Τετάρτη 24  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Αμφίπολη: Στη Μενδώνη ρίχνει το γάντι η Κατερίνα Περιστέρη

Αμφίπολη: Στη Μενδώνη ρίχνει το γάντι η Κατερίνα Περιστέρη
«Δεν βλέπουμε να αλλάζουν πράγματα στην νοοτροπία των ανθρώπων», δήλωσε η ανασκαφέας του Τύμβου Καστά και πλέον σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ επέμεινε ότι «έγινε ζημιά» στο μνημείο «γιατί πέσανε τα χώματα κατά τις εργασίες διαμόρφωσης που γίνανε και κάλυψαν τον περίβολο που είχε ανασκαφεί από το 2011-2014». Ερώτηση προς την υπ. Πολιτισμού κατέθεσε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου

Καταιγισμό, διασταυρούμενων μάλιστα πυρών, δέχθηκε το υπουργείο Πολιτισμού για την καταστροφή των χωματουργικών εργασιών στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Μπορεί νωρίτερα το υπουργείο να προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις -μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»- και να απέδωσε τα γενόμενα στην… κλιματική αλλαγή, αλλά μετά το έμμεσο άδειασμα από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ήρθε σήμερα η σειρά αφενός της ανασκαφέα του Τύμβου και συμβούλου της περιφέρειας Κατερίνας Περιστέρη, του αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού η τομεάρχισσα Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου και άλλοι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας.

Η κ. Περιστέρη, η οποία είχε κρατηθεί στο παρασκήνιο για μήνες μετά τις δηλώσεις της εναντίον του υπουργείου Πολιτισμού («Εφ.Συν.» 28.01.2022, «Η Κατερίνα Περιστέρη ρίχνει το γάντι στο ΥΠΠΟ για καθυστερήσεις στα έργα» -, έκανε δηλώσεις σε σερραϊκά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να αναφερθεί ούτε μία φορά στο όνομα της υπουργού Λίνας Μενδώνη, επιβεβαιώνοντας το αγεφύρωτο, για την ώρα τουλάχιστον, ρήγμα στις σχέσεις τους. Και όχι μόνον αυτό, αλλά κατηγόρησε ουσιαστικά το υπουργείο για αδιαφορία, αφού όπως είπε «η χρηματοδότηση για όλες τις μελέτες γίνεται από την περιφέρεια, οπότε με τέτοια στήριξη το υπουργείο θα έπρεπε κάθε μέρα να είναι εκεί και να κάνει δουλειές, αλλά δεν είναι αυτό που περιμέναμε, αυτό που θα 'πρεπε να γινόταν. Όλο το διάστημα κύλησε και δεν βλέπουμε να αλλάζουν πράγματα στη νοοτροπία των ανθρώπων»(!!!).

 

Δεν ήταν μόνο η έκδηλή της απογοήτευση, πήγε και ένα βήμα παραπέρα η κ. Περιστέρη, λέγοντας πως όσο έκανε αυτή τις ανασκαφές είχε προβλέψει την απορροή των νερών βάσει σχεδιασμού που τώρα δεν υπήρξε και γι' αυτό «έγινε ζημιά κάτω στον Τύμβο Καστά, γιατί πέσανε τα χώματα κατά τις εργασίες διαμόρφωσης που γίνανε και κάλυψαν τον περίβολο που είχε ανασκαφεί από το 2011-2014». 

Κι ακόμα, όσα συνέβησαν «θα μπορούσαν να μην είχαν γίνει ποτέ, αν είχε προβλεφθεί σύστημα να φεύγουν τα νερά. Οι αρχαίοι το είχαν προβλέψει αυτό και ξέρουμε ότι δεν είχαν τέτοια θέματα. Όταν έκανα την ανασκαφή είχα προβλέψει να φεύγουν τα νερά. Είναι λογικό. Τα νερά σε ένα βουναλάκι από κάπου πρέπει να φύγουνε και δεν είχαμε ποτέ θέματα»(!!!).

Ούτε όμως η κ. Περιστέρη, ούτε και ο αντιπεριφερειάρχης έδωσαν μια κάποια απάντηση γιατί το θέμα της «μεγάλης ζημιάς» κρατήθηκε μυστικό για ένα μήνα, μέχρι την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.». Ποιον και γιατί προστάτευαν και συνεχίζουν να προστατεύουν; «Βέβαια», όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος « το ΥΠΠΟ, οι υπεύθυνοι, θα πρέπει να προστατεύουν κάθε κομμάτι του μνημείου που ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα γιατί θα ήταν κάτι τραγικό… Θέλει μεγαλύτερη επιμέλεια». 

Κανένας δεν είπε επίσης λέξη για το κόστος των έργων, των επιπλέων μελετών και των απαραίτητων έργων.

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτησή της, η Σία Αναγνωστοπούλου θυμίζει αρχικά ότι έχουν παρέλθει οκτώ χρόνια από την ανακάλυψη του εμβληματικού ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά και πως «η υπέρμετρη ευφορία που προκλήθηκε τότε στην πολιτική ηγεσία από την ανάδειξη των σημαντικών ευρημάτων στην περιοχή και την αρχαιολογική τους ερμηνεία -με τις έρευνες να τροφοδοτούν καθημερινά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τον τηλεοπτικό χρόνο – υπονόμευσαν τον τρόπο και την ταχύτητα των ανασκαφικών εργασιών και εξέθεσαν το μνημείο σε κίνδυνο». 

Απόδειξη οι καταστροφές που υπέστησαν τα χωματουργικά έργα για την αποκατάσταση της γεωμετρίας του λόφου», κατάσταση που «εγείρει πολλά ερωτηματικά ως προς την τήρηση της αποδεκτής από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πρακτικής και μας βάζει για ακόμα μια φορά μπροστά στον τρόπο ανασκαφής του μνημείου το 2014». 

Ανατρέχει παράλληλα, μεταξύ άλλων, σε παλαιές και νέες δηλώσεις της κ. Μενδώνη όταν κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ «για εγκατάλειψη και απαξίωση του μνημείου, για αδράνεια και απραξία» και στη συνέχεια με «υποσχέσεις ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2022, ο χώρος θα ήταν επισκέψιμος σε πρώτη φάση από “ειδικές ομάδες κοινού”».

Και ρωτά λοιπόν ποιος ευθύνεται για τις καταστροφές, αν «ακολουθήθηκαν οι ισχύοντες τεχνικοί κανονισμοί» και αν «τηρήθηκαν οι προδιαγραφές της σχετικής εγκεκριμένης μελέτης σε όλα τα στάδια» και κυρίως ζητά να κατατεθούν στη Βουλή κρίσιμα έγγραφα, όπως α) οι μελέτες αποκατάστασης της γεωμετρίας του λόφου Καστά μαζί με όλη την αλληλογραφία σε σχέση με το έργο διαμόρφωσης των πρανών του τύμβου κατά στάδια, β) οι εισηγήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων και των κεντρικών διευθύνσεων στο ΚΑΣ και γ) η αναφορά του υπεύθυνου αρχιτέκτονα για την κατάρρευση των χωματουργικών εργασιών αποκατάστασης της γεωμετρίας του λόφου Καστά, μαζί με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό».

https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/353582_amfipoli-sti-mendoni-rihnei-ganti-i-katerina-peristeri



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021