Σάββατο 20  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Εξουσία επί των δήμων θέλει τώρα ο Πατούλης

Εξουσία επί των δήμων θέλει τώρα ο Πατούλης

 Ο περιφερειάρχης Αττικής, προκειμένου να απαντήσει στην κριτική για την αποτυχημένη διαχείριση της κακοκαιρίας, ζητεί τη θέσπιση νέου «Καλλικράτη» που, αντί για τη συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, θα επιβάλλει σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας διότι «με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο η χώρα είναι διαχρονικά μη κυβερνήσιμη, έρμαιο τύχης και συγκυριών». ● Ακύρωση της έγκρισης δαπάνης 6 εκατ. ευρώ για δρόμους που έκλεισαν ζητά η «Δύναμη Ζωής», κάνοντας λόγο για «μνημείο διασπάθισης δημοσίου χρήματος».
Περιφερειάρχης, πρόεδρος του ΙΣΑ, τώρα και πρόεδρος… των Ηνωμένων Δήμων Αττικής; Ακόμα και την ανεξαρτησία των δήμων μοιάζει να θέλει να θίξει ο Γ. Πατούλης προκειμένου να απαντήσει στην κριτική που δέχεται για την παταγώδη αποτυχία του στη διαχείριση της κακοκαιρίας.
Ψήφισμα που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (ξημερώματα Πέμπτης, με τις ψήφους των παρατάξεων Πατούλη, Τζήμερου και «Ελληνικής Αυγής») «ζητάει από την κυβέρνηση και το νομοθετικό σώμα να προχωρήσουν στη θέσπιση ενός νέου "Καλλικράτη", στον οποίον οι Δήμοι θα έχουν ως εποπτεύουσα αρχή την Περιφέρεια, με σαφή περιγραφή των αρμοδιοτήτων και των δικαιοδοσιών κάθε φορέα».
Ναι μεν το -τουλάχιστον αμφιλεγόμενο- ψήφισμα εκδόθηκε σε ένα πλαίσιο που αφορά τη διαχείριση φυσικών φαινομένων και θεομηνιών, ωστόσο χαρακτηρίζει αρνητικά ως «παγκόσμια πρωτοτυπία» την πρόβλεψη του «Καλλικράτη» (άρθρο 4) ότι «μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας…». Σύμφωνα με το εγκριθέν κείμενο (το οποίο αποτελεί συρραφή ψηφισμάτων που κατέθεσαν οι παρατάξεις Πατούλη και Τζήμερου), «τίποτε δεν διοικείται με επίκληση της συναλληλίας των εμπλεκομένων»!
 
Δεν είναι μόνο το «καπέλωμα» των δήμων από την Περιφέρεια που ξεχωρίζει από το ψήφισμα, αλλά και το πνεύμα απαξίωσης γενικά του δημόσιου τομέα: καταλογίζονται στη δημόσια διοίκηση «διαχρονικές ανεπάρκειες» και «θεσμική αναπηρία» και ζητείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, καθώς «με το υπάρχον η χώρα είναι διαχρονικά μη κυβερνήσιμη, έρμαιο τύχης και συγκυριών».
 
Ολα αυτά τη στιγμή που η περιφερειακή αρχή Πατούλη περιγράφεται ως παράδειγμα «ακραίου νεοφιλελευθερισμού σε ελληνικές συνθήκες» που «συνοδεύεται από τη λειτουργία ενός απαράδεκτου πελατειακού κράτους», σύμφωνα με όσα είπε στο επίμαχο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Χρ. Καραμάνος («Δύναμη Ζωής»), καταγγέλλοντας τη διοίκηση Πατούλη για «διάλυση διαδικασιών και δημόσιων λειτουργιών προκειμένου να δίνει απευθείας αναθέσεις σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, χωρίς να λογαριάζει το κόστος».
 
Ο κ. Καραμάνος κατήγγειλε ότι η πρόσφατη έγκριση δαπάνης έως 6 εκατ. ευρώ για τη μίσθωση μηχανημάτων 19 εργοληπτών για δρόμους που έμειναν κλειστοί στη διάρκεια της κακοκαιρίας παραβιάζει κατάφωρα το δημόσιο συμφέρον. Ψήφισμα που κατέθεσε η «Δύναμη Ζωής» (αλλά δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους) ζητούσε ακύρωση της απόφασης-«μνημείο διασπάθισης δημοσίου χρήματος», εξηγώντας ότι «θα αρκούσε το 60% των χρημάτων αυτών για να αγοραστούν 20 εκχιονιστικά μηχανήματα!».
 
Η περιφερειακή αρχή αρνήθηκε να συζητηθεί η δαπάνη των 6 εκατ. ευρώ σε προσεχή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται ότι με τον «νόμο Θεοδωρικάκου» η λήψη ανάλογων κρίσιμων αποφάσεων έχει μεταφερθεί από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια στις οικονομικές επιτροπές όπου οι αυτοδιοικητικές αρχές έχουν πλασματική πλειοψηφία 3/5.
 
«Με αυτόν τον τρόπο σημαντικά ζητήματα σχετικά με έργα, προμήθειες και υπηρεσίες, συχνά υψηλού κόστους, μετατράπηκαν σε αποκλειστικές υποθέσεις τού εκάστοτε δημάρχου ή περιφερειάρχη. Είναι ακριβώς αυτή η συνθήκη, αυτό το περιβάλλον που ευνοεί φαινόμενα κακοδιοίκησης ή κακοδιαχείρισης» τόνισε σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην υπουργός Εσωτερικών) Π. Σκουρλέτης, σχολιάζοντας ότι η δαπάνη των 6 εκατ. «σκανδαλίζει τους κατοίκους της Αττικής έπειτα και από τα πρωτοφανή φαινόμενα αποκλεισμών και ταλαιπωρίας πολιτών σε κεντρικούς οδικούς άξονες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας». «Ιδεολογικές εμμονές» καταλόγισε στον πρώην υπουργό η περιφερειακή αρχή Πατούλη, έχοντας νωρίτερα υιοθετήσει τις ιδεολογικές εμμονές του κ. Τζήμερου…

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/330596_exoysia-epi-ton-dimon-thelei-tora-o-patoylis

 
 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021