Τετάρτη 29  Ιουνίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Γάζα: Ο Μπάιντεν αποκαλύπτει την πρόταση του Ισραήλ για τερματισμό του πολέμου – Πώς αντιδρά η Χαμάς

Γάζα: Ο Μπάιντεν αποκαλύπτει την πρόταση του Ισραήλ για τερματισμό του πολέμου – Πώς αντιδρά η Χαμάς

Γάζα: Ο Μπάιντεν αποκαλύπτει την πρόταση του Ισραήλ για τερματισμό του πολέμου – Πώς αντιδρά η Χαμάς
Να αποδεχθεί μια νέα ισραηλινή πρόταση για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα, προέτρεψε τη Χαμάς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

Η πρόταση που αποτελείται από τρία μέρη θα ξεκινήσει με μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων κατά την οποία οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) θα αποσυρθούν από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας.


Θα υπάρξει επίσης «κύμα» ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και ανταλλαγή ορισμένων ομήρων για Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η συμφωνία θα οδηγούσε τελικά σε μια μόνιμη «παύση των εχθροπραξιών» και ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης για τη Γάζα.

Η Χαμάς είπε ότι βλέπει την πρόταση «θετικά».

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η πρώτη φάση του προτεινόμενου σχεδίου θα περιλαμβάνει μια «πλήρη κατάπαυση του πυρός», την απόσυρση των δυνάμεων του Ισραηλινού Στρατού από κατοικημένες περιοχές και την ανταλλαγή ομήρων για Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

 

«Αυτή είναι πραγματικά μια αποφασιστική στιγμή», είπε. “Η Χαμάς λέει ότι θέλει κατάπαυση του πυρός. Αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να αποδείξει αν πραγματικά το εννοούν”.

Η κατάπαυση του πυρός, πρόσθεσε, θα επιτρέψει σε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στην πολιορκημένη περιοχή, με «600 φορτηγά να μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα κάθε μέρα».

 

Δεύτερη φάση η επιστροφή των εν ζωή ομήρων
Στη δεύτερη φάση θα επέστρεφαν όλοι οι εναπομείναντες ζωντανοί όμηροι, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών. Η κατάπαυση του πυρός θα γινόταν τότε «η διακοπή των εχθροπραξιών, οριστικά».

Μεταξύ εκείνων που προέτρεψαν τη Χαμάς να συμφωνήσει με την πρόταση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είπε στο X ότι η οργάνωση «πρέπει να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία για να μπορέσουμε να δούμε ένα τέλος στις μάχες».

«Έχουμε υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι η διακοπή των μαχών μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη ειρήνη εάν είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε τα σωστά βήματα», πρόσθεσε ο Λόρδος Κάμερον. «Ας αδράξουμε αυτή τη στιγμή και ας δώσουμε τέλος σε αυτή τη σύγκρουση».

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε επίσης την εξέλιξη σε μια ανάρτηση στο X. Είπε ότι ο κόσμος «είχε δει πάρα πολλά δεινά [και] καταστροφές στη Γάζα» και είπε ότι είναι «ώρα να σταματήσει».

«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του [προέδρου] Μπάιντεν [και] ενθαρρύνω όλα τα μέρη να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων, εγγυημένη απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση [και] τελικά μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

 

Στην ομιλία του, ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των φάσεων ένα και δύο θα ήταν δύσκολες.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε γνωστό ότι ήταν αμείλικτη αντίθετος στη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου ως μέρος μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός – κάνοντας την αναφορά του κ. Μπάιντεν στο τέλος του πολέμου ιδιαίτερα σημαντική.

Ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει πολλές από τις λεπτομέρειες από προηγούμενους, τελικά αποτυχημένους γύρους συνομιλιών, οι εκκλήσεις των ΗΠΑ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός φαίνεται να είναι μια σημαντική παραχώρηση για να προσπαθήσει να επαναφέρει τη Χαμάς στις διαπραγματεύσεις με όρους που έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συμφωνούσαν. Η μόνιμη κατάπαυση του πυρός ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της ομάδας.

 

Tρίτη φάση τα λείψανα των νεκρών ομήρων
Στην τρίτη φάση της πρότασης θα επιστρέφονται τα τελικά λείψανα τυχόν νεκρών Ισραηλινών ομήρων, καθώς και ένα «μείζον σχέδιο ανοικοδόμησης» με αμερικανική και διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων.

Στις παρατηρήσεις του, ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε ότι ορισμένοι Ισραηλινοί – συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ισραήλ – πιθανότατα θα ήταν αντίθετοι με την πρόταση.

«Έχω προτρέψει την ηγεσία του Ισραήλ να σταθεί πίσω από αυτή τη συμφωνία», είπε. «Ανεξάρτητα από την όποια [πολιτική] πίεση προκύψει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνθηκε επίσης ευθέως στον ισραηλινό λαό, λέγοντάς του ότι «δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή τη στιγμή».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η Χαμάς έχει πλέον υποβαθμιστεί σε βαθμό που δεν μπορεί πλέον να επαναλάβει μια επίθεση όπως αυτή που διεξήγαγαν οι μαχητές της στις 7 Οκτωβρίου – ένα πιθανό μήνυμα προς τους Ισραηλινούς ότι η Ουάσιγκτον βλέπει τον πόλεμο να έχει ολοκληρωθεί.

Σε μια δήλωση, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επέμεινε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων και της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς. Είπε ότι το τελευταίο σχέδιο θα επιτρέψει στο Ισραήλ να διατηρήσει αυτές τις αρχές.

Η αντίδραση της Χαμάς
Η Χαμάς, από την πλευρά της, είπε ότι βλέπει την πρόταση «θετικά» λόγω της έκκλησής της για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την ανοικοδόμηση και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Η οργάνωση είπε ότι είναι έτοιμη να «ανταπεξέλθει θετικά και εποικοδομητικά» σε οποιαδήποτε πρόταση επικεντρώνεται σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ «δηλώνει τη ρητή δέσμευσή του σε αυτό».

Ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις και είδε τη νέα ισραηλινή πρόταση είπε ότι το έγγραφο δεν περιλάμβανε εγγύηση ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί, ούτε ότι τα στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού θα αποχωρούσαν πλήρως από τη Γάζα.

Η πρόταση έχει διαβιβαστεί στη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών που εδρεύουν στο Κατάρ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τους ομολόγους του στην Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια ευρύτερη υποστήριξη για την πρόταση.

https://www.documentonews.gr/article/gaza-o-mpainten-apokalyptei-tin-protasi-toy-israil-gia-ton-termatismo-toy-polemoy/



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021