Δευτέρα 22  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Προς το 9% ο πληθωρισμός

Προς το 9% ο πληθωρισμός

Εκρηξη στις τιμές των προϊόντων για τον μήνα Μάρτιο εκπέμπουν τα στοιχεία της Eurostat, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα μας σκαρφάλωσε στο 8% τον περασμένο μήνα, από 6,3% τον Φεβρουάριο, καθιστώντας μονόδρομο τις αποφάσεις με τις μειώσεις στον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Eurostat αφορούν τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που είναι χαμηλότερος από τον εθνικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τον οποίο ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ήταν στο 7,2% και τον Μάρτιο (θα ανακοινωθεί 8/4) αναμένεται να ξεπεράσει αισθητά το 8,5% για να εκτιναχθεί στη ζώνη του 9% τον Απρίλιο, που συνιστά νέο επίπεδο- ρεκόρ. Με βάση τη νέα δυσμενή εκτίμηση που θα αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο θα σταλεί στη Κομισιόν τον Απρίλιο ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός εκτινάσσεται σε πάνω από 6% από 1% που ήταν η αρχική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την Ευρωζώνη, οι σημαντικότερες αυξήσεις, προέρχονται από την ενέργεια (44,7%) και τα τρόφιμα/ποτά (5%).

Οι τσέπες των καταναλωτών έχουν αρχίσει να αδειάζουν, ενώ έρχεται νέο κύμα αυξήσεων σε προϊόντα όπως τα άλευρα και τα μαγειρικά έλαια, μεγάλος μέρος των οποίων προέρχονται από τις εμπόλεμες ζώνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα άλευρα έχει δοθεί «σήμα» για νέες ανατιμήσεις τον Απρίλιο που φτάνουν το 30%, στο δε ηλιέλαιο η τιμή του προσεγγίζει ακόμη και αυτή του ελαιόλαδου. Παράλληλα, υπό τον φόβο των ελλείψεων, πολλές αλυσίδες χονδρικής επιβάλλουν πλαφόν στις προμήθειες. Και ενώ τα νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση με την ακρίβεια, η κυβέρνηση καθυστερεί με τα φορολογικά αναχώματα τα οποία μπορεί να έχουν προαναγγελθεί, αλλά δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις σχετικά με το πότε ακριβώς θα στηθούν.

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο 6% για βασικά είδη διατροφής, με αιχμή το αλεύρι και τα δημητριακά, έχει μπει σφήνα στις συζητήσεις με τους θεσμούς για τη 14η αξιολόγηση, με το οικονομικό επιτελείο να διαπραγματεύεται σενάριο ακόμη και για μηδενικό ΦΠΑ για το διάστημα της ενεργειακής κρίσης με κόστος πάνω από 300 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία.

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/338203_pros-9-o-plithorismos



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021