Σάββατο 20  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Ptolemais-post: Η ερώτησις της "Ελληνικής Λύσης" για τα εδάφη της ΔΕΗ και η δημιουργική ασάφεια!

Ptolemais-post: Η ερώτησις της "Ελληνικής Λύσης" για τα εδάφη της ΔΕΗ και η δημιουργική ασάφεια!

Ptolemais-post: Είναι γνωστή η απάντησις που δόθηκε στους εν λόγω Βουλευτάς, τα ίδια ειπώθηκαν και  πριν λίγο καιρό κατά την έλευση του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη.

Όμως να διακρίνουμε την δημιουργική ασάφεια των απαντήσεων, την εσκεμμένη! Δεν απαντούν σε τίποτα, η στερεότυπη απάντησις είναι "η δημιουργία ανώνυμης εταιρείας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» και της Δ.Ε.Η. Α.Ε., η οποία θα κυρωθεί από τη Βουλή, θα ανατεθεί στη Δ.Ε.Η. Α.Ε. η υλοποίηση των νέων χρήσεων γης και η αναβάθμιση των εκτάσεων, οι οποίες θα μεταβιβαστούν από τη ΔΕΗ Α.Ε. στο Δημόσιο".

 Κατά συνέπειαν των προαναφερομένων η περιοχή μας κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς γη,  Δημόσια, Δημοτική η ιδιωτική. Μεγαλοκαρχαρίες θα βρεθούν  ξαφνικά ως ιδιοκτήτες του Μισού Νομού Κοζάνης και του Αμυνταίου. 

Οι γαλανοί βουλευταί είναι γαλήνιοι και πολιτικά ξέπνοοι

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ από το https://efkozani.gr/erotisi-tis-quot-ellinikis-lysis-quot-gia-tin-diathesi-tis-gis-ton-lignitikon-monadon-kai-ton-pedion-toys-stin-kozani-stin-ptolema-da-kai-sto-amyntaio-logo-tis-epikeimenis-payseos-tis-leitoyrgias-toys/

 
Των:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης
 
ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 
Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
ΘΕΜΑ:           «Ερωτήματα για την διάθεση της γης των λιγνιτικών Μονάδων και των πεδίων τους στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα και στο Αμύνταιο, λόγω της επικείμενης παύσεως της λειτουργίας τους»
 
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
 
Με το επικείμενο κλείσιμο των λιγνιτικών Μονάδων στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα και στο Αμύνταιο προκύπτει το εύλογο ερώτημα για το πού θα διατεθεί η γη που κατείχαν και εκμεταλλεύονταν οι ανωτέρω λιγνιτικές Μονάδες με τα αντίστοιχα λιγνιτικά τους πεδία. Στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη η έκταση αυτή ανέρχεται, κατά τους τοπικούς φορείς, σε περίπου
 
160.000 στρέμματα και στο Αμύνταιο στα 50.000 στρέμματα. Διαχέεται, δε, η περιρρέουσα φήμη για το ότι 20.000 στρέμματα θα διατεθούν σε φωτοβολταϊκές επενδύσεις. Υπολείπονται, ως εκ τούτου, 190.000 στρέμματα και ευλόγως, προκύπτει το ερώτημα, πού και σε ποιους θα διατεθούν τα εν λόγω. Σημειωτέον ότι, η πλειοψηφία αυτών των εκτάσεων γης είχε απαλλοτριωθεί από τους ιδιοκτήτες τους για την κατασκευή και την λειτουργία εντός τους των λιγνιτικών Μονάδων. Με δεδομένη την επερχόμενη επισιτιστική κρίση, την αύξηση της τιμής των τροφίμων και την επιτακτική ανάγκη ενισχύσεως της πρωτογενούς παραγωγής, επιβεβλημένο θα ήταν να δοθούν οι ανωτέρω εκτάσεις στους κατοίκους των περιοχών αυτών, εντός των οποίων, λόγω του κλεισίματος των ως άνω Μονάδων, θα απολεσθούν 15-20.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθεί και η μετανάστευση των νέων από τις περιοχές αυτές, η οποία μετανάστευση έχει ως αποτέλεσμα να ερημώνεται η Δυτική Μακεδονία.
 
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
 
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1.     Πόσα από τα στρέμματα των ανωτέρω λιγνιτικών πεδίων προγραμματίσατε να παραχωρήσετε σε επενδυτές φωτοβολταϊκών Μονάδων;
 
2.   Τι προτίθεσθε να πράξετε με τα εναπομείναντα ως άνω στρέμματα τα οποία δεν θα παραχωρηθούν σε επενδυτές φωτοβολταϊκών Μονάδων; Προτίθεσθε να τα διανείμετε στους κατοίκους των περιοχών αυτών και ιδιαίτερα, στους νέους για να τα καλλιεργήσουν; Αν όχι, ποιοι είναι οι λόγοι προς τούτο;
Απάντηση στην Ερώτηση με αρ. πρωτ. 1589/30.11.2021
 
Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ.κ. Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Χήτας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε ότι:
 
Την 10.12.21 τέθηκε σε ισχύ ο ν. 4872/21 (Α’ 247) «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης και άλλες επείγουσες διατάξεις» με το άρθρο 15 του οποίου συστήθηκε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία ««Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» (ΕΛ.Ε.Δ.Α.Μ. Α.Ε.) και τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.».
 
Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 155 του ν. 4759/20 (Α’ 245), με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της ανώνυμης εταιρείας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» και της Δ.Ε.Η. Α.Ε., η οποία θα κυρωθεί από τη Βουλή, θα ανατεθεί στη Δ.Ε.Η. Α.Ε. η υλοποίηση των νέων χρήσεων γης και η αναβάθμιση των εκτάσεων, οι οποίες θα μεταβιβαστούν από τη ΔΕΗ Α.Ε. στο Δημόσιο.
 
Βάσει της προγραμματικής σύμβασης της παρ. 3 του ως άνω άρθρου 155 του ν. 4759/20 (Α’ 245) μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η. Α.Ε.), η Δ.Ε.Η. Α.Ε. θα αναλάβει τη διενέργεια διαγωνισμών για την εκπόνηση των μελετών των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.) εντός των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) του ως άνω άρθρου, με δαπάνες της εταιρείας, για την οριοθέτηση των νέων χρήσεων γης, όπου μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται αγροτικές ζώνες, αγροτοδασικές/δασικές εκτάσεις, ζώνες αναψυχής, λίμνες, βιομηχανικές περιοχές, κ.αλ.
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021