Κυριακή 7  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Ο εισαγγελέας που… κατάπιε τους κοριούς

Ο εισαγγελέας που… κατάπιε τους κοριούς

Ο εισαγγελέας που… κατάπιε τους κοριούς
Ο Μπαρδάκης των «αδιευκρίνιστων» με την αδιευκρίνιστη στάση ζωής

Τελικά τα «αδιευκρίνιστα» φαίνεται ότι είναι στάση ζωής για τον πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και πρόσφατα προαχθέντα σε αντεισαγγελέα του Αρειου Πάγου Χρήστο Μπαρδάκη.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι αν και έχει ενημερωθεί επισήμως από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ότι ήταν ένα από τα 92 πρόσωπα που είχαν τεθεί σε παρακολούθηση από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, κάτι που είχε αποκαλύψει το Documento μήνες πριν από την πανηγυρική επιβεβαίωσή του από την ανεξάρτητη αρχή, εντούτοις μέχρι και σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει κάνει ενώπιον της Δικαιοσύνης; Επέλεξε δηλαδή συνειδητά να παραμείνει «αδιευκρίνιστο» ποιος και γιατί τον παρακολουθούσε, μην κάνοντας το παραμικρό για να προστατέψει την εισαγγελική του τιμή και παρά το γεγονός ότι είχαν τεθεί δημόσια ερωτήματα, μετά τις αποκαλύψεις του Documento, εάν ήταν εκβιαζόμενος ως θύμα παρακολούθησης.

Την ίδια ώρα ένας άλλος λειτουργός της Δικαιοσύνης, ο πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος, έπραξε ό,τι ήταν δυνατό εκ της θέσεώς του, προκειμένου να διασώσει τη δικαστική του τιμή, προσπαθώντας να ρίξει άπλετο φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Βέβαια, ο Χρ. Ράμμος βιώνει συνθήκες δολοφονίας χαρακτήρα από την κυβέρνηση ενώ ο Χρ. Μπαρδάκης προήχθη μετά βαΐων και κλάδων.

Ποιος είναι όμως ο εισαγγελέας Μπαρδάκης; Ας δούμε μερικούς σταθμούς στη θητεία του ως προϊσταμένου της Οικονομικής Εισαγγελίας σε ό,τι αφορά τον χειρισμό μεγάλων υποθέσεων που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.

 Στο αρχείο με το… επιχείρημα των «αδιευκρίνιστων»
Ηταν Φεβρουάριος του 2022 όταν η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος έθεσε στο αρχείο τις δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για το σκάνδαλο Novartis και δύο πολιτικά πρόσωπα, τους Αδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Την περίοδο εκείνη ο Χρ. Μπαρδάκης ήταν προϊστάμενος της Οικονομικής Εισαγγελίας. Η αρχειοθέτηση που επικυρώθηκε από τον ίδιο έγινε από τον εισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Καψιμάλη, διάδοχό του στο τιμόνι της Οικονομικής Εισαγγελίας, παρά το γεγονός ότι είχαν εντοπιστεί ποσά «αδιευκρίνιστης προέλευσης» και στους δύο υπουργούς.

Ειδικότερα στον Αδ. Γεωργιάδη είχαν εντοπιστεί 350.000 ευρώ και στον Δ. Αβραμόπουλο περί τις 908.165 ευρώ. Οι αρχειοθετήσεις προκάλεσαν σάλο. Η φράση «αδιευκρίνιστα» έμεινε στην Ιστορία, αλλά όχι με τρόπο που περιποιεί τιμή σε εισαγγελικό λειτουργό. Η Οικονομική Εισαγγελία απέδωσε την αρχειοθέτηση στον έλεγχο που έκανε η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (ΔΕΟΕ). Πρόκειται για τη διεύθυνση στην οποία προΐσταται ο πρώην ελεγκτής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) Ιωάννης Καθαρός. Ο ελεγκτής που με έναν ακόμη συνάδελφό του φρόντισαν να «καθαρίσουν» τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για το πόθεν έσχες. Συγκεκριμένα στο πόρισμα της ΔΕΟΕ χαρακτηρίζονταν «αδιευκρίνιστης προέλευσης» τα ποσά που εντοπίστηκαν. Το υιοθέτησαν οι εισαγγελείς και έστειλαν την υπόθεση μόνο για φορολογικό έλεγχο στις αρμόδιες ΔΟΥ.

 H «αμαρτωλή» σύμβαση για τα Τέμπη
Ακόμη μία υπόθεση μείζονος ενδιαφέροντος που χειρίστηκε η Οικονομική Εισαγγελία επί Μπαρδάκη ήταν η έρευνα για την περιβόητη σύμβαση 717/2014 σχετικά με την «Ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας». Η σύμβαση είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία ΤΟΜΗ (θυγατρική του ομίλου Ακτωρ) και την Alstom. Με αυτή η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα εφοδιαζόταν με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπούν δυστυχήματα όπως αυτό που συνέβη στα Τέμπη και βύθισε στο πένθος 46 οικογένειες.

Επειτα από έρευνα η Οικονομική Εισαγγελία έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο. Ωστόσο στη συνέχεια η υπόθεση πήρε άλλη τροπή. Τον Νοέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έθεσε στο δικό της μικροσκόπιο τη συγκεκριμένη σύμβαση, σχετικά με το κατά πόσο ζημιώθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν ήδη κληθεί συνολικά περί τα 26 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Σήμερα κι αφού πλέον έχει μεσολαβήσει η εθνική τραγωδία των Τεμπών, που ενδεχομένως θα είχε αποφευχθεί αν όλοι οι αρμόδιοι, ανάμεσά τους και η Δικαιοσύνη, είχαν πραγματικά ερευνήσει, η συγκεκριμένη δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

Το Documento προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Μπαρδάκη, καθώς και με γραπτό sms, δίχως να λάβουμε απάντηση.

Εβγαλε «λάδι» και τη Νικολάου με «άδειασμα» του ΣΔΟΕ
Ακόμη μία υπόθεση που χειρίστηκε προσωπικά ο εισαγγελέας Μπαρδάκης ήταν αυτή των δεκάδων απευθείας αναθέσεων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής επί Σοφίας Νικολάου. Ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν σε πόρισμά τους ότι από αυτές τις αναθέσεις είχε προκύψει πιθανή ζημία του δημοσίου ύψους 2 εκατ. ευρώ. Το Documento είχε δημοσιοποιήσει το πόρισμα του ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «αδειάσει» τη Σ. Νικολάου και να μην είναι τελικά υποψήφια με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2021, παρότι το είχε ανακοινώσει ο ίδιος μήνες πριν.

Λίγο μετά η δικογραφία κατά Νικολάου τέθηκε στο αρχείο με απόφαση του Χρ. Μπαρδάκη. Μάλιστα στην πράξη αρχειοθέτησης γινόταν λόγος για «μη επιστημονικά αποδεκτό πόρισμα του ΣΔΟΕ», «ότι δεν προκύπτει ζημία του Δημοσίου» και «δεν μπορεί να υποστηριχτεί με βεβαιότητα ότι υφίστανται ενδείξεις για ενδεχόμενη υπερτιμολόγηση». Επομένως ο Χρ. Μπαρδάκης έκρινε ότι η Σ. Νικολάου δεν έχει τελέσει το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, «αδειάζοντας» τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ που συνέταξαν το πόρισμα. Αντίθετα, όμως, στην περίπτωση των Γεωργιάδη – Αβραμόπουλου επικαλέστηκε το «αδιευκρίνιστο» πόρισμα των ελεγκτών.

https://www.documentonews.gr/article/o-eisaggeleas-poy-katapie-toys-korioys/



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021