Τετάρτη 24  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Εύη Κοβάτση: Από το Roi des Grecs στο Roi des Hellenes - Μελιτώματα διαδικτύου

Εύη Κοβάτση: Από το Roi des Grecs στο Roi des Hellenes - Μελιτώματα διαδικτύου

Από το Roi des Grecs στο Roi des Hellenes

Καλησπέρα! Αυτές τις μέρες διαβάσαμε πολλά για τα πεπραγμένα του Βρετανικού Στεμματος. Ξύπνησαν θλιβερές μνήμες, οπότε, ας πάμε σε κάτι πιο εύπεπτο αλλά εξίσου σημαντικό υλικό προς γνώση, έστω περιληπτικά.
Πρώτα να τονιστεί ότι οι Βασιλείς δεν έχουν επίθετο. Γεγονός ιστορικά και νομικά αποδεκτό. Και απο την ελληνική νομοθεσία.
Το Γλύξμπουργκ ή Ουίνσδορ είναι τοπωνύμια, εκεί βρισκόταν τα κάστρα τους.
Τι γινόταν με αυτούς που βασίλευσαν στην Ελλάδα.. Με τη Συνθήκη της 6ης Ιουλίου 1827, αποφασίστηκε οτι ο βασιλιάς δεν πρέπει να είναι Άγγλος, Γάλλος ή Ρώσος. Έτσι, προτάθηκε ο Λεοπόλδος το 1830, ο οποίος δέχθηκε να γίνει Βασιλιάς της Ελλάδας αλλά μετά από πιέσεις αρνήθηκε το στέμμα. Εγινε βασιλιάς του Βελγίου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να επιλεχθεί ο Όθωνας Βίτελσμπαχ, γιος του Λουδοβίκου Α της Βαυαρίας, ως το 1862. Ο Όθων ήταν Roi des Grecs, δηλ. Βασιλιάς της Ελλάδας στη διπλωματική γλώσσα.
Μετά την έξωση του και τη γενική αστάθεια που επικρατούσε στην χώρα ο τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας Ερρίκος Παλμερστον, πρότεινε ως νέο βασιλιά τον Δανό Γουλιέλμο Φερδινάνδο Αδόλφο, σε εμάς γνωστό ως Γεώργιος Α., πού συμπαθούσε την Αγγλία.
Από το 1863 ως το 1974, έχουμε βασιλείς που ανήκουν στον δανο - γερμανικό οίκο, ας πούμε, Σλέσβιγκ - Χολστάιν - Σάντεσμπουργκ - Γλύξμπουργκ.
Ο Γεώργιος Α, απαίτησε να ονομαστεί Roi des Hellenes, Βασιλιάς των Ελλήνων, κάτι που δεν άρεσε στους Τούρκους.
Γιατί το επέλεξε? Διότι, στα γαλλικά " grec " σημαίνει " χαρτοκλεφτης.
Αν και ήταν ερωτευμένος με την Φρόσω Σούτσου, παντρεύτηκε την Όλγα της Ρωσίας. Άλλη φορά λεπτομέρειες γι αυτή την ιστορία.
Έτσι, όλοι οι Βασιλείς της Ελλάδας ανήκαν σε αυτόν τον οίκο. Ευνόητο γίνεται, πως μεταξύ των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης σήμερα, υπάρχει είτε μικρή είτε μεγάλη συγγένεια.


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021