Το σπίτι του Καπετάν Φούφα "1907", η άλλη εκδοχή δι' οφθαλμών του ιδιοκτήτη κ. Σωτηρόπουλου Βασίλειου
- Ιστορία της Πόλεως
- Εμφανίσεις: 1813
Το σπίτι του Καπετάν Φούφα "1907", η άλλη εκδοχή δι' οφθαλμών του ιδιοκτήτη κ. Σωτηρόπουλου Βασίλειου
Πρωταγωνιστής ο ίδιος ο κ. Σωτηρόπουλος και όλη η crème de la crème της Εορδαίας, δηλαδή η κ. Βρυζίδου, ο κ. Ζαμανίδης, ο Μακεδονολάτρης κ. Μπίγγας και φυσικά συμπρωταγωνιστής της καταστάσεως ο κ. Πλακεντάς και σαν Δήμαρχος τώρα, αλλά και ως Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης το 2015 -19, να μην ξεχάσουμε και τις τενεκεδένιες περικεφαλαίες του διαδικτύου που πάνε και έρχονται από παντού.
Έχουμε Δημοσιογραφική υστερία, εθνικιστικά παραληρήματα, καλπο-πατριώτες και ατελείωτη φλυαρία.
Σε ένα δεδομένο συμφωνούν όλοι, το ακίνητο έχει Ιστορική σημασία και είναι μοναδικό μνημείο μεγέθους στην Εορδαία, καταγεγραμμένο στη λίστα του Υπουργείου Πολιτισμού με ΦΕΚ για τα Ιστορικά διατηρητέα μνημεία της χώρας και ως εκ τούτου πρέπει να διασωθεί.
Επίσης, είναι ένα από τα ελάχιστα κτήρια Μακεδονικής τεχνοτροπίας και Αρχιτεκτονικής μεγέθους (τριώροφο Αρχοντικό με οικόπεδο), επιπρόσθετος λόγος που πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες για τη διάσωση του ως Αρχιτεκτονική κληρονομιά.
Η φλυαρία έχει πρωταγωνιστήσει εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον ιδιοκτήτη, χωρίς όμως να δίνονται λεπτομέρειες.
Δεν θέλουν να τις δώσουν; Υποκρύπτεται κάτι άλλο; Συντηρούν την ανεπάρκεια τους;
Ας τα δούμε δι' οφθαλμών του κυρίου Σωτηρόπουλου.
Ο ιδιοκτήτης με ενημέρωσε ότι ουδέποτε έλαβε πρόταση προσφοράς για την εξαγορά του Ιστορικού διατηρητέου μνημείου ή για την ανταλλαγή του με παρόμοιο κτήριο όπως ορίζει ο Νόμος από το Δήμο Εορδαίας.
Αυτά όλα που κατά καιρούς γραφτήκαν από διαφόρους Δημοσιογράφους αβασάνιστα και κάποιες φήμες για άρνηση από τον ιδιοκτήτη της πώλησης του ακινήτου δεν ευσταθούν, διότι δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον και από τη μεριά του Δήμου έγκρισης σχετικού κονδυλίου, ώστε να προχωρήσει η μεταβίβαση.
Επί πλέον, εδώ και 15 χρόνια ενώ υπήρξαν δεκάδες ευκαιρίες με ειδικά Ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούσαν την αξιοποίηση των διατηρητέων μνημείων, αυτά έμειναν αναξιοποίητα από την πλευρά της Περιφέρειας και του Δήμου Εορδαίας, εν αντιθέσει με άλλες Πόλεις σε όλη την Ελλάδα που αξιοποίησαν Ιστορικά μνημεία ήσσονος σημασίας.
Υπενθυμίζουμε ότι το κτήριο αυτό είναι το μοναδικό που έχει διασωθεί σε όλη την Ελλάδα από την περίοδο των Ελληνοβουλγαρικών πολέμων και η μάχη που έγινε στην αυλή του με τους Μανιάτες αγωνιστές και τον "Αρκά Καπετάν Φούφα" δεν ήταν μάχη Ελληνοτουρκική.
Επίσης άντεξε στις κακουχίες 117 ετών από την εν λόγω μάχη, έπεσαν εντός του σπιτιού χειροβομβίδες, μετά έγινε απόπειρα πυρπόλησης από τους Γερμανούς και ομοίως δεύτερη απόπειρα πυρπόλησης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Το κτήριο που έγινε η προαναφερομένη η μάχη είναι το δυτικό κτήριο και όχι το όμορο και εφαπτόμενο κτήριο εξ ανατολών.
Ο κ. Σωτηρόπουλος δηλώνει ότι αναμένει εδώ και πολλά χρόνια επίσημη γραπτή πρόταση από την Περιφέρεια και το Δήμο για την αξιοποίηση του κτηρίου.
Να υποσημειώσουμε δε ότι η απόφαση που πήρε η Περιφέρεια το 2016 για αγορά του κτηρίου και μάλιστα υπήρξε και εκτίμηση Ορκωτού Εκτιμητή Ακινήτων και είχε συμφωνηθεί τότε, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment