Τρίτη 14  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Δικαίωση για τον Λούλα ντα Σίλβα μήνες πριν απ' τις εκλογές

Δικαίωση για τον Λούλα ντα Σίλβα μήνες πριν απ' τις εκλογές

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα χάρισε μια ηθική νίκη στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάτσιο Λούλα ντα Σίλβα, διαπιστώνοντας ότι του απαγορεύτηκε παράνομα να είναι υποψήφιος για το κορυφαίο αξίωμα της χώρας το 2018 λόγω δικαστικής μεροληψίας.
Η απόφαση 15-2 της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έρχεται καθώς ο 76χρονος ντα Σίλβα ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο. 
Σε δήλωσή του χαρακτηρίζει την απόφαση «μια νίκη για κάθε Βραζιλιάνο που πιστεύει στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία».
Ο αριστερός ηγέτης παγκοσμίως γνωστός ως Λούλα ήταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις για να επιστρέψει στο προεδρικό αξίωμα που κατείχε μεταξύ 2003 και 2010, όταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής, ο Σέρτζιο Μόρο, τον έκρινε ένοχο για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο πλαίσιο μεγάλης υπόθεσης διαφθοράς στην οποία εμπλέκονταν διακεκριμένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες.
Του απαγορεύτηκε να είναι υποψήφιος για το αξίωμα και καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκιση — μια ποινή που αργότερα παρατάθηκε σε 12 έτη.
Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε την καταδίκη πέρυσι, κρίνοντας ότι ο δικαστής Μόρο ήταν προκατειλημμένος εναντίον του πρώην προέδρου - μια απόφαση που βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε συνομιλίες μέσω εφαρμογής μηνυμάτων μεταξύ του Μόρο και των εισαγγελέων που αποκάλυψε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The Intercept Brasil.
Η ανακοίνωση της επιτροπής δικαιωμάτων ανέφερε ότι ο Μόρο είχε δώσει στα μέσα ενημέρωσης προκαταρκτικό υλικό από υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών του Λούλα ντα Σίλβα και της αρχικής κράτησής του για ανάκριση.
«Παρόλο που το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη και τη φυλάκιση του Λούλα το 2021, αυτές οι αποφάσεις δεν ήταν αρκετά έγκαιρες και αποτελεσματικές για να αποφευχθούν ή να επανορθωθούν οι παραβιάσεις», δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αρίφ Μπουλκάν.
Ο Μόρο αργότερα υπηρέτησε στο υπουργικό συμβούλιο του Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο δικαστής για άλλη μια φορά αρνήθηκε σήμερα ότι έχει κάνει κάτι μεμπτό. 
Ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, ένας από τους δικηγόρους του Λούλα ντα Σίλβα, είπε σε μια δήλωση ότι η απόφαση «εκθέτει πώς οι πολιτικές προκαταλήψεις μπορούν να επηρεάσουν τα δικαιώματα ενός δαιμονοποιημένου κατηγορούμενου να έχει μια δίκαιη δίκη».
Δεδομένου ότι ο Μόρο διαπιστώθηκε ότι ήταν προκατειλημμένος από το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας, όλες οι ποινικές υποθέσεις εναντίον του ντα Σίλβα έχουν τελειώσει, δήλωσαν οι δικηγόροι του σε συνέντευξη Τύπου.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει τώρα 180 ημέρες για να απαντήσει στον ΟΗΕ, δείχνοντας πώς σκοπεύει να διορθώσει την κατάσταση.
Ρόλος της επιτροπής είναι να βοηθά τις χώρες να τηρούν τις δεσμεύσεις τους βάσει μιας διεθνούς συμφωνίας για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, αλλά δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις.
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021