Παρασκευή 29  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Ποια είναι η BETA CAE από τη Θεσσαλονίκη με το χρυσό deal των 1,24 δισ. δολαρίων

Ποια είναι η BETA CAE από τη Θεσσαλονίκη με το χρυσό deal των 1,24 δισ. δολαρίων

Τον γύρο του κόσμου κάνει από χθες η σπουδαία επιχειρηματική είδηση για την εξαγορά της εκ Θεσσαλονίκης BETA CAE Systems από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Cadence Design Systems που μετέδωσε από το πρωί της Τρίτης.

Η είδηση προκάλεσε μεγάλη αίσθηση για δύο λόγους. Αφενός γιατί (ακόμα) μία μεγάλη αμερικανική πολυεθνική, με κεφαλαιοποίηση πάνω από 83 δισ. δολάρια, εισηγμένη στον Nasdaq, αποφασίζει να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη – η BETA CAE μπορεί να έχει τη φορολογική της έδρα στη Λουκέρνη της Ελβετίας, η παραγωγική της δραστηριότητα όμως παραμένει στο Κάτω Σχολάρι του δήμου Θέρμης.

Και αφετέρου για το αστρονομικό ύψος του deal. Η Voria.gr είχε γράψει από χθες το πρωί για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες των τελευταίων ετών στα Βαλκάνια και λίγες ώρες αργότερα ήρθε, με τον πιο επίσημο τρόπο, η ηχηρή επιβεβαίωση: το τίμημα της εξαγοράς θα φθάσει τα 1,24 δισ. δολάρια.

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, το μέγεθος του τιμήματος εξηγείται από τις μεγάλες προοπτικές που έχει ο κλάδος της τεχνολογίας και τις τεράστιες υπεραξίες που κρύβουν οι τεχνολογικές πατέντες.

Από το ΑΠΘ στη… NASA και τη Formula 1

Πώς γεννήθηκε και αναπτύχθηκε όμως η «BETA CAE Systems» η οποία παράγει επεξεργαστές δεδομένων και έχει εγκαταστήσει χιλιάδες άδειες χρήσης των προγραμμάτων της σε αυτοκινητοβιομηχανίες, στη Formula 1, χημικές βιομηχανίες, βιομηχανίες γενικής μηχανολογία μέχρι κατασκευαστές τρένων, βιομηχανίες της ναυπηγικής και της αεροναυπηγικής ακόμα και τη NASA;

Όλα ξεκίνησαν από το κοινό όραμα μίας ομάδας μηχανικών του ΑΠΘ, ενός καθηγητή, ένας βοηθού καθηγητή και δύο φοιτητών. Μέχρι την ίδρυση της «BETA CAE Systems ΑΕ» το 1999, αυτή η παρέα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, συνάντησε πολλές δυσκολίες, δυσπιστία αλλά και απορρίψεις από ελληνικές αρχές και δομές.
Η πρώτη απόρριψη είχε έρθει το μακρινό 1987, σε πρόταση που κατέθεσαν για ερευνητικό πρόγραμμα, που αφορούσε τον υπολογισμό τάσεων για διατομές, το οποίο ονομαζόταν BETA, όπως αργότερα ονόμασαν και την εταιρεία τους.

Το 1989, η ομάδα των τεσσάρων έδειξε το πρόγραμμά της στη Γερμανία, για να λάβει εκ νέου αρνητική απάντηση. Ένα χρόνο αργότερα, δημιουργήθηκε το πρώτο πρόγραμμα τους, το ANSA και από το 1990 ξεκίνησαν να εισρέουν τα πρώτα έσοδα για τους μηχανικούς του Αριστοτελείου. Με τα χρήματα που συγκέντρωσαν, ταξίδεψαν για να κάνουν γνωστή τη δουλειά τους, ενώ το 1995, είδαν για δεύτερη φορά κλειστή την πόρτα σε ερευνητικό πρόγραμμα. Μάλιστα, την χρονιά που ίδρυσαν την εταιρεία τους ήρθαν αντιμέτωποι με μία τρίτη απόρριψη όταν επιχείρησαν να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο. Ήταν η τελευταία φορά που θα προσπαθούσαν να ενταχθούν σε κάποιο κρατικό πρόγραμμα.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στη Voria.gr, το 2018, ο εκ των ιδρυτών της και πρόεδρος της εταιρείας, Παναγιώτης Κουβράκης, έλεγε χαρακτηριστικά: «Κύριος τομέας δραστηριοποίησής μας είναι το αυτοκίνητο. Στόχος μας είναι να κάνουμε ευτυχισμένο τον συνάδελφό μας μηχανικό, σε οποιαδήποτε εταιρεία και αν δουλεύει, ούτως ώστε να μπορεί να κάνει γρήγορα τη δουλειά του και να έχει το συντομότερο δυνατόν αποτέλεσμα σε αυτό που κάνει».

Ισχυρό αποτύπωμα στην αυτοκινητοβιομηχανία

Και πράγματι, ειδικά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, το αποτύπωμα της BETA CAE Systems είναι πολύ ισχυρό. Μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται οι Honda Motor Company Ltd., General Motors Company, Stellantis, Renault Group και Volvo Cars. Με 13 θυγατρικές σε διάφορες χώρες του κόσμου, πλέον γράφει ετήσιο τζίρο 90 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία παράγει λογισμικό επεξεργασίας, προσομοίωσης και διαχείρισης δεδομένων που επιτρέπουν στις βιομηχανίες να ελέγχουν πριν από το στάδιο της παραγωγής, κρίσιμα στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συμπεριφοράς κινητήρα, μείωσης θορύβου και αεροδυναμικής. Ως αποτέλεσμα ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και μειώνεται το κόστος των δοκιμών.

«Δεν ζητήσαμε τίποτα από την Ελλάδα»

«Δεν ζητήσαμε τίποτα από αυτή την Ελλάδα. Ό,τι κάναμε από την πρώτη στιγμή, απευθυνόταν στο εξωτερικό, οπότε δεν είχαμε ιδιαίτερες επαφές με το ελληνικό δημόσιο, καθώς οι συναναστροφές μας μαζί του ήταν καθαρά τυπικές. Προσπαθήσαμε αρκετές φορές να φέρουμε αρκετά από αυτά που κάνουμε και στην Ελλάδα, συνεργαζόμενοι με επιχειρήσεις, δυστυχώς όμως δεν είναι υγιές το κλίμα για κάτι τέτοιο. Αυτά που κάνουμε, δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει η Ελλάδα, δεδομένου ότι δεν διαθέτει δευτερογενή τομέα. Για να μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτά που παράγουμε, θα πρέπει να διαθέτει δευτερογενή τομέα υψηλού επιπέδου. Κι εμείς στην Ελλάδα έχουμε καταστρέψει τα πάντα», έλεγε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κουβράκης.

Ανάπτυξη μέσα στη μεγάλη κρίση

Τα στελέχη της εταιρείας κρατούσαν διαχρονικά χαμηλούς τόνους για την πορεία της. Πεποίθησή τους είναι ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να εκφράζεται συνολικά και μέσα από τη δουλειά που παρουσιάζει η BETA CAE. Η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια επιβραβεύει τους επιστήμονες που απασχολεί με καλές μισθολογικές απολαβές, αλλά και έξτρα παροχές όπως γεύματα, γυμναστήριο, ιδιωτική υγειονομική ασφάλιση, καθώς και διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων της. Στη διάρκεια της μεγάλης ελληνικής κρίσης, μεταξύ 2010-2019, όχι μόνο δεν απέλυσε ή δεν προχώρησε σε μειώσεις μισθών, αλλά πολλαπλασίασε το προσωπικό της.

https://www.voria.gr/article/poia-einai-i-beta-cae-apo-ti-thessaloniki-me-hryso-deal-ton-124-dis-dolarion



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021