Σάββατο 20  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Δεν συνταγογραφούν τα μοριακά τεστ, μειώνουν ανεπαίσθητα την τιμή

Δεν συνταγογραφούν τα μοριακά τεστ, μειώνουν ανεπαίσθητα την τιμή

Εντός της ημέρας η ΚΥΑ για τις νέες τιμές στα PCR τεστ. Καμία πρόβλεψη για συνταγογράφηση παρά τις μεγάλες ανάγκες που παρουσιάζονται εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της Όμικρον.
Η κυβέρνηση αφού έριξε τις ευθύνες για τις τιμές των PCR test στους Ιατρικούς Συλλόγους προχωρά σε διατίμηση με σχετική υπουργική απόφαση εντός της ημέρας.
 
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε αλλαγές στις τιμές χωρίς να ανακοινώσει με ακρίβεια το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλουν οι πολίτες περιγράφοντας πως αυτές θα κινηθούν κάτω από 60 ευρώ και κοντά στα 50 ευρώ.
 
Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί όπως είπε (ΣΚΑΪ) σήμερα το μεσημέρι ενώ κανείς δεν θα μπορεί να υπερβεί την νέα αυτή τιμή καθώς πρόκειται για διατίμηση.
 
 
 
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η τιμή ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο συμφέρουσα για τον πολίτη και να μην θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία, καθώς εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα τεστ θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα.
 
Τα «άδειασμα» στον υπουργό από τον ΙΣΑ
Χθες, ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επιχείρησε ούτε λίγο ούτε πολύ να επιρρίψει την ευθύνη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ)για τις τιμές στην αγορά, αφού ανέφερε ότι το πλαφόν των 60 ευρώ μπήκε στα μοριακά τεστ μετά από συσκέψεις που έκανε μαζί τους και έπειτα από δική τους απαίτηση.
 
Ο υπουργός σημείωσε ότι ενώ αρχικά το πλαφόν είχε μπει στα 50 ευρώ, δηλαδή 40 ευρώ για το μοριακό τεστ και 10 ευρώ για την προσφερόμενη υπηρεσία, οι ιατρικοί σύλλογοι διαφώνησαν και έτσι αποφασίστηκε να αυξηθεί το πλαφόν στα 60 ευρώ.
 
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον ΙΣΑ με τον «γαλάζιο» πρόεδρο, Γιώργο Πατούλη, να επισημαίνει ότι: «με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται. Αυτή είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Ανάπτυξης κι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μοριακά τεστ».
 
Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και «υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβασή τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους (...)».
 
 
Συνταγογράφηση μοριακών τεστ
Επιμένοντας στη δωρεάν συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε (Kontra News): «Δεν γίνεται οι εργαζόμενοι μετά από επαφή με κρούσμα να πηγαίνουν κανονικά στην  εργασία τους χωρίς μοριακό τεστ, δεν γίνεται να έχουμε ελλείψεις στα τεστ, δεν γίνεται οι πολίτες να συνωστίζονται σε ουρές. Θα μπορούσε η Ελλάδα να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα όπου γίνεται συνταγογράφηση μοριακών τεστ. Γιατί χωρίς αυτή δεν γίνεται αποτελεσματική ιχνηλάτηση της πανδημίας. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα και σε αυτό».

https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/326119_den-syntagografoyn-ta-moriaka-test-meionoyn-anepaisthita-tin-timi

 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021