Δευτέρα 22  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

 Σκόπιμα ασαφής η ευρωπαϊκή απάντηση για τις πληρωμές σε ρουβλια - Παραμένουν οι διαφωνίες και οι διαφορετικές πρακτικές μεταξύ των χωρών μελών

Σκόπιμα ασαφής η ευρωπαϊκή απάντηση για τις πληρωμές σε ρουβλια - Παραμένουν οι διαφωνίες και οι διαφορετικές πρακτικές μεταξύ των χωρών μελών

Σε εκκρεμότητα παραμένει ο τρόπος πληρωμής του ρωσικού αερίου μετά και το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Ενεργειας, δείγμα της δυσκολίας των 27 να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή και παρά τα όσα υποστηρίζει η Κομισιόν.
Η συνάντηση των 27 υπουργών που υποτίθεται ότι θα έλυνε το γρίφο, δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις, όπως αυτές που ανέμεναν οι ευρωπαϊκές εταιρείες, συντηρώντας το θόλο τοπίο των τελευταίων εβδομάδων.
Ναι μεν η Επίτροπος Σίμσον επανέλαβε ότι οι πληρωμές ρωσικού αερίου σε ρούβλια συνιστούν παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, ωστόσο δεν απάντησε ως προς το τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες, όταν θα έρθει η ώρα της επόμενης πληρωμής.
Σύντομα, διαβεβαίωσε η Σιμσον, θα ανακοινωθούν νέες πιο σαφείς οδηγίες έναντι εκείνων της Μ.Παρασκευης, χωρίς ωστόσο να τις φωτογραφίσει ή να διευκρινήσει το πότε θα συμβεί αυτό.
Σκόπιμη ασαφεια
Στην πραγματικότητα, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το θόλο τοπίο γύρω από τις πληρωμές του ρωσικού αερίου, διατηρείται σκοπίμως ασαφές από την ΕΕ. 
Στόχος, να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό αέριο, τηρώντας το διάταγμα Πούτιν, αλλά και χωρίς να παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Αδυνατώντας να επιβάλει σε όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες κοινή στάση, δηλαδή να μην ικανοποιήσουν το ρωσικό αίτημα για πληρωμές σε ρουβλια, η ΕΕ δείχνει να αφήνει το θέμα πάνω τους. Προφανώς και αν υπήρχε ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών, η στάση της θα ήταν πιο σαφής.
Η Βαβέλ είναι εμφανής σε όλους. Από τη μια κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως η Σιμσον, επιμένουν ότι υπάρχει συμφωνία των χωρών μελών πως δεν θα πληρώσουν το αέριο σε ρωσικό νόμισμα, ωστόσο από την άλλη, μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank, ακολουθώντας κατά γράμμα όσα ορίζει το διάταγμα Πούτιν.
Εν αναμονή των νέων διευκρινίσεων
Τη σύγχυση έχει επιτείνει περαιτέρω το κοινοτικό εγγραφο που κυκλοφόρησε την Μ.Παρασκευη, με οδηγίες προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Σε αυτό η Κομισιόν συστήνει στις εταιρείες της ΕΕ, προτού προβούν σε πληρωμές, να προβαίνουν σε ξεκάθαρη δήλωση πως θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους εκπληρώνονται όταν καταθέτουν ευρώ ή δολάρια στη Gazprombank- και όχι αργότερα, μετά τη μετατροπή της πληρωμής σε ρούβλια.
Αποτέλεσμα της θολής αυτής εικόνας, σε συνδυασμό με τα διαφορετικά συμφέροντα των χωρών-μελών και την απουσίας σαφούς στρατηγικής από τις Βρυξέλλες είναι ακόμη ότι και μεγάλοι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι έχουν ανοίξει ή ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμούς για να πληρώσουν σε ρούβλια.
Η στάση που αποκάλυψαν οι FT ότι ακολουθούν μεγάλα ενεργειακά ονόματα, όπως η αυστριακή OMV, η γερμανική Uniper και η ιταλική EΝΙ, δείχνει την εικόνα διχασμού που παρουσιάζει η ΕΕ μπροστά στην ενεργειακή κρίση και τον ρωσικό εκβιασμό, σε μια στιγμή που η γραμμή θα έπρεπε να είναι ενιαία. 
Την εικόνα επιχείρησε να διασκεδάσει η Σίμσον, επιμενοντας ότι σύντομα θα δημοσιευθεί ένα νέο κοινοτικό εγγραφο με.οδηγιρε, και λέγοντας πως η ΕΕ δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για ιδιωτικές εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως επιθυμεί η Ρωσία.
Η περίπτωση της Ιταλίας
Λίγη ώρα πριν τη συνέντευξη Τύπου, η Ιταλία είχε διαψεύσει αναφορές του Politico πως η Ρώμη είναι έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια, χαρακτηρίζοντάς τις ως «παραπλανητικές».
Το Politico, επικαλούμενο τον Ιταλό υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι, ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει να έχουν προσωρινά τη δυνατότητα να συμμορφωθούν με τις ρωσικές απαιτήσεις και να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.
 
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021