Κυριακή 21  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Οι γραμμές άμυνας στο σενάριο ανάφλεξης στην Ουκρανία και γιατί το ενεργειακό σύστημα της χώρας θα βρεθεί στην κόψη του ξυραφιού

Οι γραμμές άμυνας στο σενάριο ανάφλεξης στην Ουκρανία και γιατί το ενεργειακό σύστημα της χώρας θα βρεθεί στην κόψη του ξυραφιού

Τουλάχιστον τρία επιπλέον φορτία LNG πέραν των προγραμματισμένων, πλοία από Αλγερία, όπως και από Αίγυπτο, μαζί με τη λειτουργία, για όσες τεχνικά μπορούν, των μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ, είναι οι βασικές γραμμές άμυνας της κυβέρνησης για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Αφορούν το χειρότερο δυνατό σενάριο, όπως παρουσιάστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, δηλαδή την διακοπή ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα μέσα στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου, που παρ’ ότι θεωρείται ακραίο να συμβεί, εντούτοις δεν μπορεί να αγνοηθεί.

 
Τα σενάρια είναι εστιασμένα στο επόμενο δίμηνο, αφού τότε τοποθετείται μια πιθανή ρωσική εισβολή, λαμβάνουν υπόψιν ότι η Ρεβυθούσα θα είναι γεμάτη, και συνυπολογίζουν, αν χρειαστεί, να αυξηθεί το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.
 
Χωρίς να τρέφουν αυταπάτες, ότι στο απευκταίο σενάριο, υπάρχει κάποια ρεαλιστική λύση υποκατάστασης του ρωσικού αερίου, οι εμπλεκόμενοι στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας δηλώνουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Τα πάντα φυσικά θα εξαρτηθούν από την διάρκεια της αναταραχής -  διαφορετικό είναι να διαρκέσει δέκα ημέρες, διαφορετικό 15 ημέρες και άλλο ένα μήνα-  τις καιρικές συνθήκες του επόμενου διμήνου, αλλά και την δυνατότητα εύρεσης των επιπλέον φορτίων, αφού η ζήτηση στις αγορές σπάει ήδη ρεκόρ.
 
120.000 ρωσικές MWh την ημέρα
 
Στην παρούσα συγκυρία έχει προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο η άφιξη συνολικά 6 πλοίων με LNG στην Ρεβυθούσα, ωστόσο στο κακό σενάριο θα απαιτηθούν κι άλλα.
 
Ανθρωποι με γνώση των αναγκών της χώρας, εξηγούν ότι με σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες η Ελλαδα χρειάζεται κάθε Φεβρουάριο γύρω στις 250.000 μεγαβατωρες φυσικού αερίου την ημέρα. Εξ αυτών, οι περίπου 120.000 αφορούν ρωσικό φυσικό αέριο, οι 30.000 αζερικο, περίπου 20.000 τουρκικό και άλλες 50.000 LNG. Χοντρικά, το ρωσικό αέριο καλύπτει ένα περίπου 45%-48% των εθνικών αναγκών στην καρδιά του χειμώνα.
 
Αλλά δεδομένου ότι έχει προγραμματιστεί η άφιξη φορτίων, υπολογίζεται ότι στο χειρότερο σενάριο, η χώρα θα έχει έλλειμμα κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου, γύρω στα 3 εκατομμύρια MWh. Αυτό μεταφράζεται σε τρία επιπλέον πλοία LNG, ανάγκη που θεωρείται ότι μπορεί εύκολα να καλυφτεί.
 
Τα πάντα φυσικά θα εξαρτηθούν από το αν θα ενσκήψει ή όχι τους επόμενους μήνες κακοκαιρία που θα εκτινάξει τη ζήτηση, και από τη διάρκεια της κρίσης. Τυχόν ανάφλεξη στο ουκρανικό μέτωπο, μαζί με την εκτίναξη της ζήτησης για φορτία LNG, θα απογειώσουν τις τιμές στο φυσικό αέριο, ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευκολία εύρεσης φορτίων LNG στις αγορές παγκοσμίως.
 
Αντίστροφη ροή σε Βουλγαρία
 
Οσο και αν επιχειρείται να δοθεί η εικόνα ότι τα πάντα τελούν υπό έλεγχο, είναι προφανές ότι στο κακό σενάριο, το ενεργειακό σύστημα θα δοκιμάζονταν σκληρά. Αν μάλιστα διακόπτονταν η ροή από τον Turkish Stream, μέσω του οποίου τροφοδοτείται και η Ελλάδα, τότε η χώρα μας πιθανώς να έπρεπε να συνδράμει και τη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται κατά 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της ανάγκης ενίσχυσης των γειτονικών χωρών.
 
Η συνδρομή στην Βουλγαρία θα μπορούσε να γίνει μόνο με LNG ή με λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού σε αντίστροφη ροή (reverse flow). Το σενάριο αυτό, όπως και όλα τα παραπάνω, εξετάστηκαν χθες κατά την ευρεία συνάντηση στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. 
 
Λειτουργία μονάδων με ντίζελ
 
Εκτός του γεγονότος ότι σε μια τέτοια απευκταία εξέλιξη, θα έμπαιναν σε φουλ λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες, στο τραπέζι έχει τεθεί και η λειτουργία όχι με φυσικό αέριο, αλλά με εναλλακτικό καύσιμο, όπως ντίζελ, για όσες μονάδες υπάρχει η τεχνική δυνατότητα. Τέτοιες είναι οι μονάδες της ΔΕΗ σε Κομοτηνή και Λαύριο, καθώς και κάποιες ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών.
 
Εννοείται ότι υπάρχει και το ήπιο για εμάς σενάριο, δηλαδή να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με διακοπή της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, δηλαδή να μην σταματήσει η ροή μέσω του Τurkish Stream που φτάνει στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω Σιδηροκάστρου, εισέρχεται στο ελληνικό σύστημα.
 
Από εκεί και πέρα, αν η Μόσχα επέλεγε να κλείσει τις στρόφιγγες, το μόνο βέβαιο είναι ότι όσες εισαγωγές LNG και να κάναμε από ΗΠΑ, Κατάρ, Β.Αφρική ή αλλού, θα ήταν και πάλι αδύνατο να υποκαταστήσουν το 45% της συνολικής κατανάλωσης που καλύπτει το ρωσικό αέριο.
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021