Σάββατο 20  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Κανέλα παντού…

Κανέλα παντού…

Οι γιορτινές ημέρες είναι ταυτισμένες με την παιδική μας ηλικία, με τις μνήμες, τις γεύσεις και τις μυρωδιές. Η περίοδος των γιορτών μυρίζει σίγουρα κανέλα, μια και τη συναντάμε σχεδόν παντού.
 
Ας δούμε λοιπόν τι μας προσφέρει, εκτός από το υπέροχο άρωμα και τη μοναδική της γεύση.
 
Οι φαρμακευτικές ικανότητες της κανέλας είναι οι εξής:
 
 
Μειώνει το σάκχαρο και έχει, επιβεβαιωμένα, αντιδιαβητική δράση
 
Η κανέλα είναι γνωστή και για το ότι μειώνει το σάκχαρο στο αίμα. Δεκάδες έρευνες έχουν καταδείξει την αντιδιαβητική δράση της, αποδεικνύοντας πως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου σε ποσοστό 10-29%. Η ενδεδειγμένη δόση είναι 1-6 γραμμάρια τη μέρα (μισό έως 2 κουταλάκια).
 
Βοηθά άτομα με ευαισθησία στην ινσουλίνη
 
Η κανέλα μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στην ορμόνη να λειτουργήσει σωστά και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου.
 
Λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό μέσο
 
Η κανέλα αντιμετωπίζει τις φθορές που προκύπτουν στον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως π.χ. οι πολυφαινόλες. Επίσης ενδείκνυται για τη θεραπεία φλεγμονών.Η δράση της κανέλας σε μολύνσεις του οργανισμού είναι αξιοθαύμαστη, μια και τις καταπολεμά και εντέλει αποκαθιστά τον ιστό.
 
Μειώνει τους κινδύνους καρδιοπάθειας
 
Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ένα γραμμάριο κανέλας ανά ημέρα έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς μειώνει τη χοληστερίνη, τη LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ η HDL χοληστερόλη παραμένει σταθερή.
 
Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πιθανό να προστατεύει από τον καρκίνο και ενδεχομένως η κατανάλωσή της να αποτρέπει ή να επιβραδύνει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
 
Ελκει την καταγωγή της από την εποχή της Βίβλου
 
Ηδη από την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης διάφοροι λαοί τη χρησιμοποιούσαν για να συντηρούν τις τροφές, αλλά και για να τις κάνουν πιο γευστικές. Να σημειωθεί ότι στον Μεσαίωνα η κανέλα απολάμβανε τη φήμη του πιο ελκυστικού μπαχαρικού, ήταν είδος πολυτελείας και περιβαλλόταν με σπάνια αίγλη, λειτουργώντας ακόμα και ως σύμβολο. Στην αρχαία Αίγυπτο, η κανέλα ήταν πιο πολύτιμη κι από τον χρυσό, αφού αποτελούσε ένα από τα κύρια συστατικά της παρασκευής καλλυντικών και φαρμάκων, ενώ τη χρησιμοποιούσαν και στη διαδικασία της ταρίχευσης ως αρωματικό μέσο. Στο επίπεδο της ιατρικής χρήσης της, αξίζει να αναφερθεί ότι στην Κίνα χρησιμοποιήθηκε στις θεραπείες της καρδιάς, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης.
 
Η κανέλα είναι ο φλοιός των νεαρών βλαστών του αειθαλούς φυτού με το όνομα Κιννάμωμο ή Κεϋλανικό.
 
Η μυρωδιά και η γεύση της κανέλας προέρχονται κυρίως από μια ένωση ονόματι κινναμαλδεΰδη, η οποία είναι υπεύθυνη για πολλά από τα θεραπευτικά οφέλη του περίφημου μπαχαρικού. Από τη δόση εξαρτάται η φαρμακευτική δράση της κανέλας. Η υπερβολική ποσότητα κινναμαλδεΰδης μπορεί να αποδειχτεί βλαβερή.
 
Υπάρχουν πολλοί τύποι κανέλας, οι δυο βασικοί όμως είναι οι εξής: η κανέλα Κεϋλάνης και η Κασσία Κίνας.
 
Η «πραγματική κανέλα» θεωρείται η κανέλα Κεϋλάνης. Προέρχεται από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου Cinnamomum verum και ανθεί στη Σρι Λάνκα και στην Ινδία.
 
Η γεύση της είναι πιο ήπια από την Κασσία επειδή η περιεκτικότητά της σε κινναμαλδεΰδη είναι μικρότερη. Γι’ αυτό και η κανέλα Κεϋλάνης θεωρείται πιο ασφαλής ως θεραπευτικό μέσο.
 
Η κανέλα Κασσία Κίνας είναι ο πιο κοινός τύπος κανέλας. Προέρχεται από το δέντρο Cassia cinnamomum της Κίνας. Η Κασσία είναι μια σαφώς πιο φτηνή ποικιλία, αλλά τουλάχιστον το 90% των ελαίων της προέρχεται από την κινναμαλδεΰδη. Προτιμάται για μαγειρική χρήση. Πολλοί εμπειρογνώμονες όμως επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση στη χρήση τής παραπάνω ποικιλίας λόγω του υψηλού ποσοστού της σε κινναμαλδεΰδη.
 
Η Κασσία περιέχει υψηλά επίπεδα κουμαρίνης, η οποία, σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, ενώ η κανέλα Κεϋλάνης δεν περιέχει υψηλά επίπεδα κουμαρίνης.
 
Θα συναντήσουμε την κανέλα σε διάφορες μορφές: αρωματικά ξυλαράκια ή σκόνη. Τη γευόμαστε σε γλυκά με σοκολάτα, στο ρυζόγαλο ή στην μπουγάτσα, καθώς και στη μηλόπιτα και στον καφέ καπουτσίνο. Ομως προστίθεται και σε αλμυρά φαγητά, όπως σε κοκκινιστά, σε κιμά, σε μαρινάδες.
 
Σας εύχομαι η καινούργια χρονιά να μυρίζει κανέλα…
 
Τα μπαχαρικά μπορούν να μετατρέψουν ένα συνηθισμένο φαγητό σε μοναδική γευστική εμπειρία.
 
 
Γαρίφαλο: Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σιρόπια γλυκών, ταιριάζει με το μήλο σε οποιαδήποτε μορφή του και συνοδεύει ιδανικά συνταγές με κρέας. Δώστε ιδιαίτερη γεύση σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί προσθέτοντας ένα καρφάκι γαρίφαλο. Ιδανικό και ως συνοδευτικό σε τσάι και αναψυκτικά.
 
 
Γλυκάνισος: Τον συναντάμε κυρίως σε κινεζικές συνταγές. Ταιριάζει με σάλτσες σόγιας, αρνί, πάπια και γενικά με σκούρα κρέατα. Ολα τα μπαχαρικά που μοιάζουν με ξύλα (π.χ. ο γλυκάνισος, η κανέλα, το γαρίφαλο) καλό είναι να βράσουν για να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέστε τα, λοιπόν, κατά το μαγείρεμα, την ώρα που βράζει ο ζωμός στον οποίο θα βάλετε το κρέας.
 
 
Θυμάρι: Γενικά έχει τη χρήση της ρίγανης (ταιριάζει, δηλαδή, σε σαλάτες, ντάκο κ.λπ.), αλλά πηγαίνει πολύ και με θαλασσινά. Το θυμάρι είναι ιδανικό σε γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα.
 
 
Μοσχοκάρυδο: Χρησιμοποιήστε το για να δώσετε άρωμα σε μπεσαμέλ, σε πιάτα με κρεατικά και σε πατατοσαλάτες.


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021