Σάββατο 20  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

«Χωρίς μέτρα, ο καρκίνος θα γίνει κύρια αιτία θανάτων στην Ε.Ε.»

«Χωρίς μέτρα, ο καρκίνος θα γίνει κύρια αιτία θανάτων στην Ε.Ε.»

Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της πανδημίας 1 εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου μπορεί να μην έχουν διαγνωστεί.
Ακρως ανησυχητικές οι διαπιστώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Υγείας: Η Covid-19 επισκίασε τις άλλες ασθένειες με συνέπεια να εγκαταλειφθεί ο προληπτικός έλεγχος, να αναβληθούν χειρουργικές επεμβάσεις, να μειώνονται οι πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης μιας σοβαρής νόσου.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής, έως και 1 στα 2 άτομα με πιθανά συμπτώματα καρκίνου δεν παραπέμφθηκε επειγόντως για διάγνωση και 1 στους 5 καρκινοπαθείς στην Ευρώπη εξακολουθεί να μη λαμβάνει επί του παρόντος τη χειρουργική ή χημειοθεραπευτική θεραπεία που χρειάζεται!
 
Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας πήρε... τ’ όπλο της κατά του καρκίνου. Δεν είναι μόνο γιατί η ίδια έχει περάσει τη δική της περιπέτεια υγείας, αλλά και γιατί ο καρκίνος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόωρων θανάτων στην Ε.Ε.
 
«Το 2020, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ άλλα 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτόν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 555.000 γυναικών και πάνω από 2.000 νέων ανθρώπων. Είναι περισσότερες από τις ζωές που έχουμε χάσει από την Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας. Ο καρκίνος έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην ατομική υγεία, αλλά και σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο», εξήγησε.
 
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και σε μικρή ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η Στέλλα Κυριακίδου προέβλεψε ότι «εάν δεν αναλάβουμε αποφασιστική δράση τώρα, τα κρούσματα καρκίνου θα αυξηθούν κατά 18% ώς το 2040, καθιστώντας τον κύρια αιτία θανάτου στην Ε.Ε!»
 
«Οι εργασίες για την ανατροπή του κλίματος στον καρκίνο είναι μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις και ευθύνες μου ως επίτροπος για την Υγεία. Η βελτίωση της πρόσβασης στην πρόληψη, την ανίχνευση, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, καθώς και η ποιότητα ζωής για όλους όσοι αντιμετωπίζουν καρκίνο αποτελούν απόλυτες κορυφαίες προτεραιότητες όχι μόνο για μένα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η Κύπρια Επίτροπος.
 
«Ξεκινήσαμε αυτό το έργο πριν από δυο χρόνια, με σαφή στόχο να κάνουμε τη διαφορά για όλους εκείνους που τη ζωή τους έχει αγγίξει ο καρκίνος. Δυο χρόνια αργότερα, με μια πανδημία να έχει πλήξει πολύ σκληρά και την κοινότητα των καρκινοπαθών, η επείγουσα ανάγκη είναι ακόμη πιο έντονη. Υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου μπορεί να μην έχουν διαγνωστεί. Αυτό σημαίνει ένα εκατομμύριο άτομα που θα λάβουν τη διάγνωσή τους με καθυστέρηση, μειώνοντας την πιθανότητα να λάβουν θεραπεία. Για ορισμένους μπορεί να είναι ακόμη και πολύ αργά», επιμένει.
 
1 στους 5 καρκινοπαθείς στην Ευρώπη εξακολουθεί να μη λαμβάνει επί του παρόντος τη χειρουργική ή χημειοθεραπευτική θεραπεία που χρειάζεται!
 
Οι βασικές συνέπειες της Covid-19 είναι η αναβολή των χειρουργικών επεμβάσεων, οι μειωμένοι προληπτικοί έλεγχοι και η διακινδύνευση της έγκαιρης διάγνωσης. Αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους ασθενείς. Αλλά, όπως λέει, μπορούμε επίσης να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.
 
«Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από την πανδημία. Παρά τις αντίξοες συνθήκες έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ολοκληρωμένων κέντρων καρκίνου, προχωράμε με το πρόγραμμα εκπαίδευσης για τον καρκίνο μεταξύ των ειδικοτήτων για τη στήριξη ενός υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για φροντίδα υψηλής ποιότητας. «Τρέχει» μια εκστρατεία HealthyLifestyle4All και θα επικαιροποιήσουμε τον ευρωπαϊκό κώδικα κατά του καρκίνου. Μαζί με την “Αποστολή για τον Καρκίνο” και το νέο μας “Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο” θα δώσουμε ώθηση στην έρευνα, την καινοτομία, τα δεδομένα, την ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες».
 
Η μεγάλη ανησυχία της επιτρόπου μοιραία αφορά τις γυναίκες, για τις οποίες πραγματοποίησε σχετική εκδήλωση στις Βρυξέλλες. «Η εκδήλωση αφορούσε την πρόσβαση για όλους, αλλά ήθελα να εστιάσω ιδιαίτερα στις γυναίκες. Οχι μόνο στον καρκίνο του μαστού, αλλά και σε όλους τους άλλους τύπους καρκίνου για τους οποίους εδώ μιλάμε λιγότερο και οι οποίοι μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Θέλω πραγματικά να ενθαρρύνω τις γυναίκες και τα κορίτσια να ζητούν συμβουλές και εξετάσεις και να ακούν το σώμα τους αν πιστεύουν ότι κάτι δεν είναι εντάξει. Οσο νωρίτερα εντοπιστεί ο καρκίνος τόσο περισσότερες θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν», τόνισε.
 
Η συνέντευξη δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλαμβάνει ερωτήσεις για την πανδημία. Με πολλές χώρες να αίρουν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, η βασική ερώτηση ήταν αν φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ.
 
«Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συμβούλους, η Ομικρον είναι κυρίαρχη στα περισσότερα κράτη-μέλη. Οι αναφορές κρουσμάτων έχουν πλέον ξεπεράσει τις 3.000 ανά 100.000 κατά μέσον όρο σε ολόκληρη την Ε.Ε., που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας. Και γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν ένα καλό επίπεδο προστασίας από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία όταν πρόκειται για την Ομικρον. Τώρα έχουμε φτάσει πάνω από το 70% του πληθυσμού της Ε.Ε. πλήρως εμβολιασμένο και το 45% του πληθυσμού έχει κάνει την αναμνηστική δόση, οπότε κινούμαστε πολύ γρήγορα», μας είπε. «Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο, νομίζω, να προβλέψουμε τι έρχεται. Εχω μάθει να μην αποκλείω τίποτα σε αυτή την πανδημία. Αλλά αυτό που θα μπορούσα να πω είναι ότι προετοιμαζόμαστε για το τι μπορεί να χρειαστούμε στο μέλλον όσον αφορά τους πρόσθετους εμβολιασμούς ή τα άλλα όπλα που έχουμε», πρόσθεσε.
 
Και γιατί οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες είναι τόσο μυστικές; «Υποστηρίζουμε πλήρως τη διαφάνεια και υπάρχει μια ομάδα καθοδήγησης όπου συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη και φυσικά είναι πλήρως ενημερωμένα για όλες τις διαπραγματεύσεις των συμβάσεων με τις εταιρείες», απαντά.
 
Η ίδια πιστεύει ότι δεν είμαστε ακόμα σε φάση χαρακτηρισμού του κορονοϊού σε ενδημικό ιό. «Η Covid-19 είναι απίθανο να εξαφανιστεί από μόνη της. Δεν είμαι επιδημιολόγος ή ιολόγος, αλλά με τις πληροφορίες που έχουμε, θα γίνει πιθανότατα ενδημικό σε κάποιο στάδιο και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό και να μάθουμε να ζούμε με αυτό, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους με εμβόλια και θεραπευτικά. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή», υπογραμμίζει η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου για να καταλήξει: « Η Ομικρον δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λαμβάνεται υπόψη ως ήπια μετάλλαξη. Παραμένει ένας επικίνδυνος ιός και πρέπει να συνεχίσουμε τις εκστρατείες εμβολιασμού, να ανεβάσουμε όλους τους αριθμούς. Ο εμβολιασμός συνεχίζει να είναι το βασικό μου μήνυμα».
 
 
Ακολουθήστε μας στο Google news 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021