Σάββατο 20  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

 “The Hidden Fortress” 1958 - Ακίρα Κουροσάβα, Τοσίρο Μιφούνε!

“The Hidden Fortress” 1958 - Ακίρα Κουροσάβα, Τοσίρο Μιφούνε!

 
Το “The Hidden Fortress” η αλλιώς “The Three Villains of the Hidden Fortress” είναι μια ταινία του 1958 σε σκηνοθεσία του μεγάλου Akira Kurosawa.
Η ταινία διαδραματίζεται τον 16ο αιώνα κατά την διάρκεια του πολέμου ανάμεσα σε δυο αντίπαλες φατρίες. Δυο χωρικοί ο Tahei και ο Matashichi, παρακινημένοι από την απληστία τους για χρυσάφι, θα βοηθήσουν έναν άνδρα και μια κοπέλα να περάσουν μέσα από την εμπόλεμη ζώνη. Αυτοί είναι ο Στρατηγός Makabe Rokurōta, τον οποίο υποδύεται ο Toshiro Mifune, και η πριγκίπισσα Yuki της ηττημένης φατρίας, που έχουν ως σκοπό να περάσουν μέσα από τις εχθρικές γραμμές μεταφέροντας τον οικογενειακό θησαυρό της πριγκίπισσας κρυμμένο μέσα σε ξύλα.
 Το “The Hidden Fortress” είναι μια ταινία δράσης, με μια δόση παραδοσιακού παραμυθιού και αρκετά στοιχεία κωμωδίας. Είναι η πρώτη ταινία την οποία ο  Akira Kurosawa κινηματογράφησε σε μορφή ευρείας οθόνης. Ως αποτέλεσμα έχουμε αρκετές σκηνές με υπέροχα πανοραμικά πλάνα σε φυσικά τοπία τα οποία σε σύγκριση με τους ανθρώπους που εμπεριέχονται σε αυτά, αναδεικνύουν το μεγαλείο και την υπεροχή της φύσης απέναντι στο ανθρώπινο στοιχείο.  
 
 
Τα έργα του Akira Kurosawa έχουν επηρεάσει πολλούς μεγάλους σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Ένα από τα πιο μεγάλα έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου, το “Star Wars”, είναι βασισμένο πάνω στο “The Hidden Fortress”. Ο ίδιος ο George Lucas έχει παραδεχθεί ότι πηγή έμπνευσης για το “Star Wars” ήταν το “The Hidden Fortress”. Όπως και στο “The Hidden Fortress” έτσι και στο “Star Wars” η ιστορία ξεκινά και εξελίσσεται από την πλευρά των δυο υποδεέστερων χαρακτήρων της ταινίας. Των δυο Droid, του C3PO και του R2D2, οι οποίοι είναι χαρακτήρες βασισμένοι στους δύο χωρικούς, τον Tahei και τον Matashichi.
 
 
Αντίστοιχα όπως ο Στρατηγός Makabe Rokurōta έχεις ως στόχο να βοηθήσει την προστατευόμενη του πριγκίπισσα Yuki να φτάσει σε ασφαλές μέρος έτσι και ο Obi-Wan Kenobi βοηθά την  πριγκίπισσα Leia να φτάσει στην βάση των επαναστατών. Ο George Lucas χρησιμοποίησε ακόμα και την ίδια οριζόντια τεχνική που χρησιμοποίησε ο Akira Kurosawa για τις μεταβάσεις των σκηνών από την μια στην άλλη.
 
The-Hidden-Fortress-6
Σε γενικές γραμμές  το “The Hidden Fortress” μπορεί να μην θεωρείτε το καλύτερο έργο του  Akira Kurosawa παραμένει όμως ένα έργο αξιόλογο και αρκετά διασκεδαστικό για να το παρακολουθήσεις, ιδιαίτερα αν είσαι φανατικός αυτού του είδους. Είναι σημαντικό επίσης πιστεύω να αναγνωρίσουμε την αξία των κλασικών ταινιών και την επιρροή τους στην μετέπειτα πορεία του κινηματογράφου.


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021