Τρίτη 23  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Η εκρηκτική τουριστική σεζόν στην Ελλάδα επιδοτεί το ρεύμα του χειμώνα

Η εκρηκτική τουριστική σεζόν στην Ελλάδα επιδοτεί το ρεύμα του χειμώνα

Η εκρηκτική τουριστική σεζόν στην Ελλάδα επιδοτεί το ρεύμα του χειμώνα, εκτιμήσεις για επιπλέον έσοδα 1 δισ - Σπρίντ με μέτρα σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία
Εικόνα που φοβίζει εκπέμπουν οι πιο εκτεθειμένες στο ρωσικό αέριο ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές. Η Γερμανία ζητάει βοήθεια σε αέριο από την πυρηνική Γαλλία, ο Σολτς επαναλαμβάνει ότι οι τιμές θα μείνουν ψηλά για πολύ καιρό, ενώ η ιταλική Enel ενημερώνει τους πελάτες της ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον προμήθειες αερίου και ρεύματος με τους τρέχοντες όρους της σύμβασης. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι όροι των συμβολαίων ισχύουν πλέον μόνο μέχρι το τέλος του έτους…
Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα, προέβλεψε χθες ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ενώ από άκρου είς άκρον στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις κάνουν σπριντ για να έχουν γεμίσει αποθήκες ως το Νοέμβριο.
Και στην Ελλάδα; Εδώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ξέφρενη φετινή πορεία του τουρισμού. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και ο Αύγουστος ακολουθήσει ανάλογη πορεία με τον Ιούλιο, τότε η σεζόν θα κλείσει με περισσότερα έσοδα από το 2019. 
Η πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού μιλούσε για έσοδα από τουρισμό στα 16-17 δισ ευρώ. Εάν αυτά φτάσουν στα 19-20 δισ ευρώ, δηλαδή τρία δισ πάνω από τον στόχο, τότε εκτιμάται ότι θα περισσέψουν για επιδοτήσεις στο ρεύμα, ύψους 1 δισ ευρώ ή και παραπάνω. Και αυτό, καθώς για κάθε επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ που προστίθεται στο ΑΕΠ (σ.σ τα τουριστικά έσοδα βελτιώνουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών άρα και το ΑΕΠ) μπαίνουν στα κρατικά ταμεία περίπου 350-400 εκατ. ευρώ. Ποιον θα επιδοτήσουν τα ποσά αυτά ; Μα, τους λογαριασμούς ρεύματος του χειμώνα, προφανώς.
Πόσο μάλλον, όταν όλα δείχνουν ότι οι επιδοτήσεις του επόμενου μήνα θα είναι πολύ πάνω από τα 722 εκατ ευρώ του Ιουλίου. Αυτό το κόστος είχε υπολογιστεί με τιμή της μεγαβατώρας στα 240 ευρώ. Τώρα που η τιμή έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 300 ευρώ, το συνολικό κόστος της επιδότησης θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τον μήνα. 
Δίχως αυτό να σημαίνει ότι είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, εντούτοις το τουριστικό «μαξιλάρι» δίνει κάποια περιθώρια κινήσεων στο οικονομικό επιτελείο. 
«Μαξιλάρι» που άλλες χώρες του Βορρά δεν έχουν. Στην Γερμανία, όπου το σενάριο κοινωνικών εντάσεων το χειμώνα είναι υπαρκτό, ο Σόλτς κάλεσε τους πολίτες να μείνουν ενωμένοι και προειδοποίησε για διατήρηση των υψηλών τιμών στην ενέργεια «για πολύ καιρό».«Δεν θα είναι εύκολο. Οι τιμές δεν θα πέσουν σύντομα - αντιθέτως, αυτό το πρόβλημα θα υπάρχει για πολύ καιρό», δήλωσε ο καγκελάριος.
Νωρίτερα είχε διαρρεύσει ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να παραδώσει φυσικό αέριο στη Γερμανία, κατόπιν σχετικού αιτήματος. Το Παρίσι, ετοιμάζεται, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, να ανταποκριθεί σε αυτό το πρωτοφανές αίτημα, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις ποσότητες που θα μπορούσαν να παραδοθούν στη Γερμανία.
Την είδηση επιβεβαίωσε το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης. «Πιστεύουμε ότι η Γερμανία θα ζητήσει να αλλάξει η κατεύθυνση των παραδόσεων φυσικού αερίου. Υπάρχει ένα ζήτημα αλληλεγγύης. Αν είμαστε σε καλή κατάσταση, μπορούμε να στείλουμε φυσικό αέριο για να στηρίξουμε τους Γερμανούς γείτονές μας. Το ερώτημα είναι πότε και σε ποιες ποσότητες», αναφέρει η ανακοίνωση. Και η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν επεσήμανε στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ ότι η Γαλλία θα πρέπει να παραδώσει ένα μικρό μέρος του φυσικού αερίου της στη Γερμανία.
Στην Ιταλία, εκφράζονται φόβοι ότι η χώρα θα ακολουθήσει την τύχη της Γερμανίας. «Αυτές τις μέρες, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στέλνει επιστολές για να τερματίσει τις υπάρχουσες συμβάσεις, καθώς δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί τους όρους που είχαν συμφωνηθεί και είχαν υπογραφεί προηγουμένως», ανέφερε για την Enel, η Ένωση Χαρτοποιίας. Η κατάσταση της αυξανόμενης αστάθειας στις αγορές έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να δημιουργεί εξαιρετικές και απρόβλεπτες επιπτώσεις στην τάση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε από την πλευρά της η Enel. Ετσι, ο ιταλικός όμιλος σχεδιάζει να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για τους πελάτες του έως τις 31/12/2022, όχι πέραν της ημερομηνίας αυτής.

https://energypress.gr/news/i-ekriktiki-toyristiki-sezon-stin-ellada-epidotei-reyma-toy-heimona-ektimiseis-gia-epipleon

 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021