Δευτέρα 22  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Θύμα της ακρίβειας και η... αυτοδυναμία

Θύμα της ακρίβειας και η... αυτοδυναμία

 Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες για πρώτη φορά σε ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Επιμένει πάντως σε γενικόλογες υποσχέσεις αντί για μέτρα ανακούφισης των πολιτών από τις μεγάλες αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια, πετώντας το μπαλάκι στην Ευρώπη.
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση για το ζήτημα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, το οποίο εντείνει τη φθορά της με τέτοιο τρόπο ώστε για πρώτη φορά χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαψε να μιλάει με την ίδια ζέση για τον διακηρυγμένο -μέχρι πρότινος- στόχο του για αυτοδυναμία και άνοιξε παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, είπε μεν ότι «θα διεκδικήσουμε» τον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, αλλά συμπλήρωσε ότι «στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία» και ότι «ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα από ένα κόμματα», προσθέτοντας ότι «η χώρα θα κυβερνηθεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο».
Αλλά η πίεση που αισθάνεται η κυβέρνηση από την κοινή γνώμη έγινε εμφανής και από τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί για το γεγονός ότι αρνείται να προχωρήσει σε εθνικές παρεμβάσεις, επιμένοντας να πετάει την μπάλα των προσδοκιών μόνο στο γήπεδο της Ευρώπης.
Με την απολογητική αυτή τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιχείρησε μόνο να αποκρούσει την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης -την οποία προσπάθησε να απαξιώσει με επιθέσεις και χαρακτηρισμούς περί «ψευτών» και «δημαγωγών»- αλλά και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα όσα ο ίδιος δεν πέτυχε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε αντίθεση με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που κατάφεραν να πετύχουν καθεστώς εξαίρεσης και να εξασφαλίσουν από τώρα την αποσύνδεση των τιμών αερίου από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «μεμονωμένες κινήσεις, όπως τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών» και ότι «οι αυξήσεις επιστρέφουν στους πολίτες μέσω άλλων επιβαρύνσεων. Γιατί αυτό το οποίο αποκρύπτουν οι ψεύτες της αντιπολίτευσης είναι πως οι εθνικές παρεμβάσεις κοστίζουν τελικά στα δημόσια ταμεία των χωρών, αναγκάζοντάς τις τελικά μετά να καταφεύγουν σε νέους φόρους», αποσιωπώντας βέβαια ότι και οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, που η κυβέρνηση δίνει από τον Σεπτέμβριο, είναι από χρήματα που προέρχονται από τους καταναλωτές.
Ενώ για το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας -και πάλι σε απολογητικό τόνο- υποστήριξε, επιτιθέμενος ξανά στην αντιπολίτευση, ότι «τα ποσά τα οποία θα φορολογηθούν δεν μπορούν να βγαίνουν από το καπέλο του κάθε δημαγωγού, πρέπει πρώτα να υπολογιστούν με σαφήνεια από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, τη ΡΑΕ, και πρέπει να υπολογιστούν σωστά, με τα κέρδη, τους φόρους και τις εκπτώσεις οι οποίες έχουν δοθεί», προσπαθώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση «δεν έχει ιδεολογικές εμμονές» και ότι δεν διστάζει «να ρυθμίζει, όπου χρειάζεται, την ασυδοσία των αγορών».
Και επιμένοντας να πετάει την μπάλα στο γήπεδο των ευρωπαϊκών αποφάσεων και προσδοκιών, είπε ότι «στο τραπέζι (σ.σ. των Ευρωπαίων) βρίσκεται η ελληνική πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου στο όνομα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και οι πρώτες αποφάσεις που πάρθηκαν ως προς τη συνεννόηση Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών καταδεικνύουν ότι αυτή είναι μια επιλογή που μπορεί να έχει απτά, ουσιαστικά και γρήγορα αποτελέσματα και πως επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται η πραγματικά πολύπλοκη διαδικασία του ελέγχου της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου το οποίο, τελικά, είναι αυτό που καθορίζει και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας, στον απόηχο και της προχθεσινής σχετικής κυβερνητικής σύσκεψης στο μέγαρο Μαξίμου που δεν έβγαλε κανένα χειροπιαστό μέτρο αλλά μόνο υποσχέσεις και γενικολογίες, ο πρωθυπουργός, το απόγευμα στο πλαίσιο του Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ νωρίτερα στο υπουργικό μίλησε για «κάποιες εισαγωγές από εμπόλεμα κράτη, οι οποίες τώρα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού ή να παραχθούν και εδώ, όπως για παράδειγμα με την καλλιέργεια ηλίανθων για το ηλιέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση.
Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης», ενώ έκανε λόγο για ανακοινώσεις «μέσα στις επόμενες μέρες» σχετικά με «την πρόσθετη στήριξη των παραγωγών μας, ειδικά ως προς τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές» και κατέληξε ότι «έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και δεύτερον, οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας». Υποσχέσεων και γενικολογιών συνέχεια.
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021