Σάββατο 20  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Έφοδοι, παρεμβάσεις και «ηχηρά» μηνύματα μετά τη δολοφονία του Άλκη

Έφοδοι, παρεμβάσεις και «ηχηρά» μηνύματα μετά τη δολοφονία του Άλκη

 Καταιγιστικές οι εξελίξεις: παρέμβαση Άρειου Πάγου, εντατικοποίηση ερευνών σε «λέσχες φιλάθλων» • Καταγγελία για τον ρόλο των ομάδων και της αστυνομίας στην οπαδική βία.
Καταιγιστικές εξελίξεις έχει πυροδοτήσει η δολοφονία του 19χρονου Άλκη, που έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Χαριλάου, με οπαδικό πρόσημο. Εδώ και λίγα 24ωρα, υπάρχει έντονη κινητικότητα από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διαλευκανθεί η συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και να εντοπιστεί ο ρόλος που παίζουν συγκεκριμένες «λέσχες φιλάθλων» στην τέλεση εγκλημάτων. 
 
Φαίνεται πως όλοι περίμεναν να χυθεί το αίμα ενός νεαρού ανθρώπου προτού προχωρήσουν στο αυτονόητο: στην πάταξη της οπαδικής βίας που εδώ και χρόνια βρίσκεται εκτός κάθε ελέγχου.
 
Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία στην οποία προέβη –ανωνύμως– ένας αστυνομικός που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95.5, ο αστυνομικός μίλησε για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ίδιες οι ομάδες στην εκκόλαψη της οπαδικής βίας, ενώ ανέφερε και «προειδοποιήσεις» ανωτέρων του να μην κάνει τίποτα για την αντιμετώπισή της, προκειμένου για να μη βρεθεί ο ίδιος στο... Σουφλί.
 
 
«Μαζί με τα νερά, είχαμε βρει σε καπνογόνα αλλά και πιστόλια ευθείας βολής, ήμουν παρών στο περιστατικό και είχα ακολουθήσει την ομάδα στα αποδυτήρια γιατί είχα δεχτεί την εν λόγω σαφή εντολή. Εκείνη την ώρα ήρθαν τρεις οργανωμένοι φίλοι της ομάδας και πήραν τα σακίδια με τις φανέλες και τα νερά από τα αποδυτήρια για να τα παραλάβουν, ενώ εμείς δεν είχαμε καμία εντολή για να αντιδράσουμε», κατήγγειλε μεταξύ άλλων ο αστυνομικός.
 
Σημειώνεται ότι για την καταγγελία του φερόμενου αστυνομικού ενημερώθηκε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και με εντολή του συγκεντρώθηκε σχετικό υλικό το οποίο θα αποσταλεί για ποινική αξιολόγηση.
 
Παρέμβαση Άρειου Πάγου και έφοδοι σε συνδέσμους
Η παραπάνω αποκάλυψη έρχεται την ώρα που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καλεί τους εισαγγελείς των πρωτοδικείων να βρίσκονται σε εγρήγορση για ανάλογα περιστατικά οπαδικής βίας.
 
Συγκεκριμένα, με εγκύκλιό του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, ζήτησε εξονυχιστικούς και συστηματικούς ελέγχους σε «λέσχες φιλάθλων», σε συνδέσμους, εντευκτήρια κ.λπ., προκειμένου να διακριβωθεί η νομιμότητα της λειτουργίας τους, καθώς και η διερεύνηση τέλεσης εγκλημάτων που διώκονται αυτεπάγγελτα.
 
 
Παράλληλα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης προχώρησε επίσης σε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ (Μάκης Γκαγκάτσης) και Αρης (Θεόδωρος Καρυπίδης), καθώς και του Ερασιτέχνη Ηρακλή (Φώτης Θέος) για να τους ζητήσει να ενεργοποιηθούν ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της βίας. Από πλευράς αστυνομίας συμμετείχαν αξιωματικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας Θεσσαλονίκης.
 
Εξάλλου, εντείνονται οι έρευνες σε «λέσχες φιλάθλων», όπου αποκαλύπτονται οπλοστάσια με πλήθος «πολεμικού» υλικού, έτοιμου προς χρήση. Όπως μετέδωσε το OPEN, στις έρευνες μπαίνει πλέον και η ΕΥΠ, καθώς δεν αποκλείεται οι αρχές να ερευνούν καταγγελίες πως χούλιγκαν έχουν βρει «στέγη» σε αθλητικούς συνδέσμους, δημιουργώντας μάλιστα και συμμορίες που σχετίζονται με το κοινό έγκλημα αλλά και με ακροδεξιές ομάδες.
 
Την Παρασκευή έγιναν έφοδοι και σε συνδέσμους της Αττικής, με αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να κάνουν έφοδο σε σύνδεσμο των Αθηνών (Ομόνοια-ΠΑΟΚ) –όπου βρέθηκαν κοντάρια, καδρόνια, μαχαίρι, τσεκούρι, φωτοβολίδες, καπνογόνα–, καθώς και σε Περιστέρι (Παναθηναϊκός), Αγίους Αναργύρους (ΑΕΚ) και Ίλιον (Ολυμπιακός).
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης στη Θεσσαλονίκη απήγγειλε κατηγορίες σε δύο υπευθύνους αθλητικών συνδέσμων για παράνομη οπλοκατοχή, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια.
 
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε ότι οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων θα είναι συνεχείς και  ότι όσοι λειτουργούν παράνομα, θα κλείνουν.
 
Άλλοι οκτώ καταζητούμενοι
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για την αποκάλυψη όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση της δολοφονίας του Άλκη. Οι διωκτικές αρχές καταζητούν άλλα οκτώ άτομα που φέρονται να συνδέονται με τη δολοφονία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές έχουν στοιχεία για δύο από αυτούς, τους οποίους όμως δεν έχουν καταφέρει εντοπίσουν ακόμα. 
 
 
Επίσης, βρέθηκε και δεύτερο μαχαίρι με κηλίδες αίματος που εξετάζεται προς ταυτοποίηση από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρησιμοποιήθηκε κατά τη δολοφονική επίθεση στη Χαριλάου ή εάν φέρει δακτυλικά αποτυπώματα πιθανών υπόπτων.
 
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει έντονη κινητικότητα, με τις αρχές να κάνουν έρευνες και σε σπίτια ή καταστήματα, ενώ καλούν οπαδούς να καταθέσουν ό,τι πληροφορίες γνωρίζουν για την υπόθεση. 
 
 
Νικολαΐδης: Με την ανοχή των ομάδων και της Πολιτείας
Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαΐδης είχε επιχειρήσει να τιθασεύσει την οπαδική βία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απτό αποτέλεσμα. Η σημερινή δήλωσή του αποτυπώνει την ουσία ενός διαχρονικού προβλήματος που ζητά επιτακτικά μια μόνιμη λύση: 
 
«Μου είναι παντελώς αδιάφορο αν ο δολοφόνος είναι Ελληνας ή ξένος, Χριστιανός, Μουσουλμάνος ή ΠΑΟΚτσής. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι δολοφόνοι -ή εν δυνάμει δολοφόνοι- βρίσκονται στο ποδόσφαιρό μας με την ανοχή των ομάδων και της Πολιτείας. Οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα της εκάστοτε κυβέρνησης προς το ποδόσφαιρό μας δεν είναι να βρίσκει τηλεοπτικά συμβόλαια για τις ομάδες ούτε να ψάχνει τρόπους να κάνει χαρούμενους τους ιδιοκτήτες. Την κύρια ευθύνη για τη βία τη φέρει η Πολιτεία, η οποία ποτέ, συντεταγμένα, με τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το θέμα.»
 
Γκαγκάτσης: Η ευθύνη είναι συνολική...
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης, μετά τη σύσκεψη στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, επιμέρισε τις ευθύνες για την οπαδική βία: «Η ευθύνη είναι συνολική όλων, όχι μόνο των ΠΑΕ. Φυσικά και οι ΠΑΕ έχουν τις δικές τους ευθύνες, δεν το συζητάμε αυτό... Από εκεί και πέρα όμως είναι ευθύνη του κράτους, είναι ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης, της αστυνομίας, της δικαιοσύνης», δήλωσε. 
 
Παράλληλα, χαρακτήρισε «ως παραδοχή ήττας» το γεγονός ότι 23χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία πριν από δύο χρόνια «πέρασε» από το Δικαστικό Μέγαρο «και κυκλοφορεί ελεύθερος». Όπως είπε, «είναι παραδοχή ήττας για όλους μας, για την κοινωνία μας, είναι βαθύτερα κοινωνικό το πρόβλημα και δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικό ή αθλητικό».
 
Όσο για το τι ειπώθηκε στη σύσκεψη, ανέφερε: «Εξηγήσαμε από κοινού ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκληματίες και δεν έχουν σχέση ούτε με τον αθλητισμό ούτε με το ποδόσφαιρο, απλώς υπό την ομπρέλα και με το όχημα του οπαδικού κινήματος βρίσκουν και κάνουν αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές που φτάνουν ως τις δολοφονίες ανθρώπων».

https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/330733_efodoi-parembaseis-kai-ihira-minymata-meta-ti-dolofonia-toy-alki

 
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021