέρειας
- Περιφερειακά
- Εμφανίσεις: 2132
Πολιτίδης Χρήστος: Διαδημοτική Τηλεθέρμανση Αμυνταίου-Εορδαίας-Κοζάνης, το νέο τοπίο, η εκδοχή της Περιφέρειας
Ομιλεί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου
Σε μια πολύ διευρυμένη συνάντηση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία μου, που συμμετείχαν όλοι οι βουλευτές, οι Δήμαρχοι των Πόλεων Αμυνταίου, Κοζάνης, Εορδαίας, οι Πρόεδροι τηλεθέρμανσης και οι Διευθυντές των φορέων διαχείρισης τηλεθέρμανσης, θέσαμε μια ατζέντα για το ζήτημα των τηλεθερμάνσεων.
Συμφωνήσαμε ότι οι ενέργειες ήταν οι δέουσες, δηλαδή συμφωνήσαμε να συνυπογραφεί το καταστατικό από τα τρία Δημοτικά Συμβούλια.
Η δεύτερη προϋπόθεση για να υπογραφεί η σύμβαση για τη μονάδα ΣΗΘΥΑ, ήταν να υπογραφεί η σύμβαση παροχής ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και των φορέων διαχείρισης της ενέργειας.
Αμέσως μετά υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και εργολάβου για τη δημιουργία ΣΗΘΥΑ.
Όλα αυτά με βάση το μνημόνιο συνεργασίας 2021 που είχε βάλει τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση του έργου.
Έτσι ενώ έλεγε ότι η λέβητες φυσικού αερίου θα υλοποιηθούν με δαπάνες των τοπικών φορέων, καταλήξαμε ότι οι λέβητες αυτοί 18,8 εκατομμυρίων να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ ,ως συνοδά έργα του ΔΕΣΦΑ που έκανε έκανε τον αγωγό
Εφόσον προχωρήσει αυτό το σενάριο θα πρέπει να λύσουμε μια εξίσωση με περίπου 26-27 εκατομμύρια, που θα πρέπει να καλυφθούν ως ίδιες συμμετοχές. Η πρόταση ήταν να συμμετέχει 60% το κράτος εν τη ευρεία έννοια, 20% η Περιφέρεια και 20% οι Δήμοι, Κοζάνης, Αμυνταίου και Εορδαίας.
Επίσης ζητήσαμε μια "ταρίφα", να μειώσουμε το κόστος θερμικής ενέργειας με συγκεκριμένους όρους και παροχές εκ μέρους της ΔΕΗ για τα πρώτα 5 χρόνια και μετά να στηρίξει με πρόσθετη ενίσχυση η ΔΕΗ.
Το επόμενο που συζητήσαμε ήταν μέχρι την ολοκλήρωση του μνημονίου, η ΔΕΗ θα πρέπει να δίνει θερμική ενέργεια.
Από το υπουργείο, υπήρξε δέσμευση ότι θα υπάρχει θερμική ενέργεια από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, αρκεί αυτά που συμφωνούμε να τηρούνται και εάν υπάρξει πρόβλημα θα μπορεί να δοθεί παράταση.
Το επόμενο ζήτημα είναι το κόστος των ηλεκρολεβήτων, δεκάδες εκατομμύρια είναι αυτή τη στιγμή τιμολογημένα προς τη ΔΕΤΗΠ, λεφτά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τα πληρώσει η ΔΕΤΗΠ. Ζητήσαμε να εφαρμοστεί το άρθρο 124 του Νόμου 149/51 του 2022 που λέει: Το ταμείο ενεργειακής μετάβασης περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας μέχρι να συνδεθεί στο σύστημα που σχεδιάζεται.
Πρέπει το τιμολόγιο με το οποίο τιμολογείται η λειτουργία του ηλεκτρολέβητα να είναι το τιμολόγιο της υψηλής τάσεως και επομένως να έχουμε χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί είναι πολύ ψηλό
Κατόπιν αυτών, εάν ευοδωθούν, η λειτουργία των ηλεκτρολεβήτων θα είναι διαχειρίσιμη
Επίσης ζητήσαμε να λειτουργεί η μονάδα ΔΕΗ 5 και μετά το 28, δεν μπορεί ένα έργο της παρεχομένης ενέργειας, όπως ο αγωγός μεταφοράς από τη ΔΕΗ 5 προς Πτολεμαΐδα για το οποίο επιβαρύνεται ο φορέας διαχείρισης, δηλαδή η ΔΕΤΗΠ, σε μερικά χρονάκια να μην έχει αξία.
Δεσμεύτηκε και ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ και η Κυβέρνηση, η ΔΕΗ 5 να λειτουργεί έστω και με διαφορετικά καύσιμα για να παρέχει θερμική ενέργεια.
Κ. Ζεμπιλιάδου: Δεν ακούσαμε τίποτε για το κόστος της παρεχομένης ενέργειας και αυτό το λέω γιατί ανησύχησα παρά πολύ με την απάντηση της κυρίας Σδούκου στην κυρία Βέττα, στην ερώτηση της τελευταίας απήντησε: Την παίρνετε 60 ευρώ την κιλοβατώρα, όλη η υπόλοιπη η Ελλάδα 120. Αυτή η συμφωνία που θα κάνουμε δεν έχει μέσα το κόστος της θερμικής ενέργειας, ποιο είναι αυτό το κόστος;
Και τα δεύτερο είναι: Οποιαδήποτε λειτουργία του ΣΗΘΥΑ για να είναι φθηνή η ενέργεια προς τους πολίτες, είναι προφανής η συμβολή και από φωτοβολταϊκά, άρα πρέπει να έχουμε ενεργειακό χώρο για το ΣΗΘΗΑ, συζητήθηκε αυτό;
Πως θα υπογραφεί σύμβαση με τη ΔΕΗ αν δεν ξέρουμε το κόστος;
Αμανατίδης Γ.: Για το κόστος τηλεθέρμανσης, η άποψη των τεχνικών είναι ό,τι η παροχή θερμικής ενέργειας είναι δεδομένη, το πρόβλημα έγκειται στο να μικραίνει αυτή η αύξηση της τιμής.
Όταν ρώτησα ποιο μπορεί να είναι το ποσό αυτό της επιβάρυνσης, απήντησαν περίπου 1 ευρώ η μεγαβατώρα, το ποσό είναι μηδαμινό.
Η επιχείρηση θα είναι ιμάντας μεταβίβασης ανάμεσα στη ΔΕΗ και στους παρόχους και δεν θα έχει πάνω από τρία άτομα, "εταιρία χαρτοφυλακίου". Για αυτό το λόγο το ποσό της επιβάρυνσης είναι μικρό.
Υ.Γ.
Να υποσημειώσουμε: Είχαμε τις παρθενικές εμφανίσεις της νέας Περιφερειακής Αρχής, ο κ. Αμανατίδης είναι ακόμη έξω από τα νερά του.
Ο δέ κύριος Σαμαράς, "αλλού, αλλού πηγαίναμε", αναρωτιόταν ποιος είναι ο Στάσης, καλή ενηλικίωση!
Ο δέ κύριος Κασαπίδης, καλύτερα να πάει σπίτι του και να αφήσει τους νεότερους, αρκετά ταλαιπώρησε τη Δυτική Μακεδονία...
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment