Παρασκευή 17  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Κωτίδης Νικόλαος: Στην χώρα μας αυτά παθαίνει όποιος θέλει να κάνει δωρεά για την υγεία - οικόπεδο-φιλέτο με θέα το Λιβυκό

Κωτίδης Νικόλαος: Στην χώρα μας αυτά παθαίνει όποιος θέλει να κάνει δωρεά για την υγεία - οικόπεδο-φιλέτο με θέα το Λιβυκό

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Πτολεμαΐδα, με τη δωρεά οικοπέδου στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, από την κ. Λιβεριάδου εξ Αυστραλίας

Στην χώρα μας αυτά παθαίνει όποιος θέλει να κάνει δωρεά για την υγεία οικόπεδο-φιλέτο με θέα το Λιβυκό
Από Άννα Κωνσταντουλάκη 

Πλήρης η κρατική αδιαφορία για την δωρεά του Νικόλαου και της Πηνελόπης Χατζάκη

Πρόκειται για μια σπουδαία δωρεά για την υγεία, ένα οικόπεδο 40 στρεμμάτων με θέα το Λιβυκό πέλαγος στην περιοχή του Μακρύ Γυαλού, για το οποίο πολλοί ξενοδόχοι θα πλήρωναν «χρυσάφι», προκειμένου να το αποκτήσουν. Ο ιδιοκτήτης του όμως δεν σκέφτηκε το κέρδος, σκέφτηκε τον τόπο του και τους ανθρώπους του και είχε όνειρο ζωής να δημιουργηθεί εκεί, μεταξύ άλλων, σε έκταση 7,5 στρεμμάτων ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή.

Ο δωρητής έχει φύγει από την ζωή, η σύζυγός του έχει κυριολεκτικά αρρωστήσει στην προσπάθειά της να τιμήσει και να εκπληρώσει την επιθυμία του και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις αποδεικνύονται ανίκανοι, 23 χρόνια μετά, να αξιοποιήσουν την δωρεά για το κοινό καλό.

Το όνειρο του δωρητή
Πρόκειται για τη γνωστή, από το 2001, δωρεά του νομικού Νικόλαου Χατζάκη. Επιθυμία του δωρητή ήταν να αξιοποιηθεί για την υγεία και την εκπαίδευση των κατοίκων της περιοχής.

Η κ. Πηνελόπη Χατζάκη μάς είπε: «Ο σύζυγός μου, με καταγωγή από τους Πεύκους Σητείας, είχε ιδιαίτερη αγάπη για τη γενέτειρά του και ήθελε να προσφέρει ό,τι μπορούσε για το κοινό καλό. Ήθελε να δημιουργηθεί ένα σχολείο (και έχει κατασκευαστεί), ένας παιδικός σταθμός, ήθελε να διατεθούν οικόπεδα για 15 οικογένειες αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον, επιθυμούσε να λειτουργήσει ένα σύγχρονο Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας.

Ποιοι ενδιαφέρθηκαν
Στο παρελθόν είχε ασχοληθεί ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ κ. Γιώργος Δελημπαλνταδάκης, ο οποίος κατάγεται από εδώ και από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Σητείας, κ. Γιώργος Ζερβάκης. Το 2020 ζήτησα συνάντηση με την πρώην διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Λένα Μπορμπουδάκη για το θέμα.

Ουσιαστικά ήταν και ο μόνος άνθρωπος, εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες, που έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για τη δωρεά, κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες και μου υποσχέθηκε ότι το έργο θα γίνει. Η ίδια είχε επισκεφθεί τον χώρο μαζί με την τότε αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κ. Γκάγκα-εγώ απουσίαζα εκείνες τις ημέρες και επικοινωνούσαμε με τηλέφωνα και μηνύματα- και την έφερε στην έκταση που δωρίσαμε για να της δείξει τι προγραμματίζεται να γίνει εδώ.

 Η απάντηση του ΔΥΠΕάρχη

7η ΥΠΕ: 23 χρόνια μετά «Εργαζόμαστε για την ωρίμανση του έργου…».
Ωστόσο, η διοίκηση άλλαξε. Η κ. Χατζάκη εξακολουθούσε, όπως μας είχε πει τότε, όταν ανέλαβε νέα διοίκηση στην ΔΥΠΕ Κρήτης με διοικητή τον κ. Παπαβασιλείου, να ανησυχεί για την τύχη του Πολυδύναμου Κέντρου Υγείας, φοβούμενη ότι ίσως πάλι το έργο «βαλτώσει», όπως γινόταν εδώ και δεκαετίες.

«Η νέα διοίκηση πρέπει να γνωρίζει ότι αν για τον οποιοδήποτε λόγο το έργο «ναυαγήσει», δεν πρόκειται να κάνω άλλη υπομονή, το οικόπεδο θα μεταβιβαστεί στον δεύτερο δικαιούχο, που είναι το Γηροκομείο στη Μονή της Καλυβιανής», είχε τονίσει η κ. Χατζάκη. Πριν λίγες μέρες και 2 χρόνια μετά, η Πηνελόπη Χατζάκη έστειλε μέσω του δικηγόρου της Κώστα Λαγουδάκη, έγγραφο μια «Έσχατη έκκληση-Διαμαρτυρία» όπως αναφέρει στην διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, με ένα τελεσίγραφο: «Παρακαλώ να με ενημερώσετε μέχρι τέλος Απριλίου του 2024 για την οριστική μη ένταξη της κατασκευής του σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε το οικόπεδο να περάσει στο ίδρυμα της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Καλυβιανής Μεσσαράς».

Στο ίδιο έγγραφο, αφού εξιστορεί τον απίστευτο γολγοθά 23 χρόνων με την δωρεά, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εξαιτίας αυτής της υπόθεσης έχει κλονιστεί σοβαρά η υγεία της και η ίδια έχει γεμίσει πίκρα και απογοήτευση. Ποια είναι η απάντηση με ημερομηνία 23 Απριλίου 2024 του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Παπαβασιλείου, μετά από δύο και πλέον δεκαετίες προσπαθειών της οικογένειας Χατζάκη, να αξιοποιηθεί επιτέλους αυτή η δωρεά; «Η 7η ΥΠΕ Κρήτης, αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα υλοποίησης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μακρύ Γυαλού, εργάζεται προς την κατεύθυνση ωρίμανσης του έργου…».

Αυτή η ιστορία με έχει αρρωστήσει
«Έχω αρρωστήσει, έχω απελπιστεί, έχω αγανακτήσει» είπε στην «Π» η κ. Χατζάκη η οποία δεν μπορεί να πιστέψει ότι η δωρεά του συζύγου της θα είχε αυτή την τραγική αντιμετώπιση. «Είναι απίστευτο να λες ότι προσφέρεις κάτι για τον τόπο σου και να αντιμετωπίζεσαι τόσα χρόνια, με τέτοια αδιαφορία».

Το τελεσίγραφο στη ΔΥΠΕ και οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού
Στο έγγραφο που έστειλε μέσω του πληρεξούσιού της Κώστα Λαγουδάκη στην διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης η κ. Πηνελόπη Χατζάκη, μεταξύ άλλων, αναφέρει: Από του χρόνου αποδοχής του διορισμού μου ως εκτελεστή της διαθήκης του εκλιπόντος συζύγου μου, που μετρά σήμερα το χρονικό διάστημα των είκοσι τριών ετών, έχω αποδυθεί σε ένα τιτάνιο αγώνα ζωής με αποκλειστικό σκοπό να λάβουν σάρκα και οστά τα όσα έταξε o διαθέτης.

Στο μακρύ, δύσκολο και γεμάτο πίκρα οδοιπορικό μου αυτό, βίωσα και γεύτηκα την επικίνδυνη σκόνη της κρατικής γραφειοκρατίας, που έχει κατακαθίσει στα σωθικά μου και τα κατατρώει, διατηρώντας ωστόσο ακόμη μέχρι και σήμερα, αλλά πόσο ακόμη δεν γνωρίζω, ακμαίες τις δυνάμεις για να πετύχω τους υψηλούς στόχους που έταξε o αείμνηστος σύζυγός μου.

Η ανέγερση και λειτουργία επί του ως άνω οικοπέδου Πολυδύναμου Κέντρου Υγείας προς εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής έχει τύχει από τότε μέχρι και σήμερα πολλών απατηλών υποσχέσεων από κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους, τα τελευταία δε χρόνια έλαβα και την δική σας δέσμευση ως προϊστάμενου της Περιφερειακής Υπηρεσίας Υγείας στην Κρήτη, πως, επειδή έχει εκδοθεί ακόμη και η οικοδομική άδεια ανέγερσής του και έχει πολλάκις συζητηθεί στις υπηρεσίες σας, αλλά και του Υπουργείου Υγείας, αντιλαμβανόμενοι την εξαιρετική χρησιμότητά του, έχει ωριμάσει πια η υλοποίησή του και θα εντασσόταν, όπως μου υποσχεθήκατε, ως έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης.

 Τη χρηματοδότηση του έργου είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με τη κ. Χατζάκη

Μάλιστα δε τον Ιούνιο του 2023 και διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου, σε περιοδεία του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διοικητική περιοχή του Δήμου Σητείας, ενημερωθείς από τους κατοίκους της περιοχής της Κοινότητας Πεύκων για την πολυετή εκκρεμότητα αυτή και τη χρησιμότητα του έργου, έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον, δεσμευόμενος πως θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του επιπλέον των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που ανέρχονται σε 1.000.000 ευρώ, με το ποσόν των 200.00 ευρώ.

Το έγγραφο συνεχίζει: «Επειδή μέχρι σήμερα δεν γνωρίζω ποια η εξέλιξη του εν λόγω έργου, εάν εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και των Υπηρεσιών στις οποίες προΐστασθε και σε τι κλίμακα. Επειδή η εξέλιξη της υπόθεσης με την παρέλευση τόσων χρόνων έχει συσσωρεύσει υπερβολική κόπωση, απογοήτευση και πίκρα, που υποσκάπτουν σοβαρά την υγεία μου.

Επειδή, σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης, η μη εκπλήρωση του σχετικού ταχθέντος εντός της προθεσμίας που όρισε o διαθέτης συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος για το Ελληνικό Δημόσιο και εκ τούτου έπρεπε ήδη να έχει περιέλθει το εν λόγω οικόπεδο στο Ίδρυμα της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Καλυβιανής Μεσσαράς. Παρακαλώ με την παρούσα μου, να με ενημερώσετε εγγράφως μέχρι το τέλος Απριλίου 2024, για την οριστική ή μη ένταξη της κατασκευής του Πολυδύναμου Κέντρου Υγείας ή εν πάση περιπτώσει Κέντρου Υγείας, σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δια της αποστολής σχετικής έγγραφης απαντήσεως σας στον πληρεξούσιο δικηγόρο μου που υπογράφει και την παρούσα μου, τον οποίο διορίζω συγχρόνως και αντίκλητο μου για την περίπτωση αυτή.

H παρέλευση της ταχθείσας προθεσμίας χωρίς την οριστική και ολοκληρωμένη επίλυση της εκκρεμότητας αυτής στο ως άνω οικόπεδο του διαθέτη συζύγου μου, θα έχει ως άμεση συνέπεια την έγγραφη κλήση μου ως εκτελεστής της διαθήκης του στο ως άνω Ίδρυμα στο οποίο και θα περιέλθει αμέσως εν λόγω οικόπεδο κατά πλήρη κυριότητα».

https://patris.gr/2024/04/30/stin-chora-mas-ayta-pathainei-opoios-thelei-na-kanei-dorea-tin-ygeia-oikopedo-fileto-thea-to-livyko/



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021