Κυριακή 7  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Χαλάει το αφήγημα του Νετανιάχου ο Μισέλ: «Η πολιορκία της Γάζας αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο»

Χαλάει το αφήγημα του Νετανιάχου ο Μισέλ: «Η πολιορκία της Γάζας αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο»

Σαρλ Μισέλ, Αντόνιο Γκουτέρες και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ζητούν να μην διαμελισθεί η πόλη της Γάζας και αντιτίθενται στην πολιορκία της και την εισβολή του ισραηλινού στρατού. Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει ότι η στρατιωτική συμμαχία τάσσεται υπέρ της κατάπαυσης του πυρός.
Κεντρόφυγες δυνάμεις δημιουργεί η ακραία επιθετικότητα του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας τις τελευταίες μέρες σε συνδυασμό με τις θηριωδίες που διαπράττει συστηματικά ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα εδώ και έναν μήνα. Οι δυτικοί εταίροι του Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζουν σοβαρή δυσκολία να μην ασκήσουν κριτική στην πολιτική που εφαρμόζει στον πόλεμο, η οποία δεν ξεπερνάει βέβαια το όριο όσων επιτάσσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Παρόλο που τα κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων δυτικών κρατών ΄όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία υποστηρίζουν απόλυτα «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» απέναντι στην «τρομοκρατία της Χαμάς», που μεταφράζεται σε συμφωνία με τους βομβαρδισμούς αμάχων, οι ακρότητες που καταγγέλλονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τη μαρτυρική Γάζα γεννούν και -εύλογες- εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και μετριασμό της πολεμικής δραστηριότητας του ισραηλινού κράτους.

Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη διεθνών θεσμών όπως η Κομισιόν και ο ΟΗΕ -το καθένα με διαφορετικό ύφος και ένταση- αμφισβητούν το αφήγημα του Νετανιάχου που δικαιολογεί την κάθε πράξη του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων με την επίκληση της «αυτοάμυνας» και ζητούν να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην πόλη της Γάζας, να σταματήσει η πολιορκία της πόλης και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι με κατάπαυση του πυρός. Ανάμεσά στις φωνές που επιχειρούν να μαζέψουν «τα λουριά» του Ισραηλινού προέδρου είναι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φονρ ντε Λάιεν, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Σαρλ Μισέλ και ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

ΜΙσέλ: «Ζητάμε διαλείμματα και διαδρόμους, η πολιορκία της Γάζας είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο»
Ο Σαρλ Μισέλ ξεκαθάρισε ότι η πρακτική του Ισραήλ στο πλαίσιο της αυτοάμυνας δεν δικαιολογεί τις ακραίες ενέργειες του στρατού, οι οποίες δνε συνάδουν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο: «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η ΕΕ υποστηρίζει απερίφραστα την προστασία της ζωής των πολιτών, κάθε ζωή πολιτών έχει αξία πάντα και παντού. Μια ολοκληρωτική πολιορκία δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Ζητάμε ανθρωπιστικές παύσεις και ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Γάζα, διότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει επειγόντως σε όσους την έχουν ανάγκη. Όσο χειροτερεύει η κατάσταση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να εργαστούμε για μια διαρκή ειρήνη στο μέλλον».

Η θέση του αντιπροέδρου της Κομσιόν εκφράστηκε κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου.

Γκουτέρες: «Ο αριθμός των νεκρών παιδιών στη Γάζα υπερβαίνει κάθε πόλεμο»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνέκρινε τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα με τον απολογισμό των συγκρούσεων στον κόσμο, τον οποίο αναφέρει κάθε χρόνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο αριθμός αυτός μαρτυρά ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ είναι «ξεκάθαρα λάθος» είπε. «Κάθε χρόνο, ο μεγαλύτερος αριθμός δολοφονιών παιδιών από οποιονδήποτε παράγοντα σε όλες τις συγκρούσεις που βλέπουμε είναι το πολύ εκατοντάδες», δήλωσε ο Γκουτέρες στο Reuters Next. «Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες στη Γάζα έχουμε χιλιάδες παιδιά που σκοτώθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει επίσης κάτι ξεκάθαρα λάθος με τον τρόπο που διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», τόνισε.

«Υπάρχουν παραβιάσεις από τη Χαμάς όταν έχει ανθρώπινες ασπίδες. Αλλά όταν κάποιος κοιτάζει τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπάρχει κάτι που είναι σαφώς λάθος»,εξήγησε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Τουλάχιστον 10.569 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα -μεταξύ των οποίων 4.324 παιδιά- από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Στο Ισραήλ, ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε περισσότερους από 1.400 από την επίθεση της Χαμάς.

Φον ντερ Λάιεν: «Το έδαφος της Γάζας δεν πρέπει να ακρωτηριαστεί»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τις πέντε αρχές που πρεσβεύει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τόνισε ότι η Γάζα πρέπει να προστατευτεί. «Πιστεύω σε πέντε αρχές που μπορούν να οικοδομήσουν κοινό έδαφος για τη μεταπολεμική περίοδο. Πρώτον, η Γάζα δεν μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για τους τρομοκράτες και υπάρχουν διάφορες ιδέες για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί αυτό. Δεύτερον, η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν μπορεί να ελέγχει ή να κυβερνά τη Γάζα. Πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο παλαιστινιακό κράτος και μια ενιαία Παλαιστινιακή Αρχή. Τρίτον, καμία μακροχρόνια ισραηλινή παρουσία ασφαλείας στη Γάζα, διότι η Γάζα αποτελεί ουσιώδες τμήμα οποιουδήποτε μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και το έδαφος της Γάζας δεν μπορεί να ακρωτηριαστεί ή να μειωθεί με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, στην ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις
♦ Στο μεταξύ, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο εκτεταμένος και συστηματικός βομβαρδισμός κατοικιών και πολιτικών υποδομών στη Γάζα ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

♦ Αφού το Ισραήλ είπε στους Παλαιστίνιους στο βόρειο τμήμα της Γάζας να φύγουν μέσω του δρόμου Σάλαχ αλ Ντιν, οι παρατηρητές του ΟΗΕ εκτιμούν ότι έως και 15.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τον "διάδρομο" προς τα νότια.

♦ Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα στρατεύματα συνέλαβαν 37 "καταζητούμενους Παλαιστίνιους" κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) προειδοποιεί ότι το νοσοκομείο al-Quds στην πόλη της Γάζας αναμένεται να ξεμείνει από καύσιμα, και προσθέτει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο και τραυμάτισαν ασθενείς και εκτοπισμένους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σε αυτό.

♦ Το Al Jazeera διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν λόγοι που να στηρίζουν τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι μια σήραγγα της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το χρηματοδοτούμενο από το Κατάρ νοσοκομείο Sheikh Hamad στη βόρεια Γάζα.

♦ Το Κατάρ μεσολαβεί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την πιθανή απελευθέρωση 10-15 αιχμαλώτων με αντάλλαγμα μια σύντομη κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

♦ Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου Petra De Sutter κάλεσε την κυβέρνηση του Βελγίου να υιοθετήσει κυρώσεις κατά του Ισραήλ και να διερευνήσει τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων και προσφυγικών καταυλισμών στη Γάζα.

♦ Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλείται ανώνυμο ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει «καμία πρόθεση» να επανακαταλάβει τη Γάζα ή να την ελέγξει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

♦ Σε συνέντευξή της στο Al Jazeera, Ισπανίδα υπουργός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε για «γενοκτονία».

https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/410807_halaei-afigima-toy-netaniahoy-o-misel-i-poliorkia-tis-gazas-antitithetai



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021