Σάββατο 20  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Πως επηρεάζει την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών η ρύθμιση του ΥΠΕΝ για τα «Απάτητα Βουνά» - Το μήνυμα των εταιρειών

Πως επηρεάζει την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών η ρύθμιση του ΥΠΕΝ για τα «Απάτητα Βουνά» - Το μήνυμα των εταιρειών

 
Πως επηρεάζει την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών η ρύθμιση του ΥΠΕΝ για τα «Απάτητα Βουνά» - Το μήνυμα των εταιρειών
Η ρύθμιση που απαγορεύει κάθε δραστηριότητα σε συγκεκριμένες απρόσιτες περιοχές σε έξι βουνά της χώρας, δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην αγορά. Αν και όπως ανέφερε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας από την εφαρμογή του μέτρου επηρεάζονται κάποιες αιολικές επενδύσεις, με ισχύ μερικών εκατοντάδων MW, εντούτοις δεν υπήρξαν επίσημες αρνητικές αντιδράσεις των φορέων της αγοράς ΑΠΕ. 
 
Όπως έγινε γνωστό χθες, η ρύθμιση «απάτητα βουνά» βάζει φρένο στην ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η διάνοιξη δρόμων, η κάθε είδους τεχνική επέμβαση μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος σε συγκεκριμένες περιοχές σε έξι βουνά της χώρας. Συγκεκριμένα στα «απάτητα βουνά» θα ενταχθούν εκτάσεις στα Λευκά Όρη, το Σάο, το Σμόλικα, την Τύμφη, τον Ταϋγετο και το όρος Χατζή. 
 
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, από τη ρύθμιση επηρεάζονται μεμονωμένες επενδύσεις έργων που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, δηλαδή έχουν εξασφαλίσει μόνο άδειες παραγωγής χωρίς να έχουν προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Μια γενική ανασκόπηση με βάση τους χάρτες των περιοχών που επηρεάζονται από τη ρύθμιση, δείχνει για παράδειγμα ότι επηρεάζεται μια επένδυση ισχύος 200MW για αιολικό πάρκο στη Σαμοθράκη και στο όρος Σάος. Αντίστοιχα, στην Κρήτη στα Λευκά Όρη φαίνεται ότι εμπίπτει στην περιοχή της απαγόρευσης, τμήμα ισχύος 30 – 40MW ενός μεγαλύτερου αιολικού πρότζεκτ.
 
Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που εκπέμπεται ανεπίσημα από πηγές της αγοράς σε σχέση με τη ρύθμιση είναι καθησυχαστικό. Οι όποιες ενστάσεις αφορούν στην επικοινωνιακή διαχείριση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επί της ουσίας του μέτρου σοβαρές αντιδράσεις. Βεβαίως εάν στο άμεσο μέλλον υπάρξει επέκταση της ρύθμισης σε άλλες περιοχές και σε άλλα βουνά, που ενδεχομένως να επηρεάζουν πιο ώριμα έργα, τότε πιθανόν να υπάρξει και αλλαγή αυτής της στάσης… 
 
 
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021