Τετάρτη 24  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Νικόλαος Κωτίδης! ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ; ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΩΣ "ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ

Νικόλαος Κωτίδης! ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ; ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΩΣ "ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ

Αλίευσις διαδικτύου (fb του Νικολάου Κωτίδη)

 
ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ; ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΩΣ "ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ"
26-08-2022
Αφού αρχικά είδαν ότι τα πτερύγια των ανεμογεννητριών δεν ανακυκλώνονται.
Τώρα ψάχνουν τρόπους.....ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΤΑΪΣΟΥΝ!!!!!!
ΕΛΕΟΣ....!!!!!! ΕΛΕΟΣ...!!!!! ΈΛΕΟΣ.!!!!!!!!!!
ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ; ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΩΣ "ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ"
26-08-2022
Ερευνητές σχεδιάζουν συνθετική ρητίνη για τα φτερά των ανεμογεννητριών, που μπορούν να διασπαστούν για την παραγωγή νέων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των γλυκισμάτων!
Η αιολική ενέργεια είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής μορφή ανανεώσιμης ενέργειας. Ωστόσο, όταν έρθει η ώρα να αντικαταστήσουμε τα τεράστια πτερύγια της γεννήτριας, που μετατρέπουν τον άνεμο σε ηλεκτρική ενέργεια, η ανακύκλωση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
Τώρα, οι επιστήμονες λένε ότι επεξεργάζονται μια νέα συνθετική ρητίνη κατάλληλη για την κατασκευή αυτών των τεράστιων πτερυγίων, που θα μπορούσε αργότερα να ανακυκλωθεί σε νέα πτερύγια τουρμπίνας ή σε μια ποικιλία άλλων προϊόντων, όπως πάγκους, φώτα αυτοκινήτων, πάνες, ακόμη και σε...ζελεδάκια που καταναλώνουν καθημερινά εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η πληροφορία έρχεται από τον ιστότοπο www.sciencedaily.com, που σημειώνει ότι οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους στη φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS).
«Η ομορφιά της ρητίνης μας είναι, ότι στο τέλος του κύκλου χρήσης μπορούμε να τη διαλύσουμε», λέει ο διδάκτορας Τζον Ντόργκαν, ο οποίος παρουσιάζει την εργασία στη συγκεκριμένη συνάντηση.
«Αυτός είναι ο στόχος της κυκλικής οικονομίας».
Όλο και μεγαλύτερα πτερύγια στις ανεμογεννήτριες
Κατασκευασμένα από υαλοβάμβακα, τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας μπορούν να έχουν μήκος μισού γηπέδου ποδοσφαίρου.
Αν και ορισμένες εταιρείες έχουν βρει τρόπους να ανακυκλώνουν το fiberglass σε υλικά χαμηλότερης αξίας, οι περισσότερες λεπίδες που απορρίπτονται καταλήγουν σε χωματερές. Και το πρόβλημα απόρριψης είναι πιθανό να επιδεινωθεί.
«Τα μεγαλύτερα πτερύγια των ανεμογεννητριών είναι πιο αποδοτικά, επομένως οι εταιρείες συνεχίζουν να κατασκευάζουν ολοένα και μεγαλύτερα», λέει ο Ντόργκαν.
«Τα αιολικά πάρκα θα αντικαταστήσουν τελικά τα πτερύγια των στροβίλων πριν από το τέλος της ζωής τους, επειδή τα αιολικά πάρκα μπορούν να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια με μεγαλύτερα πτερύγια».
Ο Ντόργκαν και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έφτιαξαν ένα νέο υλικό συνδυάζοντας ίνες γυαλιού με ένα πολυμερές φυτικής προέλευσης και ένα συνθετικό.
Τα πάνελ από αυτή τη θερμοπλαστική ρητίνη ήταν αρκετά ισχυρά και ανθεκτικά ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τουρμπίνες ή αυτοκίνητα.
Οι ερευνητές διέλυσαν τα πάνελ στην συνέχεια, μετατρέποντας το υλικό σε νέα προϊόντα του ίδιου τύπου.
Η αύξηση της θερμοκρασίας μετέτρεψε το PMMA σε πολυ (μεθακρυλικό οξύ), ένα υπερ-απορροφητικό πολυμερές που χρησιμοποιείται<strong> στις πάνες</strong>.
Η αύξηση της θερμοκρασίας μετέτρεψε το PMMA σε πολυ(μεθακρυλικό οξύ), ένα υπερ-απορροφητικό πολυμερές που χρησιμοποιείται στις πάνες.
STOCKPLANETS VIA GETTY IMAGES
Αμέτρητες χρήσεις μετά την ανακύκλωση
Εκτός από τα νέα πτερύγια ανεμογεννητριών, η νέα ρητίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία άλλων εφαρμογών. Με την ανάμειξη της ρητίνης με διαφορετικά ορυκτά, η ομάδα παρήγαγε συνθετικό πέτρωμα που μπορούσε να μετατραπεί σε οικιακά αντικείμενα, όπως πάγκους και νεροχύτες. «Φτιάξαμε πρόσφατα έναν νεροχύτη μπάνιου με αυτή την πέτρα, οπότε ξέρουμε ότι λειτουργεί», λέει ο Ντόργκαν.
Οι ερευνητές θα μπορούσαν επίσης να συνθλίψουν το ανακτηθέν υλικό και να το αναμείξουν με άλλες πλαστικές ρητίνες για χύτευση με έγχυση, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αντικειμένων όπως καλύμματα φορητών υπολογιστών και ηλεκτρικά εργαλεία.
Το υλικό θα μπορούσε ακόμη και να ανακυκλωθεί σε προϊόντα υψηλότερης αξίας.
Η ανάμειξη της θερμοπλαστικής ρητίνης σε ένα αλκαλικό διάλυμα απελευθέρωσε πολυ(μεθακρυλικό μεθυλεστέρα) (PMMA), ένα κοινό ακρυλικό υλικό για παράθυρα, πίσω φώτα αυτοκινήτων και πολλά άλλα αντικείμενα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας μετέτρεψε το PMMA σε πολυ(μεθακρυλικό οξύ), ένα υπερ-απορροφητικό πολυμερές που χρησιμοποιείται στις πάνες.
Παρήγαγε επίσης γαλακτικό κάλιο, το οποίο μπορεί να καθαριστεί και να γίνει καραμέλα και ενεργειακά ποτά. «Ανακτήσαμε γαλακτικό κάλιο ποιότητας για τρόφιμα και το χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε καραμέλες (ζελεδάκια) σε σχήμα αρκούδας, τις οποίες έφαγα», λέει ο Ντόργκαν.
Υπάρχει «παράγων αηδίας»;;;;;;;
Τώρα που οι ερευνητές απέδειξαν ότι η ρητίνη έχει κατάλληλες φυσικές ιδιότητες για ανεμογεννήτριες, ελπίζουν να κατασκευάσουν μερικά μεσαίου μεγέθους πτερύγια για νέες δοκιμές.
«Ο τρέχων περιορισμός είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό βιοπλαστικό για να ικανοποιήσουμε αυτήν την αγορά, επομένως πρέπει να υπάρξει σημαντικός όγκος παραγωγής εάν πρόκειται να αρχίσουμε πραγματικά να φτιάχνουμε ανεμογεννήτριες από αυτά τα υλικά», δήλωσε ο Ντόργκαν.
Ο ιστότοπος www.sciencedaily.com καταλήγει με ένα ερώτημα: Υπάρχει κάποιος «παράγοντας αηδίας» στην κατανάλωση καραμέλας που κάποτε ήταν μέρος μιας ανεμογεννήτριας;;;;
Ο Ντόργκαν δεν το πιστεύει. «Ένα άτομο άνθρακα που προέρχεται από ένα φυτό, όπως είναι το καλαμπόκι ή το γρασίδι, δεν διαφέρει από ένα άτομο άνθρακα που προέρχεται από ένα ορυκτό καύσιμο», λέει.
«Είναι όλα μέρος του παγκόσμιου κύκλου του άνθρακα και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πάμε από τη βιομάζα στο πεδίο σε ανθεκτικά πλαστικά υλικά και πίσω στα τρόφιμα».
Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν σε κολλώδεις αρκούδες, λένε οι επιστήμονες
Οι ερευνητές σχεδιάζουν σύνθετη ρητίνη για λεπίδες που μπορούν να διασπαστούν για την παραγωγή νέων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών
Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
Δύο κολλώδεις αρκούδες από τη σύνθετη ρητίνη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πτερυγίων ανεμογεννητριών
Δύο κολλώδεις αρκούδες από τη σύνθετη ρητίνη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πτερυγίων ανεμογεννητριών. Φωτογραφία: Reuters/John Dorgan
Τσέλσι Χένσοου
Η επόμενη γενιά πτερυγίων ανεμογεννητριών θα μπορούσε να ανακυκλωθεί σε gummy bears στο τέλος της λειτουργίας τους, είπαν οι επιστήμονες.
Ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έφτιαξαν μια σύνθετη ρητίνη για τις λεπίδες συνδυάζοντας ίνες γυαλιού με ένα πολυμερές φυτικής προέλευσης και ένα συνθετικό. Μόλις τα πτερύγια φτάσουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους, τα υλικά μπορούν να διασπαστούν και να ανακυκλωθούν για να δημιουργηθούν νέα προϊόντα, όπως πτερύγια τουρμπίνας - και γλυκά μασώμενα.
Η αιολική ενέργεια είναι μια από τις κυρίαρχες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας. Ωστόσο, τα πτερύγια των στροβίλων, συνήθως κατασκευασμένα από υαλοβάμβακα, μπορεί να έχουν μήκος όσο μισό γήπεδο ποδοσφαίρου και να προκαλέσουν προβλήματα απόρριψης, με πολλά να απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής όταν φτάνουν στο τέλος του κύκλου χρήσης τους.
Για να καταπολεμήσουν τα απόβλητα, οι ερευνητές σχεδίασαν μια νέα μορφή ρητίνης.
Η πέψη της ρητίνης σε αλκαλικό διάλυμα παρήγαγε γαλακτικό κάλιο, το οποίο μπορεί να καθαριστεί και να γίνει γλυκά και αθλητικά ποτά.
«Ανακτήσαμε γαλακτικό κάλιο ποιότητας για τρόφιμα και το χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε καραμέλες κολλώδους αρκούδας, τις οποίες έφαγα», είπε ο John Dorgan, ένας από τους συγγραφείς της εργασίας.
Η αλκαλική χώνευση απελευθέρωσε επίσης πολυ (μεθακρυλικό μεθυλεστέρα) ή PMMA, ένα κοινό ακρυλικό υλικό που χρησιμοποιείται στα παράθυρα και τα πίσω φώτα αυτοκινήτων.
Σχετικά με την κατανάλωση κολλώδους αρκούδας που προέρχονται από μια ανεμογεννήτρια, ο Dorgan λέει «ένα άτομο άνθρακα που προέρχεται από ένα φυτό, όπως το καλαμπόκι ή το γρασίδι, δεν διαφέρει από ένα άτομο άνθρακα που προέρχεται από ένα ορυκτό καύσιμο.
Είναι όλα μέρος του παγκόσμιου κύκλου του άνθρακα και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πάμε από τη βιομάζα στο πεδίο σε ανθεκτικά πλαστικά υλικά και πίσω στα τρόφιμα».
Και πρόσθεσε: «Η ομορφιά του συστήματος ρητίνης μας είναι ότι στο τέλος του κύκλου χρήσης του, μπορούμε να το διαλύσουμε και αυτό το απελευθερώνει από οποιαδήποτε μήτρα βρίσκεται, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά σε έναν άπειρο βρόχο. Αυτός είναι ο στόχος της κυκλικής οικονομίας».
Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους την Τρίτη σε συνεδρίαση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας. Σκοπεύουν να φτιάξουν μερικές λεπίδες για δοκιμές πεδίου.


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021