Δευτέρα 22  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Συνέδριο με... χαμηλό πλαφόν

Συνέδριο με... χαμηλό πλαφόν

Ομιλία του πρωθυπουργού σε προσυνεδριακή συνάντηση στη Νίκαια
 Ν.Δ. Με στόχο τη συσπείρωση του εσωκομματικού ακροατηρίου εν όψει εκλογών, ολοκληρώνεται αύριο στα Σπάτα η τριήμερη διαδικασία, εξαρχής υποβαθμισμένη από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Ούτως ή άλλως τα «γαλάζια» συνέδρια δεν συνηθίζουν να είναι μηχανισμοί παραγωγής πολιτικής, αλλά κυρίως συσπείρωσης του εσωκομματικού ακροατηρίου. Πόσο μάλλον τώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται πιο στριμωγμένη από ποτέ λόγω των χειρισμών της στο θέμα της ακρίβειας και που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει να βρει επικοινωνιακούς τρόπους να αλλάξει το σε βάρος του κλίμα και να συσπειρώσει τα μέλη της Ν.Δ. εν όψει των εκλογών που αργά ή γρήγορα έρχονται, με τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο να έχει για τα καλά φουντώσει μέσα στο κόμμα.
Στόχος λοιπόν του πρωθυπουργού από το συνέδριο αυτό, που ξεκίνησε χθες στο Metropolitan Expo στην Αθήνα και θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή, δεν είναι βέβαια να παράξει κάποιου είδους πολιτική, αλλά απλώς να «ζεστάνει» το εσωκομματικό ακροατήριο και κυρίως τα στελέχη εκείνα και τους βουλευτές που εδώ και πάρα πολύ καιρό νιώθουν αποκομμένοι από τη διακυβέρνηση του «επιτελικού κράτους» και βλέπουν ότι οι ίδιοι και το κόμμα έχουν ξεχαστεί τελείως από την κυβέρνηση και από την ηγεσία της Ν.Δ.
Μάλιστα είναι τόσο ξεχασμένοι από την ηγεσία της Ν.Δ., που ο ίδιος ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος δεν γνωρίζει καν πόσα μέλη έχει η Νέα Δημοκρατία! Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Ρωμανός –ο πιο αρμόδιος για να μας κατατοπίσει σχετικά– ρωτήθηκε προχθές (ρ/σ ΣΚΑΪ, 5.5.2022) πόσα εγγεγραμμένα μέλη έχει η Ν.Δ. και μέσα σε εμφανή αμηχανία δεν μπόρεσε να απαντήσει, λέγοντας ότι «δεν έχω πρόχειρο τον αριθμό. Είναι σίγουρα χιλιάδες τα μέλη...».
Αλλά το συνέδριο έχει φροντίσει μόνος του ο Κυρ. Μητσοτάκης να το υποβαθμίσει, αφού δεν περίμενε πρώτα να διεξαχθεί ούτως ώστε να εκλέξει Πολιτική Επιτροπή και αυτή με τη νέα της σύνθεση να εκλέξει γραμματέα του κόμματος, αλλά έχει ήδη από τον Δεκέμβριο άρον άρον προχωρήσει στην αλλαγή του γραμματέα, έχοντας το μυαλό του στην προετοιμασία της Ν.Δ. για τις εκλογές.
Γιατί βέβαια είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που με τις κινήσεις και τις ενέργειές του έχει ανοίξει και συντηρεί την εκλογολογία όσο και αν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο προσπάθησε να βγάλει τον εαυτό του έξω από το κάδρο αυτό, «καρφώνοντας» τους υπουργούς του.
Θυμίζουμε την κυβερνητική διαρροή ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «θα εξαντλήσουμε την τετραετία», λέγοντας γενικώς κι αορίστως προς τους υπουργούς πως «έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου» και πως «αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά, μη διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών».
Η αποστροφή αυτή του πρωθυπουργού προκάλεσε βέβαια ενόχληση σε στελέχη της Ν.Δ. που τη θεωρούν προσβλητική για τους υπουργούς και που πιστεύουν ότι αν ο κ. Μητσοτάκης έχει κάποιο ζήτημα με συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης θα έπρεπε να προχωρήσει στην καρατόμησή τους αντί να ρίχνει «καρφιά» με αόριστους αποδέκτες.
Διάχυτη εκλογολογία
Αλλωστε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η εκλογολογία είναι έντονα διάχυτη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος και πολλά στελέχη δεν αφήνουν πέτρα για πέτρα που να μην κάνουν προεκλογική εκστρατεία, οφείλεται, όπως είπαμε, στον ίδιο τον πρωθυπουργό που, παρότι στα λόγια μιλά για εκλογές στα τέλη της άνοιξης του 2023, στην πράξη έφτασε ακόμα και στο σημείο να χρίζει επισήμως υποψήφιους βουλευτές. Οπως στις περιπτώσεις Χρυσοχοΐδη και Θεοδωρικάκου.
Το προεκλογικό κλίμα και την άποψη στο εσωτερικό της Ν.Δ. ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο προκειμένου να προλάβει την περαιτέρω εμβάθυνση της κυβερνητικής φθοράς, ήρθε να τροφοδοτήσει και η προχθεσινή ολική αναδίπλωση του πρωθυπουργού απέναντι στη μέχρι τώρα ρητορική του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Γιατί από εκεί που ο Κυρ. Μητσοτάκης πετούσε την μπάλα μόνο στο γήπεδο της Ευρώπης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη λήψη πρωτοβουλιών σε εθνικό επίπεδο, στη συνέχεια αναγκάστηκε να περάσει στη ρητορική ότι η κυβέρνηση θα περιμένει την Ευρώπη και, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, θα προχωρήσει μόνη της, για να φτάσει τελικά προχθές να καταγγείλει την Ευρώπη ότι είναι «κατώτερη των περιστάσεων» και ότι είναι «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο» και να προχωρήσει στα μέτρα που εντέλει ανακοινώθηκαν.
Χωρίς όμως να έχει μεσολαβήσει κάτι (όπως η, προγραμματισμένη για τις 30-31 Μαΐου, σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) που να δικαιολογεί αυτήν την αλλαγή στάσης, πέραν βεβαίως της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση από την κοινή γνώμη.
Εξωθεν πιέσεις
Εν τω μεταξύ αύριο Κυριακή πρωί είναι προγραμματισμένη η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, μαζί με τις αντίστοιχες των Δημήτρη Αβραμόπουλου, Μαργαρίτη Σχοινά και του γραμματέα της Ν.Δ. Παύλου Μαρινάκη, ενώ το συνέδριο θα κλείσει με τις ομιλίες του αντιπροέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ και προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Βαγγέλη Μεϊμαράκη και κατόπιν του πρωθυπουργού, του οποίου η πρώτη ομιλία αναμενόταν χθες το απόγευμα όταν ακόμα γράφονταν αυτές οι γραμμές.
Οσο για την αυριανή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, μένει να δούμε τι θα πει, με δεδομένο ότι εμφανίζεται να διαφωνεί και με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενώ εδώ και καιρό έχει και δημοσίως «αδειάσει» τον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική του στον τομέα της ενέργειας.
Την ίδια ώρα εντείνεται η έξωθεν πίεση στην κυβέρνηση, με τον Γιώργο Κύρτσο να ανακοινώνει την παραίτησή του από το ΕΛΚ και την προσχώρησή του στην ευρωομάδα Renew Europe του Εμανουέλ Μακρόν και των Φιλελευθέρων.
«Αρνούμαι να παραμείνω σιωπηλός σε θέματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου και ειλικρινά λυπάμαι που εσείς προσωπικά αποφασίσατε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας να καλύψετε τις μη φιλελεύθερες πρακτικές του κ. Μητσοτάκη», γράφει στην επιστολή παραίτησής του προς τον Μάνφρεντ Βέμπερ, έχοντας ως σκοπό του –μετά και την κατρακύλα της Ελλάδας στην τελευταία θέση των χωρών της Ε.Ε. ως προς την ελευθερία του Τύπου– να καταδείξει μέσα από την ομάδα των Φιλελευθέρων ότι, όπως λέει σε συνομιλητές του, ο κ. Μητσοτάκης προσποιείται τον φιλελεύθερο ενώ δεν είναι.
 Ομιλία του πρωθυπουργού σε προσυνεδριακή συνάντηση στη Νίκαια


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021