Κυριακή 21  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Επιχείρηση περισυλλογής αργυροπελεκάνων, Χειμαδίτιδα, Καστοριά, Ζάζαρης και Πρέσπα

Επιχείρηση περισυλλογής αργυροπελεκάνων, Χειμαδίτιδα, Καστοριά, Ζάζαρης και Πρέσπα

Συνεχίζεται η επιχείρηση περισυλλογής νεκρών αργυροπελεκάνων στη Δ. Μακεδονία
Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται η επιχείρηση περισυλλογής νεκρών αργυροπελεκάνων στις λίμνες της Δυτιτικής Μακεδονίας, καθώς με ταχύτατους ρυθμούς δείχνει να εξελίσσεται το μαζικό φαινόμενο στην περιοχή. 
Εθελοντές και πιστοποιημένα συνεργεία ιδιωτών συμμετέχουν τον καθαρισμό των λιμνών Πρέσπας, Χειμαδίτιδας, Καστοριάς και Ζάζαρης από τους εκατοντάδες νεκρούς αργυροπελεκάνους εξαιτίας της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών.
Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση περισυλλογής νεκρών αργυροπελεκάνων στην λίμνη Χειμαδίτιδα από ψαράδες της περιοχής. Τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας ως προς την πιθανή μετάδοση της γρίπης των πτηνών περισυνέλλεξαν στις βάρκες τους 80 νεκρά πουλιά.
Η αντιδήμαρχος Αμυνταίου, Ελένη Γυρίκη, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ότι σήμερα θα περισυλλεγούν περίπου 15 πτηνών από την λίμνη Ζάζαρη. Τα νεκρά πουλιά τοποθετούνται σε ειδικές συσκευασίες που ελαχιστοποιούν την μετάδοση του ιού προκειμένου να μεταφερθούν προς αποτέφρωση.
Από την «Μικρή Πρέσπα» έχουν περισυλλέγει 748 αργυροπελεκάνοι. Εδώ εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα ως προς την εξάπλωση της νόσου αφού στις καλαμιές της λίμνης βρίσκουν καταφύγιο μια από τις σημαντικότερες και πολυπληθέστερες αποικίες αργυροπελεκάνων της Ευρώπης.
Ειδικοί που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας της γρίπης των πτηνών στην Πρέσπα αναφέρουν πως η γρήγορη περισυλλογή των νεκρών πουλιών θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες μετάδοσης της νόσου στο δεύτερο κύμα αποδημητικών που θα φθάσει στην λίμνη έως τα μέσα Απριλίου.
Τα νεκρά πουλιά που συγκεντρώνονται στην όχθη της λίμνης μεταφέρονται αυθημερόν με ειδικό φορτηγό προς αποτέφρωση σε πιστοποιημένο κλίβανο της ΠΕ Κοζάνης. Σύμφωνα με την Μυρσίνη Μαλακού, επικεφαλής της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, όπως τις προηγούμενες ημέρες, η περισυλλογή των θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.
https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/336448_synehizetai-i-epiheirisi-perisyllogis-nekron-argyropelekanon-sti-d
 
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021