Κυριακή 21  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Λ. Ζαροδήμος: Αρνητικό αποτύπωμα αφήνει το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ

Λ. Ζαροδήμος: Αρνητικό αποτύπωμα αφήνει το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ

 Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Λουκάς Ζαροδήμος που η εταιρεία του  συνεργάζεται χρόνια τώρα με την ΛΑΡΚΟ, “οι αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων της ΛΑΡΚΟ με το σχέδιο της κυβέρνησης για πώληση της εταιρίας αποτελεί μείζον ζήτημα και για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που εκτός από τους 54 εργαζόμενους από Σέρβια και Καστοριά στην εταιρεία, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε 400 συνολικά οικογένειες εξαρτώμενες από τις δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ”.
 
Αθροιστικά, με επίσημα στοιχεία, πρόκειται για πάνω από 400 εργαζόμενους, άμεσα ή έμμεσα εξαρτώμενους από τις δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ στη Δ. Μακεδονία. Εξ αυτών πάνω από 180 αφορούν στην περιοχή Σερβίων.
 
Η ΛΑΡΚΟ, έχει παρουσία στα Σέρβια με 14 άμεσα εργαζόμενους και τοπικό αποτύπωμα στο ΑΕΠ πάνω από 12 εκ. ευρώ ετησίως. Ενώ το το μεταλλείο Καστοριάς έχει κοντά στους 40  άμεσους εργαζόμενους, πολύ περισσότερους εργολαβικούς και πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα στο ΑΕΠ.
 
Όπως ανέφερε ο Λουκάς Ζαροδήμος που η εταιρεία του συνεργάζεται χρόνια τώρα με την ΛΑΡΚΟ, πρόκειται για για «τροπολογία της ντροπής», κάνοντας λόγο για  σχέδιο «αφαίμαξης της ΛΑΡΚΟ», την οποία χαρακτήρισε  «χρυσορυχείο».
 
Σύμφωνα με την  τροπολογία με βάση την οποία οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις έχασαν το 100% των απαιτήσεων τους, η εταιρία δίδεται ξεχρεωμένη από χρέη. Με μια fast track διαδικασία ρυθμίστηκαν χρόνια προβλήματα περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που μέχρι χθες ήταν «δαιδαλώδη» να λυθούν, προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης της να την πάρει πλήρως απαλλαγμένη από «βαρίδια».
 
Όπως αναφέρει ο κ. Ζαροδήμος, “Πληρώσαμε ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος και δεν θα πληρωθούμε τα οφειλόμενα αλλά πληρώσαμε φόρους… Μας λέει η κυβέρνηση ότι δεν θα πληρωθούμε τα οφειλόμενα αλλά πληρώσαμε φόρους. Αυτό δεν γίνεται σε μια σύγχρονη κοινωνία”.
 
Εξάλλου, παραμένει μεγάλο ζητούμενο η αποκατάσταση των χώρων όπου γινόταν οι εξορύξεις, θέμα το οποίο θέτει και ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου.
 
Για το νικέλιο, ο κ. Ζαρογιάννης τόνισε πως “η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή για εταιρείες όπως η ΛΑΡΚΟ, η οποία έχει τεράστια ποσοστά εξαγωγών και πρέπει να στηριχθεί”.
 
Προσέθεσε πως ο δήμος Σερβίων, οι εμπορικοί σύλλογοι και το Επιμελητήριο είναι αρωγοί και η Περιφέρεια δήλωσε τη στήριξή της.
 
Ο ίδιος υποστήριξε πως “θέλουν να πουληθεί η εταιρεία σε επενδυτή, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή, αφαιρώντας από την εταιρεία τη δυνατότητα να αποπληρωθούν οι επιχειρηματίες που τους οφείλονται χρήματα αλλά και να έχει κέρδος. Για το μέλλον των εργαζομένων, όσον αφορά την περιοχή, ο νέος επενδυτής θα χρειαστεί εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά σε ό,τι αφορά την περιοχή θα φανεί με ποιες συνθήκες θα γίνει αυτό”.
 
Αναφορικά με τον σχεδιασμό για το λιγνιτωρυχείο Σερβίων που δεν περιλαμβάνεται σε διαγωνισμούς, σημείωσε πως “έχει περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο και θα αποκατασταθεί η ζημιά της εξόρυξης. Για να αποκατασταθεί ορυχείο, πρέπει να είναι σε λειτουργία”, ενώ ζήτησε απαντήσεις για το μεταλλείο Καστοριάς και το λιγνιτωρυχείο Σερβίων.
 
Οι εργαζόμενοι οργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για τα τέλη Φεβρουαρίου, παρουσία και δυτικομακεδόνων εργαζομένων.
 
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021