Τρίτη 23  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Δυτική Μακεδονία:  Γ. Κασαπίδης στην ΕΡΤ Κοζάνης για ενέργεια, υδρογόνο κ.α.

Δυτική Μακεδονία:  Γ. Κασαπίδης στην ΕΡΤ Κοζάνης για ενέργεια, υδρογόνο κ.α.

 
 

 Μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται την Δυτική Μακεδονία η οποία κατασκευάζει ανθρακονήματα παίρνει θέση “μάχης” στην αγορά για την ανάπτυξη του υδρογόνου με το ύψος της επένδυσης ν’ αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο άλλη μια εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα την Αμερική προκρίθηκε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα 1 δις ευρώ, που θα προετοιμάσουν την ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου.

Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, πρόκειται για μια τεχνολογία που θα επικρατήσει και επιταχύνεται λόγω και της ενεργειακής κρίσης. Ο κ. Κασαπίδης δήλωσε ακόμα πως η Ουκρανική κρίση διαδραματίζει τον ρόλο του επιταχυντή στις εξελίξεις για την ενέργεια και το υδρογόνο θα αποτελέσει  μια ασφαλή  και αξιόπιστη πηγή ενέργειας και απεξάρτηση από το Ρώσικο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής του Πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε στην σύμβαση εκτέλεσης της κατασκευής υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 33 μεγαβάτ στο φράγμα Σισανίου του Δήμου Βοΐου, προϋπολογισμού περίπου 600.000 ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες.

Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο έργο, πρόκειται να εγκατασταθεί μονάδα υδροστροβίλου, η οποία θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια με τα νερά, που δεν θα αντλούνται προς το δίκτυο άρδευσης κατά τη χειμερινή περίοδο εκμεταλλευόμενη την υψομετρική διαφορά που δημιουργήθηκε με την κατασκευή του ταμιευτήρα Σισανίου συνολικής χωρητικότητας  820.000 M3 και ύψους 35 μέτρων.

Η μείωση του κόστους  της αρδευτικής δαπάνης των παραγωγών και χρηστών του αρδευτικού δικτύου Σισανίου συνολικής έκτασης 2.000 στρεμμάτων, θα είναι σημαντική, όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης, μέσω των εσόδων από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισε ακόμα, ότι έχουν εξασφαλιστεί 3 εκατ. ευρώ από το πράσινο ταμείο, για την χρηματοδότηση  της ενεργειακής κοινότητας των ΤΟΕΒ  της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της μετάβασης. Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την εγκατάσταση υποδομών ΑΠΕ, ώστε να μειωθεί το κόστος των ΤΟΕΒ . Όσον αφορά στην κριτική που άσκησε η ελάσσονα αντιπολίτευση και  η επικεφαλής Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ο κ. Κασαπίδης έκανε λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα και τόνισε, πως η Περιφερειακή αρχή παραμένει προσηλωμένη στον σχεδιασμό και στο έργο που επιτελείται στην Δυτική Μακεδονία.

ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη_ Δέσποινα Αμαραντίδου

 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021