Σάββατο 20  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Εδώ ο κόσμος χάνεται και γενικοί γραμματείς παραιτούνται...

Εδώ ο κόσμος χάνεται και γενικοί γραμματείς παραιτούνται...

 Την ώρα που η χώρα βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας, στην κυβέρνηση κινούνται με το μυαλό στις εκλογές, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές παραιτήσεις τριών γενικών γραμματέων προκειμένου να πολιτευτούν στις επικείμενες εκλογές, όποτε γίνουν αυτές.
Μπορεί η χώρα να βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας, αλλά στην κυβέρνηση κινούνται με το μυαλό στις εκλογές, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές παραιτήσεις τριών γενικών γραμματέων προκειμένου να πολιτευτούν. Φυσικά οι παραιτήσεις αυτές δεν σημαίνουν κάτι για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αφού για να κατέβουν στις εκλογές -όποτε και αν αυτές γίνουν-, οι γεν. γραμματείς έπρεπε να παραιτηθούν 18 μήνες πριν από το απώτατο όριο της πραγματοποίησής τους, δηλαδή 18 μήνες πριν από το τέλος της τετραετίας τον Ιούλιο του 2023.
 
Σημαίνουν όμως πολλά για το πού έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην κυβέρνηση, καθώς, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα στην καρδιά της υγειονομικής κρίσης, τρία κυβερνητικά στελέχη (Σοφία Νικολάου, Βίκυ Λοΐζου, Αθηνά Καλύβα), προφανώς σε συνεννόηση με το μέγαρο Μαξίμου, επιλέγουν να εγκαταλείψουν το πόστο τους προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα. Βέβαια εδώ και πολύ καιρό πάει κι έρχεται στο Μαξίμου το θέμα των εκλογών, όμως το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και συγκεκριμένες κινήσεις προετοιμασίας για αυτές, όποτε και αν τελικά πραγματοποιηθούν.
Μια τέτοια κίνηση ήταν ασφαλώς η άρον άρον αλλαγή γραμματέα του κόμματος, που κανονικά θα γινόταν μετά το συνέδριο, αλλά παρά το γεγονός ότι αυτό αναβλήθηκε, ο πρωθυπουργός, μη θέλοντας να περιμένει τη διεξαγωγή του, έσπευσε να αλλάξει γραμματέα. Μια άλλη τέτοια κίνηση προετοιμασίας εν όψει εκλογών ήταν και η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να δώσει στην Ντόρα Μπακογιάννη τον ρόλο του συνδέσμου μεταξύ του ίδιου και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, προκειμένου η κ. Μπακογιάννη να απορροφά κραδασμούς από «γαλάζιους» βουλευτές που έχουν έντονη δυσαρέσκεια για πρωθυπουργικές επιλογές και νιώθουν αποκομμένοι από τη διακυβέρνηση του «επιτελικού κράτους». Ολα τα παραπάνω δεδομένα δίνουν και μια άλλη διάσταση στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, ενώ δίνουν υπόσταση και στις εκτιμήσεις που λένε ότι το 2022 μπορεί να είναι εκλογική χρονιά.
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, αντικαθίστανται προκειμένου να πολιτευτούν η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου (αναμένεται να πολιτευτεί στην Εύβοια), η γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής Βίκυ Λοΐζου (αναμένεται να πολιτευτεί στις Κυκλάδες) και η γ.γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα. Στις θέσεις τους τοποθετούνται οι Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, Ολυμπία Αναστασοπούλου και Εμμανουήλ Μαστρομανώλης αντίστοιχα.
 
Παράλληλα, από τη θέση του γ.γ. Δημόσιας Υγείας φεύγει ο Παναγιώτης Πρεζεράκος, στον οποίο κυβερνητικές διαρροές επιχείρησαν να μετακυλήσουν την ευθύνη για την υπόθεση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα, την οποία όμως ο ίδιος διέψευσε ότι ήταν αυτός που την παρέλαβε. Και όλα αυτά ενώ οι πληροφορίες που τον ήθελαν να φεύγει από τη θέση του προϋπήρχαν της υπόθεσης αυτής.
 
Σήμερα κυβερνητικές πηγές λένε ότι ο κ. Πρεζεράκος επιστρέφει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα και ότι παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης για αξιοποίησή του σε άλλη δημόσια θέση. Τη θέση του αναλαμβάνει τώρα η Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέχρι χθες ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνεται και το σπάσιμο της γενικής γραμματείας Εργασίας στα δύο (γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων και γ.γ. Ενίσχυσης της Απασχόλησης), με την μέχρι χθες γ.γ. Εργασίας Αννα Στρατινάκη να περιορίζεται πλέον στο πρώτο υποσύνολο, ενώ δημιουργούνται: γενική γραμματεία Δασών (Κωνσταντίνος Αραβώσης από γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος), ειδική γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης (Γιάννης Μαστρογεωργίου από γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης) και ειδική γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων (Παναγιώτης Αλεξόπουλος).
 
Σχολιάζοντας τις παραιτήσεις γεν. γραμματέων προκειμένου να είναι υποψήφιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «η προεκλογική υπόσχεση για αποκομματικοποίηση και κυβέρνηση «αρίστων» εξελίχθηκε σε μετεκλογικό ρεσάλτο των «φιλελεύθερων» και «αντικρατιστών» γαλάζιων παιδιών σε κρατικές θέσεις και δημόσιο χρήμα, με αποκορύφωμα την κ. Νικολάου που σε δύο χρόνια κατέρριψε όλα τα ρεκόρ απευθείας αναθέσεων εκατομμυρίων σε εταιρείες «φαντάσματα»», ενώ κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη «να τους ακολουθήσει και να παραιτηθεί μια ώρα αρχύτερα, για να σώσουμε ό,τι σώζεται και στην πανδημία και στην κρίση της ακρίβειας».
 
Η Σ. Νικολάου ετοιμάζεται για βουλευτική έδρα
 
Από την Κεφαλαιαγορά στη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής ο Κ. Παπαθανασίου
 
Ο νέος Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, δεν έχει -όπως και η Σ. Νικολάου- την παραμικρή σχέση με το σωφρονιστικό σύστημα και το ποινικό δίκαιο. Οπως και η προκάτοχός του, ήταν κι αυτός υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στη Φωκίδα. Διαβάζοντας μόνο το βιογραφικό του, απορεί κανείς για τον διορισμό του σε αυτή τη θέση, εκτός κι αν επιλέχτηκε για να υλοποιήσει τις σχεδιαζόμενες ΣΔΙΤ, δηλαδή τις υπό ιδιωτικοποίηση φυλακές.
 
Συνοπτικά: είναι κάτοχος μεταπτυχιακού Χρηματοοικονομικής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του ΠΑΜΑΚ, εργάστηκε στις Διευθύνσεις Μεγάλων Επιχειρήσεων και Οικονομικών Υπηρεσιών στην Ιονική Τράπεζα, ως προϊστάμενος λογιστηρίου και διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
 
Είναι στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διετέλεσε επί κυβέρνησης Καραμανλή σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ ώς το 2009 ήταν τακτικό μέλος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Στη συνέχεια, διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και, μέχρι το 2014, υποδιοικητής στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και πρόεδρος στην ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών. Από αύριο αναλαμβάνει τις φυλακές της χώρας.
 
Η Σοφία Νικολάου, αφού απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής το 2019 (παρ’ όλη τη μιντιακή προβολή), διορίστηκε στη θέση της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, αναλαμβάνοντας τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα του σωφρονιστικού συστήματος. Διόρισε ένα επιτελείο συνεργατών της, ενώ, χάρη σε έκτακτο Νόμο, η Γραμματεία απέκτησε όχι βέβαια σωφρονιστικούς αλλά 130 νέους διοικητικούς υπαλλήλους, με μεταστέγαση σε ενοικιαζόμενο χώρο 3.000 τ.μ. Οι φυλακές εξαθλιώθηκαν, με κυριότερο παράδειγμα την πλήρη εγκατάλειψη των αγροτικών, οι διευθυντές αντικαταστάθηκαν με άξονα τις αδιαφανείς «προτιμήσεις», όλα τα όργανα (ΚΕΣΦ, ΚΕΜ κ.λπ.) μετατράπηκαν σε απολύτως ελεγχόμενα, ενώ η ίδια αποφάσιζε για μεγάλο διάστημα και για τις μεταγωγές! Το βασικό έργο της, όμως, πραγματοποιήθηκε επί πανδημίας με το μεγάλο πάρτι των πανάκριβων απευθείας αναθέσεων για την προστασία των φυλακών, που παρέμειναν όμως απροστάτευτες! Το πρόγραμμα ιχνηλάτησης και εμβολιασμών ξεκίνησε, αφού πρώτα εκδηλώθηκαν δεκάδες κρούσματα. Η πλήρης απομόνωση, μοναδική συνταγή.
 
Τώρα, στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν και οι φυλακές της χώρας, αποδεικνύεται ότι μοναδική αγωνία της είναι μία βουλευτική έδρα.
 
Αντα Ψαρρά
 
Ξεπέρασε την αρχική εικόνα η Ειρ. Αγαπηδάκη
 
Τη θέση του Ειδικού Γραμματέα Ασυνόδευτων Ανηλίκων αναλαμβάνει ο Ηρακλής Μοσκώφ, εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων από το 2013
 
Στα σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ανέλαβε τη νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων, τον Φεβρουάριο του 2020, η Ειρήνη Αγαπηδάκη κατάφερε να ξεπεράσει την εικόνα που είχαν δημιουργήσει οι έντονα επιθετικές αναρτήσεις της κατά του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και επί προσωπικού, για τις οποίες μέχρι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραδεχτεί στη Βουλή ότι τις βρίσκει «λίγο ακραίες».
 
Από τη θέση της Ειδικής Γραμματέως φρόντισε να τοποθετείται δημοσίως λίγες φορές και για θέματα της αρμοδιότητάς της και να υιοθετήσει λιγότερο προκλητικό ύφος. Πιστώνεται τη μετεγκατάσταση περισσότερων από χίλιων ασυνόδευτων ανηλίκων σε δεκατρείς ευρωπαϊκές χώρες, τη σημαντική μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται σε κρατητήρια σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» και τη λειτουργία δομών στις οποίες φιλοξενούνται περισσότεροι από 2.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Η τύχη χιλιάδων άλλων ασυνόδευτων ανηλίκων αγνοείται, καθώς έχουν εγκαταλείψει τις δομές ή δεν έχουν καταγραφεί. Η θητεία της κ. Αγαπηδάκη στην ειδική γραμματεία, πάντως, συνοδεύτηκε από παρασκηνιακή κόντρα με την υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκαν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, με απαξίωση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είχε την αρμοδιότητα για την τοποθέτηση των ασυνόδευτων στις δομές και με καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την Επιτροπεία των ανηλίκων.
 
Η κ. Αγαπηδάκη είναι ψυχολόγος, έχει διδακτορικό στην Ψυχολογία της Υγείας και έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα διαχείρισης κρίσεων στη δημόσια υγεία, όπως και δεκαετή ερευνητική εμπειρία στη χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας. Η μετακόμιση στο υπουργείο Υγείας, για την οποία είχε γράψει η «Εφ.Συν», δεν συνοδεύτηκε από κατάργηση της ειδικής γραμματείας και μεταφορά της αρμοδιότητας σε γενική διεύθυνση του υπουργείου, σχέδιο που εξέταζε το υπουργείο. Τη θέση του Ειδικού Γραμματέα Ασυνόδευτων Ανηλίκων αναλαμβάνει ο Ηρακλής Μοσκώφ, εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων από το 2013 και σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα Ανθρώπινης Ασφάλειας και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία και είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του London School of Economics, με εξειδίκευση στην πολιτική κουλτούρα της σύγχρονης Ελλάδας.
 
Δημήτρης Αγγελίδης
 
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
 
Αποχωρεί με επιτυχημένη θητεία ο Φ. Κουρμούσης
 
Εκλεισε ο επιτυχημένος κύκλος του Φώτη Κουρμούση που άνοιξε το 2016 με τον διορισμό του ως επικεφαλής στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Ηταν το πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων το οποίο οξύνθηκε στη διάρκεια των μνημονίων.
 
Τα σημαντικότερα μέτρα στη διάρκεια της θητείας του είναι η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών και την προστασία της πρώτης κατοικίας και η επιδότηση των στεγαστικών δανείων από το κράτος. Ο ίδιος παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης για αξιοποίησή του σε άλλο κομβικό «πόστο», με τις πρώτες πληροφορίες να τον τοποθετούν σε θέση- κλειδί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πιθανότατα τον Φεβρουάριο. Την καρέκλα του Φώτη Κουρμούση στην Ειδική Γραμματεία Χρέους αναλαμβάνει η οικονομολόγος Μαριαλένα Αθανασοπούλου, η οποία έχει εργαστεί ως αναπληρώτρια επικεφαλής ανάλυσης οικονομικού κινδύνου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2018.
 
Εκπληξη αποτελεί η απομάκρυνση της Αθηνάς Καλύβα από τη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, καθώς αν δεν αξιοποιηθεί σε άλλη δημόσια θέση όπως αφήνεται να εννοηθεί, τότε το ντεμπούτο της στην πολιτική σκηνή, που είναι το πιο ισχυρό σενάριο, θα πρέπει να θωρείται δεδομένο. Ο Εμμανουήλ Μαστρομανώλης παίρνει τη θέση της Αθηνάς Καλύβα.
 
Μ. Χριστοδούλου
 
Αναλώσιμος ο Πρεζεράκος
 
Απομάκρυνε τελικά, χθες, η κυβέρνηση το στέλεχός της που είχε υποδείξει ως δήθεν αποδέκτη της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα, η δημοσιοποίηση της οποίας τίναξε το κυβερνητικό success story για την πανδημία στον αέρα. Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, στον οποίο το Μαξίμου επιχείρησε να χρεώσει την παραλαβή –και στη συνέχεια το καταχώνιασμα– της μελέτης, αντικαταστάθηκε χθες από την Ειρήνη Αγαπηδάκη.
 
Ο κ. Πρεζεράκος, βέβαια, είχε διαψεύσει την πληροφορία. Την ίδια μέρα δε που ο κ. Λύτρας δημοσιοποίησε τα στοιχεία της μελέτης (14.12.2021), κυκλοφορούσε στα μέσα η είδηση ότι το Μαξίμου σχεδιάζει να τοποθετήσει νέο γεν. γραμματέα. Θεωρήθηκε, λοιπόν, αναλώσιμος ο κ. Πρεζεράκος και επιλέχθηκε για να φορτωθεί την ευθύνη του Μαξίμου.
 
Τη θέση του καταλαμβάνει η μέχρι χθες ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που άσκησε τα συγκεκριμένα καθήκοντα από τις 24/11/2019, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την όρισε ως εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
 
 
 
Δομική η αλλαγή στη γ.γ. του Εργασίας
Σε δύο υποσύνολα με δύο γενικές γραμματείες διαχωρίστηκε η μέχρι χθες ενιαία γενική γραμματεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόκειται α) για τη γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων (υποσύνολο της υφιστάμενης γ.γ. Εργασίας) στην οποία παραμένει η πρώην επικεφαλής Αννα Στρατινάκη, από τα μακροβιότερα στελέχη στη συγκεκριμένη θέση (από το 2011 έως το 2015 και από το 2019 μέχρι σήμερα) και β) για τη γενική γραμματεία Ενίσχυσης της Απασχόλησης (υποσύνολο της υφιστάμενης γ.γ. Εργασίας) με επικεφαλής την Ελένη Γιώτη, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στα κοινοτικά και ιδιαίτερα στη διαχείριση των πόρων και από το 2014 έως σήμερα είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Αναλαμβάνει την ευθύνη των κοινοτικών πόρων τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης που αντιστοιχούν στο Εργασίας όσο και των πόρων που θα κατευθυνθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
 
Η δομική αλλαγή των γραμματειών στο υπουργείο Εργασίας κρίθηκε, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αναγκαία, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησης και την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Οι αλλαγές έχουν στόχο και την αποτελεσματική προώθηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας την οποία αναλαμβάνει να «τρέξει» η Αννα Στρατινάκη.

https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/325333_edo-o-kosmos-hanetai-kai-genikoi-grammateis-paraitoyntai

 


Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021