Δευτέρα 22  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

«Στραπάτσο» για τους Τόρις στις δημοτικές εκλογές της Βρετανίας

 

«Στραπάτσο» για τους Τόρις στις δημοτικές εκλογές της Βρετανίας

 

«Σκούρα» τα πράγματα για το κόμμα των Συντηρητικών στη Βρετανία εν μέσω καταμέτρησης των ψήφων των χθεσινών δημοτικών εκλογών σε όλη τη χώρα, καθώς οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ έχουν πραγματοποιήσει αρκετές ανατροπές «κλέβοντας» δημοτικά διαμερίσματα και δήμους που παραδοσιακά ανήκαν στους Τόρις του Μπόρις Τζόνσον. Μερικά από αυτά είναι το Ουεστμίνστερ, το Ουάντσγουορθ και το Μπάρνετ.

Η πανωλεθρία που βιώνουν οι Τόρις στις κάλπες της βρετανικής μητρόπολης αντανακλά τη γενική πολιτική φθορά που έχει υποστεί το κυβερνών κόμμα μετά το σκάνδαλο «Partygate», στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ακόμη, βασικά μέτωπα που απασχολούν τους πολίτες και «καίνε» τους Συντηρητικούς είναι η ακρίβεια σε ενέργεια και βασικά αγαθά, οι επιπτώσεις του Brexit και η πολιτική που εφαρμόσθηκε από την κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας.

Η αρνητική δημοσιότητα που έχει συγκεντρωθεί στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και η ολοένα εντεινόμενη οικονομική κρίση στη Βρετανία ρίχνουν ακόμη και εκλογικά στρώματα που παραδοσιακά ψηφίζουν τους Τόρις στην αγκαλιά των Εργατικών, που κάνουν σκληρή αντιπολίτευση.

Οι δημοτικές εκλογές γίνονται σε πάνω από 200 δήμους σε όλη τη Βρετανία και αποτελούν μία σφυγμομέτρηση των προθέσεων των πολιτών ενόψει των εθνικών εκλογών του 2024, αν καταφέρει βέβαια η κυβέρνηση Τζόνσον να εξαντλήσει τη θητεία της. Μάλιστα, η πίεση που ασκείται στον πρωθυπουργό και η λαϊκή αγανάκτηση είναι τόσο μεγάλες που έχει στρέψει ακόμη και μέλη της κυβέρνησης και του κόμματός του εναντίον του. Πολλοί Συντηρητικοί έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά του πρωθυπουργού, ενώ άλλοι έχουν ζητήσει την παραίτησή του και φυσικά δεν λείπουν κι εκείνοι που μεταπήδησαν στο Εργατικό Κόμμα.

Μέχρι στιγμής, έχουν ενσωματωθεί πάνω από το 50% των συνολικών ψήφων από όλη τη Βρετανία και τα στοιχεία δείχνουν τους Εργατικούς να προηγούνται σημαντικά, με το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ τους να συναντάται στο Λονδίνο. Από την άλλη, στις πιο λαϊκές περιοχές της βόρειας Αγγλίας, τα εργατικά στρώματα δεν έχουν προτιμήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό τους υποψήφιους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτές είχαν κυριαρχήσει οι σχηματισμοί των Τόρις, στις εθνικές εκλογές του 2019, με αιχμή το προεκλογικό πρόγραμμα ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών μετά το Brexit.

AP Photo/Peter Morrison

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BBC με βάση τα εκλογικά ποσοστά σε πανεθνικό επίπεδο, οι Εργατικοί προηγούνται μέχρι στιγμής με ποσοστό 35%, με τους Τόρις να ακολουθούν με 30%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 19%.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο μήνα οι Εργατικοί προηγούνταν με 6 μονάδες στην πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές με 40% έναντι 34% των Συντηρητικών. Πρόκειται για μία σημαντική ενίσχυση, δεδομένου ότι πέρυσι η αξιωματική αντιπολίτευση συγκέντρωνε μόλις 29%.

Με αέρα νικητή το Εργατικό Κόμμα ενόψει των εθνικών εκλογών

Οι Εργατικοί πάντως αποτιμούν πολύ θετικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και υποστηρίζουν ότι αποτελούν την πολιτική βάση για να διεκδικήσουν ξανά την εξουσία στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, έπειτα από τέσσερις συνεχείς ήττες (από το 2010).

Jonathan Brady/PA via AP

«Έχουμε αλλάξει το Εργατικό Κόμμα και τώρα φαίνονται τα αποτελέσματα», σχολίασε ο ηγέτης Κιρ Στάρμερ, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κόμμα του μπορεί να πάει πολύ καλύτερα.


 https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/342711_strapatso-gia-toys-toris-stis-dimotikes-ekloges-tis-bretanias

 
Pixual Logo


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021