Σάββατο 25  Μαϊου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ στους Ζάρακες Ευβοίας

Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ στους Ζάρακες Ευβοίας

 
«Χορεύει» στους ρυθμούς των Ρίχτερ η Εύβοια. Δύο ισχυροί σεισμοί το πρωί και το βράδυ της Τρίτης. Αισθητές οι δονήσεις στην Αθήνα. Μικρής έκτασης ζημιές έχουν αναφερθεί. Κλειστά σχολεία σε Κάρυστο, Κύμη, Αλιβέρι. Τι λένε οι επιστήμονες.

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, που έγινε αισθητή και στην Αθήνα, σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, λίγα λεπτά μετά τις 22.00.

Το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στον πρωινό σεισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ήταν μεγέθους 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο τοποθετείται στα 6 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων (Εύβοια) με εστιακό βάθος 8.9 χλμ. 

Το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει τη δόνηση στα 5.2 Ρίχτερ.

Η σεισμική δραστηριότητα προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς η νότια Εύβοια είναι μία περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα. Οι σεισμολόγοι πάντως θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τα επόμενα 24ωρα. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Αττική και είχε μεγαλύτερη διάρκεια από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το πρωί.

Ψυχραιμία συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Όπως είπε, «παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».

Σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων της Εύβοιας, Περικλή Κουλκουβίνη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές. Ωστόσο συνεχίζουν περιπολίες τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής για ελέγχους».

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο evima.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, ο βραδινός σεισμός δημιούργησε προβλήματα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώην ο σεισμός σε σπίτια σχόλια κι άλλα κτίρια».

Κλειστά σχολεία σε Κάρυστο, Κύμη, Αλιβέρι

Ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, είπε ότι για προληπτικούς λόγους αύριο Τετάρτη 30 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, έπειτα από σχετική απόφαση του δημάρχου Θανάση Μπουραντά.

Το κλίμα της ανησυχίας που επικρατεί ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ευβοίας μετά και τον αποψινό σεισμό, μεταφέρει και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που υπογραμμίζει «οι κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους μετά το νέο σεισμό».

Nωρίτερα, το πρωί, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατγράφηκε στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας.


* Στην περιοχή, από το πρωί, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες μικρότερες σεισμικές δονήσεις.

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/369009_synehizetai-o-horos-ton-rihter-stoys-zarakes-eyboias



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021