Τετάρτη 24  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Επιδότηση 25 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο για να γίνει η φθηνότερη λύση θέρμανσης – Ποιά είναι η παρέμβαση στην αντλία που ανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Επιδότηση 25 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο για να γίνει η φθηνότερη λύση θέρμανσης – Ποιά είναι η παρέμβαση στην αντλία που ανήγγειλε ο Μητσοτάκης

 
Οριζόντια επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, όπως ακριβώς γίνεται σήμερα με το κίνησης, αλλά πολύ υψηλότερη, προβλέπει η παρέμβαση στην αντλία που ανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός. Η επιδότηση θα είναι 20 λεπτά το λίτρο, φτάνοντας στα 25 λεπτά μαζί με το ΦΠΑ (στο κίνησης φτάνει τα 15 λεπτά) και καθιστώντας το πετρέλαιο τη φθηνότερη λύση θέρμανσης για το δύσκολο φετινό χειμώνα.

Στόχος της πολιτικής αυτής επιλογής, συνδυαστικά με την αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης, όλοι οι καταναλωτές να μπορέσουν φέτος να αγοράσουν πετρέλαιο στα επίπεδα των 1,30 - 1,40 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,60 ευρώ ή και περισσότερο αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεσή του. Στο μέτωπο του επιδόματος θέρμανσης, η αύξησή του στα 300 εκατ ευρώ από 174 εκατ πέρυσι, θα συνοδευτεί και από διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων, με στόχο οι δικαιούχοι να φτάσουν τα 1,3 εκατομμυρια από 800.000 φέτος. Το όριο αυτό για κάποιον που διαμένει μόνος εκτιμαται ότι θα αυξηθεί στα 17-18.000 ευρώ, έναντι 14000 ευρώ σήμερα, ενώ ανάλογα θα αυξηθούν τα ποσά και για τις οικογένειες. 

Που αποσκοπεί αυτή η διπλή παρέμβαση, της επιδότησης του πετρελαίου στην αντλία, μαζί με την αύξηση του επιδόματος; Να αποτρέψει μια έξαρση στη θέρμανση νοικοκυριών με ηλεκτρικά σώματα, καθώς όσο θα αυξάνεται η χρήση ηλεκτρισμού, τόσο θα αυξάνεται και η κατανάλωση φυσικού αερίου, από το οποίο παράγεται σε μεγάλο βαθμό το ρεύμα.

Είναι εφικτό; Υπό προϋποθέσεις ναι, εφόσον γίνει σαφές στα νοικοκυριά που ζεστάθηκαν πέρυσι με ρεύμα, πως αυτό φέτος θα είναι ακριβότερο. Αφενός γιατί μάλλον από τον Οκτώβριο καταργείται η οριζόντια επιδότηση που ελάμβαναν οι πάντες, για όλη την κατανάλωση, και αντικαθίσταται από ένα κλιμακωτό σύστημα, αφετέρου γιατί φθηναίνει η χρήση του πετρελαίου και αυξάνεται το επίδομα. Σε κάποιες μάλιστα κρύες γεωγραφικές περιοχές μπορεί σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου και να ξεπερνά τα 1.200 ευρώ.

Αν λοιπόν η κιλοβατώρα αντί για τα 15-16 λεπτά που κοστίζει σήμερα μετά τις οριζόντιες επιδοτήσεις, φτάσει να κοστίζει 25 λεπτά για κάποιες κατηγορίες (πχ όσους καταναλώνουν πάνω από 300 Kwh το μήνα ή δεν καταφέρνουν να εξοικονομήσουν 10% σε ρεύμα), είναι προφανές ότι το ηλεκτρικό καλοριφέρ δεν θα είναι η καλύτερη φετινή λύση για να ζεσταθούν.

Ανοιγμα των κλειστών κεντρικών θερμάνσεων 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξανανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών με πετρέλαιο που έκλεισαν στα χρόνια των μνημονίων και ουδέποτε ξανάνοιξαν. Η εξοικονόμηση ρεύματος και φυσικού αερίου, μαζί με τη στροφή στο πετρέλαιο, βρίσκονται στην καρδιά του κυβερνητικού σχεδίου «ζεστός χειμώνας», με στόχο να συγκρατηθεί ο τελικός λογαριασμός, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό, και να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις στο σενάριο πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών και νέας εκτίναξης τιμών.

Τα παραπάνω «κουμπώνουν» με τη νέα στρατηγική της κυβέρνησης ότι όσο πιο χαμηλή είναι η κατανάλωση ρεύματος και αερίου, τόσο θα αυξάνεται και η επιδότηση με παροχή μπόνους. Κερδισμένοι από αυτή τη νέα πολιτική, εκτός από όσους θα στραφούν φέτος στο πετρέλαιο και όσοι θα καταφέρουν να μειώσουν 10% και πάνω τη κατανάλωση ρεύματος. Χαμένοι όλοι οι υπόλοιποι.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια

Το στίγμα της νέας πολιτικής υπαγορεύεται φυσικά από τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Το μήνυμα επανέλαβε και χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης ειδικά αν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κινηθούμε πέρα από τα όσα μας ορίζει το Γενικό Λογιστήριο, ώστε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους», είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας «θα γίνουν μόνο πολύ μικρές υπερβάσεις».

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι πέρα από τις επιδοματικές πολιτικές, αν δεν υπάρξει κάποια γενναία ευρωπαϊκή παρέμβαση, πχ  με τη σύσταση κάποιου Ταμείου Ανάκαμψης για την ενεργειακή κρίση, τότε αν τα πράγματα επιδεινωθούν, μετά από λίγους μήνες θα συζητάμε ξανά για την ανάγκη νέων ενισχύσεων στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, του ρεύματος και του αερίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δημοσιονομικές αντοχές του 2023.

https://energypress.gr/news/epidotisi-25-lepta-litro-sto-petrelaio-gia-na-ginei-i-fthinoteri-lysi-thermansis-poia-einai-i



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021