Σάββατο 22  Ιουνίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Η θεωρία του Χάους στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου – Γιατί επιστρέφει ο εφιάλτης του ακριβού ρεύματος

Η θεωρία του Χάους στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου – Γιατί επιστρέφει ο εφιάλτης του ακριβού ρεύματος

«Αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα». 

Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του Χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες

Και στην προκειμένη περίπτωση η απειλή μιας απεργίας στην Αυστραλία έχει αναβιώσει τον ενεργειακό εφιάλτη στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ελάχιστες είναι οι ποσότητες LNG που φτάνουν από την μακρινή Ωκεανία στην ήπειρό μας.

Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται ήδη στις τιμές, οι οποίες μόλις χθες αυξήθηκαν κατά 18%, επεκτείνοντας ένα ράλι που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Μια σειρά προκλήσεων που ταλανίζουν την αγορά προκαλούν νευρικότητα αντισταθμίζοντας την αισιοδοξία που δημιουργούν τα ιστορικά υψηλά αποθήκευσης.

Η πιθανότητα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Αυστραλία απειλεί να σπάσει την εύθραυστη ισορροπία των παγκόσμιων προμηθειών και να αυξήσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών για άλλη μια φορά, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επιδίδονται σε μια επιθετική μάχη για την πάταξη του πληθωρισμού.

Η αυστραλιανή απειλή

Στις διαπραγματεύσεις που επαναλήφθηκαν χθες μεταξύ των εργαζομένων στην εταιρεία Woodside Energy Group Ltd σημειώθηκε κάποια πρόοδος ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι μια συμφωνία είναι ακόμα μακριά.

Σημειώνεται ότι έχει προκύψει σημαντική διαφωνία σχετικά με τις αμοιβές και τις συνθήκες στα εργοστάσια που ανήκουν στη Chevron Corp. και ., τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% των παγκόσμιων προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ενώ οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων κέρδισαν δισεκατομμύρια δολάρια από την αναταραχή που οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι, οι εργαζόμενοί τους ζητούν αυξήσεις στις αποδοχές τους.

«Η πιθανή απεργία έρχεται τη στιγμή που η αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση, παρόλο που οι τιμές έχουν πέσει και βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν», σχολιάζει χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας Flex LNG Ltd. στο Όσλο που κατέχει και εκμεταλλεύεται θαλάσσια δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου. 

Ανησυχία για τον χειμώνα

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι πολύ μακριά από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, η αστάθεια αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς για τους πελάτες οικιακής θέρμανσης και οικιακής ενέργειας, καθώς και για καταναλωτές μεγάλης κλίμακας φυσικού αερίου που περιλαμβάνουν βιομηχανίες χάλυβα, λιπασμάτων και κεραμικών.

Και η απειλή της απεργίας υπογραμμίζει ακριβώς αυτό: την ευθραυστότητα των παγκόσμιων ροών φυσικού αερίου περισσότερο από έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του status quo της αγοράς από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ευρώπη, η οποία επλήγη σκληρά από την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές μέσω αγωγών, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο και στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ένας κρύος χειμώνας και απροσδόκητες διακοπές θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ελλείψεις στην περιοχή παρά τις γεμάτες αποθήκες.

Γεμάτες οι αποθήκες

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεμάτες σε ποσοστό που πλησιάζει το 90%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για αυτήν την εποχή του χρόνου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, και μια ανάσα από τον στόχο που έχει θέσει το μπλοκ για πληρότητα 90% έως τον Νοέμβριο. Ορισμένα κράτη έχουν ήδη ξεπεράσει αυτό το επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία πλησιάζουν.

«Η αποθήκευση φυσικού αερίου σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ θα πρέπει να μετριάσει τυχόν ανοδικούς παράγοντες», ανέφεραν σε εβδομαδιαίο σημείωμα αναλυτές της Alfa Energy Ltd. Αυτές περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με τη συνέχιση της συντήρησης στον κορυφαίο εξαγωγέα, την Νορβηγία και την επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες έχουν παράσχει κάποια υποστήριξη στα συμβόλαια φυσικού αερίου πρόσφατα.

Η «ευάλωτη» Ευρώπη

Η Ευρώπη κατάφερε να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση πέρυσι αυξάνοντας ραγδαία τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Όμως, η νεοανακαλυφθείσα εξάρτηση από το LNG, που είναι ένα παγκόσμιο εμπόρευμα, έχει αφήσει τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας πιο ευαίσθητες στις διακοπές του εφοδιασμού από όλο τον κόσμο — ακόμα και από τη μακρινή Αυστραλία.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η βουτιά της περασμένης εβδομάδας ήταν ιδιαίτερα απότομη επειδή πολλοί traders είχαν στοιχηματίσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν απότομα τις short θέσεις τους όταν η αγορά κινήθηκε εναντίον τους.

Για τους ενεργειακούς αναλυτές, η κίνηση επιβεβαίωσε τη νέα πραγματικότητα της Ευρώπης: οι προμήθειες φυσικού αερίου στις οποίες βασίζεται, όπως το πετρέλαιο, είναι πλέον πραγματικά παγκόσμιες.

Η Goldman Sachs, μία από τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα των εμπορευμάτων, προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τιμές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν αυτό το χειμώνα.

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυτό που συμβαίνει στις ασιατικές αγορές φυσικού αερίου είχε περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρώπη, όπου το φθηνό και άφθονο ρωσικό αέριο αγωγών σήμαινε ότι η ήπειρος ήταν μόνο ένας μικρός αγοραστής LNG. Το 2021, το LNG  αντιπροσώπευε μόνο περίπου το 20% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 40%.

Αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει βαθιά την ισορροπία. Το LNG αποτελούσε το 34% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ πέρυσι και αναμένεται να αυξηθεί ξανά το 2023 στο 40%%.

Το LNG από την Αυστραλία σπάνια φτάνει απευθείας στις ευρωπαϊκές ακτές, καθώς η διάρκεια του ταξιδιού καθιστά το υψηλό κόστος αποστολής αντιοικονομικό.

Αλλά εάν οι αγοραστές αυστραλιανού φυσικού αερίου στην Ασία χρειαστεί να αναζητήσουν εναλλακτικές, θα τους φέρει απευθείας σε ανταγωνισμό με την Ευρώπη και τη νέα δίψα της για το καύσιμο. Η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς LNG στον κόσμο.

Ανησυχία της αγοράς

«Ήμασταν τυχεροί, ήταν ένας πολύ ζεστός χειμώνας», δήλωσε ο Mike Lewis, Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper, μιας εταιρείας που υπέφερε περισσότερο από τους περισσότερους από την απώλεια των προμηθειών φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό μετά την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022. 

Μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση του LNG2023 στο Βανκούβερ, ο Lewis είπε ότι η κρίση φυσικού αερίου που ακολούθησε τόνισε όχι μόνο τη σημασία του φυσικού αερίου από την άποψη του εφοδιασμού θερμότητας και ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και την κεντρική του θέση στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Λούις είπε ότι δεν θα υπήρχε γυρισμός. Αναφερόμενος στην εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, σχολίασε: «Είχαμε ένα μόνο σημείο αστοχίας και απέτυχε». Το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του μοναδικού σημείου αστοχίας ήταν το LNG, το οποίο «έδειξε πόσο γρήγορα μπορούσαμε να απομακρυνθούμε από το φυσικό αέριο του αγωγού» και αποκάλυψε «τεράστια ευελιξία στην αλυσίδα εφοδιασμού LNG», τόνισε χαρακτηριστρικά.

Η ελπίδα για ζεστούς χειμώνες δεν είναι ενεργειακή πολιτική

Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, ο Octavio Simoes, Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας ανάπτυξης LNG Tellurian, δήλωσε ότι η βραχυπρόθεσμη ανάγκη για LNG στην Ευρώπη παραμένει έντονη. Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια πρόκληση όσον αφορά την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, λόγω της σχετικής έλλειψης νέου εφοδιασμού στην αγορά μέχρι τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2020. «Το πρόβλημα για την Ευρώπη δεν θα έχει τελειώσει για τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προσευχόμαστε για ζεστούς χειμώνες. Δεν είναι ενεργειακή πολιτική», είπε.

Ο Σιμόες είπε ότι ένα βασικό πρόβλημα ήταν η έλλειψη επενδύσεων στον εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία προϋπήρχε της κρίσης στην Ουκρανία και θα μπορούσε να εντοπιστεί από το 2014. Είπε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν απρόθυμες να επενδύσουν σε ορυκτά καύσιμα, αλλά αυτό άλλαξε πριν από ένα χρόνο όταν η ενεργειακή κρίση έγινε σοβαρή. Η έλλειψη επενδύσεων σημαίνει ότι η νέα προσφορά δεν έχει συμβαδίσει με τη ζήτηση και η φυσική μείωση από τα υπάρχοντα έργα, που οδηγεί σε ελλείψεις.

https://energypress.gr/news/i-theoria-toy-haoys-stin-eyropaiki-agora-fysikoy-aerioy-giati-epistrefei-o-efialtis-toy



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021