Τρίτη 23  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

"Μαμά, πέθανα;": Η παραλίγο τραγωδία μετρά ανοιχτές πληγές του δήμου

"Μαμά, πέθανα;": Η παραλίγο τραγωδία μετρά ανοιχτές πληγές του δήμου

«Μαμά, πέθανα;» Συγκλονιστικές περιγραφές ακούστηκαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων για το –ευτυχώς όχι μοιραίο– ατύχημα που συνέβη το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στην παιδική χαρά της οδού Δαφνομήλη στην περιοχή Νεάπολης Εξαρχείων. Η βαριά, σιδερένια, μασίφ πόρτα της περίφραξης της παιδικής χαράς έπεσε και καταπλάκωσε ένα 5χρονο παιδί που έπαιζε στο σημείο, με αποτέλεσμα το παιδάκι να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο «με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, με κάταγμα στο χέρι, μώλωπες και εκδορές σε όλο το σώμα».

«Το παιδάκι ρώταγε εάν πέθανε», περιέγραψε η Δάφνη Σινάνη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 14ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την παιδική χαρά. Σύμφωνα με την κ. Σινάνη, η μητέρα του 5χρονου «βρήκε την τερατώδη δύναμη να σηκώσει την πόρτα και να απεγκλωβίσει το παιδί και να το οδηγήσει στο νοσοκομείο» – μια πόρτα που στη συνέχεια «χρειάστηκαν 6 άνδρες να τη σηκώσουν και δυσκολεύτηκαν». «Από την Παρασκευή είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τη μαμά του παιδιού, έναν αξιοθαύμαστο άνθρωπο. Μου περιέγραφε πώς το παιδάκι τη ρωτούσε εάν πέθανε. Προσπάθεια της μαμάς του ήταν να του λέει ότι βλέπει ένα όνειρο, πως θα περάσει», περιέγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης.

Το σοκαριστικό περιστατικό ήρθε να αναδείξει στις πραγματικές του διαστάσεις το θέμα της ασφάλειας στην πόλη της Αθήνας και τι ακριβώς απαιτούν ζητώντας ασφάλεια στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι της πρωτεύουσας –σε αντίθεση με τις λογικές καταστολής που κυριάρχησαν στη δημόσια αντιπαράθεση δημάρχου και υπουργού Προστασίας του Πολίτη– και μάλιστα σε έναν τομέα που εμπίπτει αμιγώς στις αρμοδιότητες του Δήμου.

Εισάγοντας το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος, θύμισε στον κ. Μπακογιάννη ότι «όταν προεκλογικά συζητούσαμε για το θέμα της ασφάλειας, είχαμε πει ότι ο δήμαρχος, και να ήθελε, δεν μπορεί να είναι υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ασφάλεια από πλευράς δημοτικής αρχής σημαίνει ασφάλεια υποδομών, με την πόλη να είναι φωτισμένη. Αυτές είναι οι προτεραιότητες», υπογράμμισε, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι άφησε «λιμνάζον» κονδύλι 1 εκατ. ευρώ για παιδικές χαρές από το 2021.

Από όλες τις δημοτικές παρατάξεις αποδόθηκαν ευθύνες στη δημοτική αρχή για το παρ’ ολίγον μοιραίο περιστατικό, αλλά και για απόπειρες υποβάθμισης του περιστατικού και απόσεισης ευθυνών μέσω δηλώσεων που προηγήθηκαν σε ΜΜΕ. «Δεν υπήρχαν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως επικαλείστε. Ενας άνθρωπος να πέρναγε από την παιδική χαρά, θα εντόπιζε το πρόβλημα», υπογράμμισε ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χ. Βουρδουμπάς, ενώ ο σύμβουλος με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π. Κωνσταντίνου, κατηγόρησε την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ (δημοτικός οργανισμός αρμόδιος για τις παιδικές χαρές) Νίκη Αραμπατζή ότι σε δηλώσεις της «είπε ότι το πρόβλημα δεν αφορούσε την παιδική χαρά, αλλά την περίφραξη. Μη χάνουμε το δάσος...», σχολίασε ο αντιπολιτευόμενος σύμβουλος.

Από πλευράς κατοίκων, η κ. Σινάνη περιέγραψε ότι υπάλληλοι του ΟΠΑΝΔΑ απέδωσαν την πτώση της πόρτας «σε βανδαλισμό, ότι κάποιος την έκοψε με λέιζερ. Αμφιβάλλω εάν ο δήμος έχει κάποιο τέτοιο μηχάνημα, πόσο μάλλον οι πιτσιρικάδες που παίζουν το βράδυ στην παιδική χαρά και “βανδαλίζουν”». Κάτοικοι τόνισαν ότι μόνο η συγκεκριμένη παιδική χαρά έχει απομείνει στη γειτονιά τους, καθώς σε αυτήν στον Λόφο Στρέφη «έχουν ξηλωθεί οι κούνιες και ουσιαστικά δεν λειτουργεί». Σημειώνεται επίσης ότι, ακούγοντας τοποθετήσεις μελών της δημοτικής αρχής, τους επισήμαναν με οργή πως «δεν έχουμε την αίσθηση ότι καταλάβατε ότι πήγε να σκοτωθεί ένα παιδάκι».

Παίρνοντας τελευταίος τον λόγο, ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε ότι, σε συνεννόηση με την κ. Αραμπατζή, προχωρά έρευνα που «δεν έχει λογική καταλογισμού ευθυνών, αλλά στόχο να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο». «Η ευθύνη είναι δική μου, τελεία και παύλα. Ας ελπίσουμε ότι θα το ξεχάσει το παιδί. Εμείς δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό», συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος περιέγραψε ένα «δομικό πρόβλημα» με τις 85 παιδικές χαρές της πόλης, αποτέλεσμα χρόνιας εγκατάλειψης. Αν και η παιδική χαρά στη Δαφνομήλη ήταν πιστοποιημένη από το 2018, ο κ. Μπακογιάννης παραδέχθηκε ότι η πιστοποίηση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την Παρασκευή ξεκίνησε διαδικασία ελέγχου όλων των παιδικών χαρών, ενώ από την αρχή της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής έχουν ήδη ανακαινιστεί 24 παιδικές χαρές, θα ανακαινιστούν στο μέλλον άλλες 13, έχουν δημοπρατηθεί εργασίες για άλλες 12, που θα αρχίσουν να λειτουργούν μέσα στο καλοκαίρι, 2 θα ανασκευαστούν με ιδιωτικές χορηγίες και 3 νέες θα κατασκευαστούν με έξοδα του δήμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σε μια αυτοδιοικητική θητεία που συνέπεσε με την πανδημία, πέρα από τη γνωστή γραφειοκρατία, «είναι άθλος» η αποκατάσταση 55 παιδικών χαρών σε μια θητεία – αν και συμφώνησε με την παρατήρηση του κ. Ηλιόπουλου ότι, σε επίπεδο αντίστοιχων υποδομών, η Αθήνα υστερεί συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο κ. Μπακογιάννης έκλεισε τη συζήτηση με μια ευχή: «Να μη γίνει ποτέ ξανά τέτοια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο». «Αν δεν βρείτε το θάρρος να προχωρήσετε στις κατάλληλες ενέργειες στον ΟΠΑΝΔΑ, όλα αυτά είναι πομφόλυγες», τόνισε στον δήμαρχο ο σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Ρ. Αξελός.

https://ptolemais-post.gr/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021