Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. το βράδυ της απλής αναλογικής για την απαλλαγή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ο ίδιος ο πρόεδρός του θεωρεί αποτυχημένη; Η ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη στο συνέδριο δεν επιφύλασσε ειδήσεις ως προς αυτό. Για πολλοστή φορά κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις μετεκλογικές συνεργασίες, από τις οποίες συνεχίζει να μην αποκλείει τη Ν.Δ.
Επανέλαβε δηλαδή τη θέση του για κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό -δηλαδή συνεργασίες με συμφωνία επί προγραμματικών (σοσιαλδημοκρατικών) προτάσεων που θα θέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.-, κάτι που όμως θεωρητικά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμα και με τη Ν.Δ. Κι αυτό μολονότι γνωρίζει ότι όλες οι αναφορές που έκανε στην επάνοδο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, οι διαπιστώσεις που έκανε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των λαών στο κοινωνικό κράτος ως συνέπεια των μεγάλων διαδοχικών κρίσεων δεν βρίσκουν καμία απήχηση στις αναλύσεις της Ν.Δ.
Πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ.
Μπορεί ο Ν. Ανδρουλάκης να μην έκανε σοφότερους τους πολίτες για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, όμως δεν έκρυψε τη βαθύτερη ανησυχία του, όπως και τη μεγαλύτερη φιλοδοξία του. Η πρώτη αφορά την πίεση που αναμένει να δεχτεί το κόμμα του στις εκλογές, ιδιαίτερα στην περίπτωση δεύτερης κάλπης. «Στόχος και των δύο, να αναχαιτίσουν τη δυναμική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα τα καταφέρουν» είπε προσπαθώντας να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους. Βαθύτερη φιλοδοξία του: το κόμμα του να αντικαταστήσει κάποια στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο δίπολο με τη Ν.Δ. Αν και οι δημοσκοπικές μετρήσεις καταγράφουν πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τα αρχικά περισσότερο φιλόδοξα ευρήματα, ο Ν. Ανδρουλάκης έθεσε ως μεγαλεπήβολο στόχο την επιστροφή του κόμματός του σε υψηλά ποσοστά και την ανάδειξή του στον πόλο διακυβέρνησης που θα είναι αντίπαλος της Ν.Δ. «Διεκδικούμε να γίνουμε ο αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.» είπε.
Με οπτικό υλικό από το παρελθόν
Έτσι, αν και ασκεί κατά καιρούς έντονη κριτική στην κυβέρνηση και δηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή, η πρώτιστη έγνοια του νέου προέδρου είναι ο ανταγωνισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αυτή η αγωνία ήταν διάχυτη στην πανηγυρική έναρξη του συνεδρίου, όπου ακόμα και το οπτικοακουστικό υλικό που προηγήθηκε εισαγωγικά, με στιγμιότυπα από όλους τους προέδρους και πρώην πρωθυπουργούς του κόμματος, από μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του παρελθόντος, αξιοποιήθηκε ώστε να «θυμίσει» το παλιό μεγάλο μέγεθος του κόμματος. Άλλωστε, επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν ο Κ. Σημίτης και ο Ευ. Βενιζέλος, όπως και η Ά. Διαμαντοπούλου.
Σημίτης σε πρώτο πληθυντικό
Η ίδια η παρουσία του Κ. Σημίτη και ο τρόπος που με την ομιλία του έδωσε τις ευλογίες του και αγκάλιασε πλήρως το νέο εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, προσφέρει στον Ν. Ανδρουλάκη τόσο τον συμβολισμό μιας συνέχειας του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ όσο και το μήνυμα προς τη δεξαμενή των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που συγκαταλέγονται στο λεγόμενο «μετριοπαθές Κέντρο». Όμοιο μήνυμα στέλνει και η συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου αλλά και της Ά. Διαμαντοπούλου. Η μεγάλη αντίφαση αυτής της επαναπροσέγγισης έγκειται στο γεγονός ότι αυτή η εικόνα αντικρούει στον παράλληλο στόχο προσέλκυσης ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και δη εκείνων που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για να μετακινηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μισή διευκρίνιση με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός
Προσπαθώντας να αφήσει πίσω του τις εντυπώσεις περί τεχνοκράτη που προέκυπταν από τις δηλώσεις του περί «τρίτου προσώπου για πρωθυπουργό», ο Ανδρουλάκης διαμήνυσε ότι «δεν θα στήσουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο», χωρίς να αποσαφηνίσει πλήρως πώς βλέπει τις συνεργασίες
Η «γραμμή» του λεγόμενου «τρίτου προσώπου για πρωθυπουργό», έχοντας επιτρέψει επί μήνες να καλλιεργούνται σενάρια για λύσεις «τύπου Παπαδήμου», θολώνει τα μηνύματα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στους πολίτες προεκλογικά, ενώ προκαλεί και διαφωνίες από πλευράς τμήματος του κόμματος, οι οποίες ωστόσο έχουν μείνει εκτός δημόσιας έκφρασης.
Η εν λόγω ρητορική αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού εφόσον το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. χρειαστεί να εμπλακεί σε συζητήσεις με βάσιμη προοπτική για συμμετοχή σε συγκυβέρνηση με το πρώτο κόμμα, είτε στις πρώτες εκλογές είτε στην περίπτωση δεύτερης κάλπης, έχει επιλεγεί ώστε ο Ν. Ανδρουλάκης να προσπερνά το επίμαχο ζήτημα των συνεργασιών είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παράλληλα, του δίνει το περιθώριο να μπορεί να βάλλει κατά των δύο αρχηγών ώστε να προσεγγίζει το εκλογικό κοινό τους. Επιπλέον, θεωρείται ότι με αυτόν τον τρόπο δεν εκδηλώνεται ηττοπάθεια, αφού υπονοείται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα τρίτο, μικρότερο κόμμα.
Υπό τη διαρκή πίεση του Αλέξη Τσίπρα, που του ζητά εδώ και εβδομάδες καθαρές κουβέντες και να ξεκαθαρίσει τι εννοεί όταν μιλά για τρίτο πρόσωπο, καθώς τον πρωθυπουργό τον επιλέγει ο λαός με την ψήφο του και όχι κάποιοι σε παρακάμαρες ή με κρυμμένους άσους που εμφανίζονται μετά τις εκλογές, ο Ν. Ανδρουλάκης προχώρησε τελικά σε ένα διευκρινιστικό βήμα, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει ποια είναι τελικά τα χαρακτηριστικά και η προέλευση του προσώπου που σε αυτή την περίπτωση θα αποδεχόταν ο ίδιος για πρωθυπουργό. Κίνηση στην οποία επίσης προχώρησε ώστε να στείλει μήνυμα με αρκετούς αποδέκτες εκτός αλλά και εντός του κόμματός του. Δήλωσε από το Τάε Κβον Ντο, για πρώτη φορά, ότι οι αναφορές του δεν σχετίζονται με περίεργα σενάρια: «Δεν θα στήσουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων». Αναφορά που ενδεχομένως έχει αρκετούς αποδέκτες εκτός αλλά και εντός κόμματος. «Κι αυτό ας το πάρουν χαμπάρι και η Ν.Δ., και ο ΣΥΡΙΖΑ» έσπευσε να προσθέσει για λόγους ίσων αποστάσεων.
Ηλιόπουλος: Προοδευτική διακυβέρνηση με απλή αναλογική
Επί του ζητήματος των μετεκλογικών συνεργασιών και δη της προοδευτικής διακυβέρνησης, ο Νάσος Ηλιόπουλος στον χαιρετισμό του εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι η απαλλαγή της χώρας από την κυβέρνηση και την πολιτική Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι μπροστά σ’ αυτή την ανάγκη όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μιλήσουν συγκεκριμένα και προγραμματικά. Παρέθεσε τις 5+1 προτάσεις που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και οι οποίες αποτελούν μια προγραμματική πρόταση-πρόσκληση που απευθύνεται και προς την κοινωνία, και προς κάθε προοδευτική δημοκρατική δύναμη. Αφού επισήμανε ότι οι πολλαπλές κρίσεις αφενός επιβεβαίωσαν την αποτυχία της νεοφιλελεύθερης αντίληψη περί της αγοράς που ρυθμίζει και δίνει λύσεις και αφετέρου αναδεικνύουν την ανάγκη όχι μόνο υπεράσπισης των δημόσιων εργαλείων και αγαθών, αλλά της διεύρυνσής τους, σημείωσε ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να έχει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να μιλά συγκεκριμένα και προγραμματικά, με βασικό στόχο την ήταν και της κυβέρνησης, και της πολιτικής Μητσοτάκη.
Γαλάζια νοσταλγία του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου με αναφορές σε «σκευωρία Novartis»
Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. έσπευσε με τον χαιρετισμό του να «συγκινήσει» τους νοσταλγούς του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου μιλώντας για τη «σκευωρία» Novartis κατά Βενιζέλου, Λοβέρδου, Κουτρουμάνη και να «θυμίσει» στο κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη, που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει και δεν μπορεί να έχει κανένα κοινό με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Με αυτή την έμμεση υπενθύμιση της ανοιχτής πρόσκλησης Μητσοτάκη για συνεργασία αν δεν «βγαίνουν τα κουκιά» για τη Ν.Δ. ούτε στις δεύτερες εκλογές, ο Π. Μαρινάκης εκδήλωσε την ανησυχία τού κυβερνώντος κόμματος μπροστά στις κάλπες. Εφόσον λοιπόν η Ν.Δ. χρειαστεί «όχι το ΠΑΣΟΚ, αλλά τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ» -όπως το έθετε νωρίτερα ο Ν. Ανδρουλάκης επιτιθέμενος τόσο στη Ν.Δ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.-, ο Π. Μαρινάκης έσπευσε να «επισημάνει» στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ή και όσους εντός κόμματος παραμένουν νοσταλγοί της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ότι «ο κίνδυνος του εθνολαϊκισμού είναι εδώ» και πως «αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν»…
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment