Τρίτη 9  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Έρχεται η πυρηνική ως «πράσινη» ενέργεια!

Έρχεται η πυρηνική ως «πράσινη» ενέργεια!

 Επίκειται μία από τις μεγαλύτερες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φέτος, η οποία θα αποτελέσει τον ορισμό του τι θεωρείται πράσινη επένδυση.
 
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, μέσα στην εβδομάδα, η πρόταση θα παρουσιαστεί αυτό το μήνα και συγκεκριμένα μέσα στην μεθεπόμενη εβδομάδα. 
 
Γιατί έχει σημασία: Η απόφαση θα κατευθύνει τις δημόσιες αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή. Στόχος είναι οι πράσινες τεχνολογίες να προσελκύσουν προνομιακά επιτόκια δανεισμού στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
 
 
Αλλά το θέμα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο. Ενώ οι περιβαλλοντολόγοι είναι εξοργισμένοι που η Ε.Ε. είναι έτοιμη να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως «πράσινες» σε μια εποχή που προσπαθεί να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι και οι δύο είναι απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση.
 
Η πρόταση επρόκειτο να εγκριθεί τον περασμένο μήνα, αλλά η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας -ιδίως οι Πράσινοι- ζήτησε να έχει λόγο πριν η Επιτροπή προτείνει την κατ' εξουσιοδότηση πράξη. Η Γερμανία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης τους τελευταίους μήνες σχετικά με το αν θα πρέπει να χαρακτηριστεί το φυσικό αέριο ως «πράσινο». Η προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας ήταν ένθερμος υποστηρικτής του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι είναι καθαρότερο από τον άνθρακα και απαραίτητο για τη συμπλήρωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Αλλά η νέα κυβέρνηση έχει... διαφοροποιημένη θέση σχετικά με το αν το φυσικό αέριο θα πρέπει να λογίζεται ως πράσινο. Ενώ το κεντροαριστερό SPD τάσσεται υπέρ, οι Πράσινοι είναι πιο επικριτικοί, τόσο επειδή το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο όσο και επειδή η ενίσχυση των επενδύσεων σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα αυξήσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία - επιχείρημα που βρήκε απήχηση και στην Κομισιόν.
 
Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, από το κόμμα των Πρασίνων - η οποία βρέθηκε στο Παρίσι την Πέμπτη κατά την εναρκτήρια επίσκεψή της - κατέστησε σαφές ότι εξακολουθεί να είναι αντίθετη στη συμπερίληψη των πυρηνικών, αλλά δήλωσε ότι κατανοεί την ανάγκη συμβιβασμού με τη Γαλλία.
 
Όμως, η Κομισιόν έχει το προβάδισμα. Ακόμα και αν το Βερολίνο δηλώσει ότι αντιτίθεται στη συμπερίληψη των πυρηνικών, είναι απίθανο να μπορέσει να το εμποδίσει. Αυτό συμβαίνει επειδή η ταξινόμηση είναι μια κατ' εξουσιοδότηση πράξη, που σημαίνει ότι οι χώρες μπορούν να εμποδίσουν την υιοθέτησή της μόνο με ειδική πλειοψηφία.
 
Η άσκηση για την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επομένως, είναι να βρει έναν συμβιβασμό που να είναι επαρκώς αποδεκτός, ώστε καμία χώρα να μην μπορεί να οργανώσει πλειοψηφία εναντίον του. Αλλά η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά ότι κανείς δεν θα είναι ευχαριστημένος όταν η πράξη δει το φως της ημέρας.
 
Πάντως, η Κομισιόν σχεδιάζει να θέσει ορισμένους περιορισμούς και κανόνες γύρω από την κατηγοριοποίηση των δύο γερασμένων τεχνολογιών. Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν ρήτρες λήξης ισχύος για τους μη αποδοτικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και να καταστήσουν τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο λιγότερο ελκυστικές από ό,τι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, θα επικεντρωθεί τόσο στην ανάπτυξη νέων, καθαρότερων αντιδραστήρων όσο και στην επικαιροποίηση της ασφάλειας των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών. Κανένα «πράσινο» χρήμα δεν θα πρέπει να χρηματοδοτεί την τρέχουσα πρακτική εξαγωγής πυρηνικών αποβλήτων.
 
Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως τεχνολογίες «γέφυρα», ενώ παράλληλα θα κατευθύνονται οι επενδύσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - τουλάχιστον έτσι λένε οι Βρυξέλλες.
 
Σημειώνεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες έληξε η προθεσμία για τις χώρες να αντιταχθούν στο πρώτο μέρος της ταξινόμησης (η πρώτη από τις δύο κατ' εξουσιοδότηση πράξεις) που χαρακτηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως πράσινες. Αυτό σημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον ασφαλείς - κάτι που όλες οι πλευρές είναι πιθανό να χαιρετίσουν.
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021