Κυριακή 21  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Τι είναι οι ΤΟΕΒ και Σύσταση ΤΟΕΒ, για έργο στον κάμπο της Δυτ. Εορδαίας  

Τι είναι οι ΤΟΕΒ και Σύσταση ΤΟΕΒ, για έργο στον κάμπο της Δυτ. Εορδαίας  

 Οι ΤΟΕΒ είναι συνεταιρισμοί αγροτών, με μέλη αγρότες που εκπροσωπούν τουλάχιστον τα 5/9 της ωφελούμενης από τα έργα τους έκτασης. Διοικούνται από άμισθο διοικητικό συμβούλιο το οποίο εκλέγει η Γενική Συνέλευσή τους. Οι ΓΟΕΒ διοικούνται από επταμελές συμβούλιο με δύο αιρετά μέλη. Τα υπόλοιπα μέλη στο συμβούλιο των ΓΟΕΒ είναι ένας υπάλληλος, κατά προτίμηση γεωπόνος από τη Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δύο υπάλληλοι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δύο από την Περιφέρεια.Τι ακριβώς όμως κάνουν αυτοί οι οργανισμοί και πώς λειτουργούν; Η λειτουργία των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θεσπίστηκε το 1958, περίπου την ίδια εποχή που συνέβαινε το ίδιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ίδρυσή τους προέκυψε από την ανάγκη διαχείρισης κάποιων εγγειοβελτιωτικών έργων, τα οποία δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει ο κάθε αγρότης για το χωράφι του. Χρειαζόταν ένας συλλογικός φορέας που θα τα λειτουργούσε και θα τα συντηρούσε ώστε να επωφεληθούν πολλοί αγρότες ταυτόχρονα. 
 
Ο Πρωτογενής Τομέας Παραγωγής στην Ελλάδα
Τα εγγειοβελτιωτικά έργα, δηλαδή τα έργα που αφορούν την άρδευση των αγροτικών περιοχών, χωρίζονται σε έργα Α’, Β’ και Γ’ τάξης. Τα έργα Α’ τάξης αποτελούν κύρια έργα γενικού ενδιαφέροντος που βελτιώνουν σημαντικά τις συνθήκες γεωργικής εκμετάλλευσης μεγάλων περιοχών. Τα έργα Β’ τάξης είναι είτε έργα τοπικού ενδιαφέροντος, συμπλήρωμα των έργων Α’ τάξης, είτε αυτοτελή έργα εντός και εκτός των περιοχών Α’ τάξης. Τα έργα Γ’ τάξης είναι μικρά έργα στις ιδιοκτησίες, όπως είναι π.χ. οι γεωτρήσεις. Οι ΤΟΕΒ έχουν ως αρμοδιότητα τη διαχείριση των έργων Β’ και σπανιότερα Γ’ τάξης, ενώ οι ΓΟΕΒ των έργων Α’ τάξης. 
 
Η ίδρυση των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, ήδη από τη δεκαετία του 1950, επέτρεψε στους Έλληνες αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή τους, χρησιμοποιώντας νέες αρδευτικές μεθόδους για τα δεδομένα της εποχής. Για τα έργα αυτά έχουν επενδυθεί άλλωστε πολύ σημαντικοί δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι. Μαζί με την ίδρυση των ΤΟΕΒ ιδρύθηκε και η Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων (ΥΕΒ) η οποία είχε την αρμοδιότητα να ελέγχει και να επικουρεί τους ΟΕΒ, με ειδικό επιστημονικό προσωπικό και με εξοπλισμό. Ωστόσο, μετά από πολλές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, η ΥΕΒ αποδυναμώθηκε και έχασε μεγάλο μέρος τους προσωπικού και του εξοπλισμού της. Με τον "Καλλικράτη" η αρμοδιότητα των ΤΟΕΒ είχε μεταφερθεί στους ΟΤΑ. Σήμερα, η αρμοδιότητα των ΟΕΒ έχει μεταφερθεί στις αντίστοιχες Περιφέρειες, οι οποίες όμως δεν διαθέτουν μια αντίστοιχη υποδομή, προκειμένου να υποστηρίξουν με εξοπλισμό ή επιστημονικά τους ΟΕΒ. 
 
Δαβάζουμε: Εμπόριο: Σύσταση ΤΟΕΒ, για έργο στον κάμπο της Δυτ. Εορδαίας  
 
Ο  επανασχεδιασμός του έργου των φραγμάτων και η διασύνδεση τους με το αρδευτικό δίκτυο του Εμπορίου Εορδαίας, αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης της ενημερωτικής συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης  Δυτ. Μακεδονίας, Γιώργος  Κασαπίδης, με  φορείς και κατοίκους της  περιοχής, στο πρώην δημαρχείο Μουρικίου, στην τοπική κοινότητα του  Εμπορίου.
 
Παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας , Παναγιώτη  Πλακεντά, του   αρμόδιου  Αντιπεριφερειάρχη κ. Μάνου και  των αντιδημάρχων Φουρκιώτη,  Σπόντη,  Καΐδου και Κεσκερίδη, συζητήθηκε η συνολική πρόταση του  Διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών κ. Γρίβα, για την  εκ νέου εκβάθυνση των δύο υφιστάμενων φραγμάτων,  εξοικονομώντας στους ταμιευτήρες 200.000 λίτρα αντί για 120.000 που πρόβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός , η τοποθέτηση αγωγού μεταφοράς του νερού από τους ταμιευτήρες στο αρδευτικό δίκτυο  και η  βελτίωση του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου .
 
 
 
Για  να υλοποιηθεί το έργο,  απαιτείται  η  σύσταση φορέα ΤΟΕΒ από τους αγρότες του Εμπορίου για την διαχείριση των υδάτων, κάτι  που έχει θετική αποδοχή και  όπως  ανέφερε  ο  Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας  Εμπορίου κ. Μπόζιας, «έχουν υπογράψει έως τώρα, 32 αγρότες».
 
Ο  Περιφερειάρχης τόνισε ότι  το έργο κρίνεται αναγκαίο, ενώ ο Δήμαρχος Εορδαίας,  υπογράμμισε  ότι  «η δημοτική αρχή θα διευκολύνει την διαδικασία και όπου χρειασθεί θα συνεπικουρήσει ώστε να ολοκληρωθεί το έργο αυτό,  στον κάμπο της Δυτικής Εορδαίας».
 
 
 
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021