Κυριακή 21  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Μαρία Ζαχάροβα - Το «έτερο εγώ» του Σεργκέι Λαβρόφ

Μαρία Ζαχάροβα - Το «έτερο εγώ» του Σεργκέι Λαβρόφ

 Κομψή μεν, σκληρή και κυνική δε, με ένα μαύρο χιούμορ που τσακίζει κόκαλα, η Μαρία Ζαχάροβα γνωρίζει το «παιχνίδι» της διπλωματίας... από κούνια ● Ο μακροσκελέστατος «εξάψαλμος» που απηύθυνε στην Αθήνα ήταν ενδεικτικός της συμπεριφοράς της.
«Θα ήθελα να ζητήσω από τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Bloomberg, The New York Times και The Sun, να δημοσιεύσουν το πρόγραμμα των επερχόμενων εισβολών μας για το τρέχον έτος. Θα ήθελα να προγραμματίσω τις διακοπές μου», έγραφε με περισσή ειρωνεία η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τρεις εβδομάδες.
 
Ηταν 16 Φεβρουαρίου: μία από τις ημερομηνίες που δυτικές υπηρεσίες πληροφορικών άφηναν να διαρρεύσει ότι θα άρχιζε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τελικά, η εν λόγω εκτίμηση έπεσε έξω κατά μία εβδομάδα και η Μαρία Βλαντίμιροβνα Ζαχάροβα προφανώς δεν προγραμμάτιζε κάποιο ταξίδι αναψυχής…
 
Μία ημέρα πριν από την εισβολή, στις 23 Φεβρουαρίου, η ίδια είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά Ρώσων αξιωματούχων του στενού κύκλου του προέδρου Πούτιν, μετά την αναγνώριση από το Κρεμλίνο της ανεξαρτησίας των αυτοανακηρυγμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Στη σχετική ανακοίνωση της Ε.Ε., αναφερόταν ως «κεντρικό πρόσωπο της κυβερνητικής προπαγάνδας» της Μόσχας.
 
 
 
«Η Ζαχάροβα είναι διπλωμάτης καριέρας, αλλά δεν είναι και πολύ διπλωματική», σχολίαζε τότε η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει έναν Αμερικανό πρώην πρέσβη “ανίκανο”», υπενθύμιζε (πρόκειται για τον Μάικλ ΜακΦάουλ, «αρχιτέκτονα» της πολιτικής «επαναφοράς» των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας επί προεδρίας Ομπάμα και πρέσβη στη Μόσχα την ταραγμένη περίοδο 2012-14). Είχε επίσης «αστειευτεί», πρόσθετε το δημοσίευμα, «ότι θα στείλει στην Τσετσενία δημοσιογράφο που ρωτούσε για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή».
 
Το περιστατικό αυτό του 2017 είχε αναφέρει ο αμερικανικός ιστότοπος BuzzFeed σε αφιερωματικό άρθρο για την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ ως δείγμα του «μαχητικού και εριστικού» στιλ της, που «αντέγραφε την αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
 
Την ερώτηση είχε κάνει ο Ερκα Μίκονεν της φινλανδικής τηλεόρασης. Δηλώνοντας αναρμόδια να απαντήσει, η Ζαχάροβα κοίταξε στην κάμερα και απευθυνόμενη προς τον αδίστακτο Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ τον κάλεσε να οργανώσει ένα ταξίδι, ώστε ο Μίκονεν «να πάρει απαντήσεις».
 
«Εχεις πρόσκληση. Το μόνο που απομένει είναι να φτιάξεις τις βαλίτσες σου. Δεν φοβάσαι, έτσι;» ρώτησε λίγα λεπτά αργότερα τον Φινλανδό δημοσιογράφο, πριν κατέβει από το πόντιουμ της συνέντευξης Τύπου. «Σοβαρά, θα κανονίσουμε ένα απευθείας ταξίδι Τσετσενία», του είπε. Κι αμέσως μετά, του έκλεισε με νόημα το μάτι…
 
Το σχετικό βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποτυπώνει τον «ήρεμο εκνευρισμό» -όπως το περιγράφουν πολλά δυτικά ΜΜΕ- της «κομψής, αλλά σκληρής» εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.
 
Της κόρης ενός Ρώσου διπλωμάτη και μιας ιστορικού τέχνης, η οποία γεννήθηκε πριν από 46 χρόνια στη Μόσχα, αλλά μεγάλωσε στην Κίνα, που -όπως λέει- έχει έκτοτε στην καρδιά της. Μετακόμισαν εκεί οικογενειακώς το 1981, όταν ο πατέρας της διορίστηκε στην τότε σοβιετική πρεσβεία στο Πεκίνο.
 
Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η Ζαχάροβα επέστρεψε σε μια εντελώς διαφορετική Μόσχα. Απταιστη γνώστρια αγγλικών και κινεζικών, αποφοίτησε το 1998 από το φημισμένο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (MGIMO), όπου σπούδασε δημοσιογραφία και οριενταλισμό.
 
Δυναμική -αλλά όχι φεμινίστρια με τη δυτική έννοια του όρου, όπως δηλώνει σε παλαιότερη συνέντευξή της στον ιστότοπο Meduza- ανελίχθη στον ανδροκρατούμενο χώρο της ρωσικής διπλωματίας, αρχίζοντας από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΞ, σε μια εποχή που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαμόρφωνε τη σύγχρονη Ρωσία του μετασοβιετικού καπιταλισμού.
 
Για μια τριετία (2005-2008), μετακόμισε στις ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας υπεύθυνη Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
 
Εκεί, έκανε δύο σημαδιακές για τη ζωή της γνωριμίες. Αφενός με τον Αντρέι Μακάροφ, μετέπειτα σύζυγό της, με τον οποίο έχουν σήμερα μια 12χρονη κόρη. Αφετέρου με τον Σεργκέι Λαβρόφ, Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ μέχρι το 2004 και έκτοτε επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
 
Χρειάστηκε να περάσουν περίπου τέσσερα χρόνια από την επιστροφή της στο ρωσικό ΥΠΕΞ και πολλή δουλειά μέχρι η Ζαχάροβα να αναλάβει το 2015 εκπρόσωπος του κομβικού ρωσικού υπουργείου. Ηταν η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε στο πόστο, αλλά και η ριζική αναμορφώτριά του.
 
Κάνει συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις. Εχει εργαλειοποιήσει επικοινωνιακά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας μάλιστα στον προσωπικό της λογαριασμό στιγμές από την προσωπική ζωή της, π.χ. στο γυμναστήριο -που έχει κάνει τρόπο ζωής, μαζί με την υγιεινή διατροφή- ή ακόμη και με σέξι πόζες, που δεν συνηθίζει να βλέπει κανείς από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
 
Το 2016 συμπεριλήφθηκε σε λίστα του βρετανικού δικτύου BBC των 100 γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Σήμερα -εν μέσω παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα, αλλά και πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της ρωσικής διπλωματίας.
 
Την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο της ακραία αντιδυτικής ρητορικής της Μόσχας, εξαπέλυσε δριμεία φραστική επίθεση κατά της Ελλάδας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της Ρωσίας και της ηγεσίας της», κάνοντας λόγο για «βαθύτατα εσφαλμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων στην Ουκρανία» και προειδοποιώντας ότι «η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την ίδια την κοινή μας ιστορική κληρονομιά, που μόλις χθες η ίδια χαρακτήριζε ως φυσικό της πλεονέκτημα στη συνεργασία με τη Ρωσία».
 zacharova.jpg
«Κάποιοι την αγαπούν και κάποιοι τη μισούν», είχε αναφέρει προ τριετίας στο BuzzFeed Ρώσος διπλωμάτης. «Ωστόσο o Λαβρόφ ανήκει στην πρώτη ομάδα», πρόσθεσε. Και για τη Μαρία Μαρία Βλαντίμιροβνα Ζαχάροβα, «αυτό είναι που μετρά».
 
Γιατί την επιλέξαμε
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των φραστικών πυρών της κατά της Δύσης, και δη κατά της Αθήνας.


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021