Στρουθοκαμηλίζουν με τις ΜΕΘ
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 1778
Η κυβέρνηση αρνείται να δει το πρόβλημα με τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, επιμένοντας ότι δεν έχουν αυξημένη θνησιμότητα, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις από ειδικούς γιατρούς ● Ο Μ. Βορίδης επικαλέστηκε (αναρμοδίως) στοιχεία μετρήσεων από τα νοσοκομεία, που του είπε ο Θ. Πλεύρης, ο οποίος όμως δεν τα δίνει (αρμοδίως) στη δημοσιότητα ●Νέα διαφοροποίηση από τον Γ. Κύρτσο.
«Πρόβλημα με ΜΕΘ αναδεικνύουν αρμόδιοι γιατροί. Οι εισαγωγές ασθενών ξεπερνούν [τη] δυνατότητα [του] συστήματος να τους φροντίσει όλους & πλήρως. Θεωρώ ότι έπρεπε να έχουμε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ με τις προδιαγραφές. Εναλλακτικά, πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα για μείωση ροής ασθενών σε ΜΕΘ». Η χθεσινή αυτή ανάρτηση ανήκει στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κύρτσο που συνεχίζει την εσωκομματική κριτική του προς την κυβέρνηση, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.
Και αναγνωρίζοντας έτσι το πολύ σοβαρό ζήτημα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, ο κ. Κύρτσος διαφοροποιείται βέβαια καταφανώς από τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού προ ημερών στη Βουλή, ο οποίος προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει πως δεν υπάρχουν «ενδείξεις» ότι «έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα» στους ασθενείς που βρίσκονται σήμερα -όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης- διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε σχέση με αυτούς στις ΜΕΘ.
Στην ίδια γραμμή, μία μέρα μετά, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υποστήριξε πως «όπου γίνεται διασωλήνωση ασθενούς εκτός ΜΕΘ, γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις παρακολούθησης που πρέπει να υπάρχουν σε χειρουργικά κρεβάτια» και ότι «δεν υπάρχουν σε γνώση μας στατιστικά στοιχεία [...] που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για τραγική κατάληξη». Κάτι που βέβαια διαψεύδεται κατηγορηματικά από τους αρμόδιους γιατρούς, όπως ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος ότι «δεν υπάρχει θεραπεία εκτός ΜΕΘ. Οχι μόνο είναι υποβαθμισμένη, είναι επικίνδυνη. Δεν έχει καμία τύχη ο ασθενής εκτός ΜΕΘ, καμία απολύτως».
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα και να αρνείται να ενισχύσει πραγματικά το ΕΣΥ με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και το άνοιγμα ΜΕΘ. Και ο λόγος είναι βέβαια ιδεολογικός, αφού δεν πιστεύει σε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα που θα είναι ο πυρήνας του συστήματος Υγείας, όχι μόνο τώρα, αλλά και μετά την υγειονομική κρίση. Αντιθέτως πιστεύει στις νεοφιλελεύθερες συνταγές της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, εξ ου και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος δήλωνε προ καιρού ότι «δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας, στο οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ».
Πάντως χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, παρότι επιχείρησε να υποστηρίξει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί μη διαφοροποίησης για τους διασωληνωμένους εντός και εκτός ΜΕΘ, ο ίδιος έβγαλε την ουρά του απέξω, δηλώνοντας αναρμόδιος και επικαλούμενος μια προσωπική συζήτησή του με τον αρμόδιο Θάνο Πλεύρη.
«Η απάντηση λοιπόν είναι, και αυτό σας το λέω από μια επικοινωνία -γιατί αυτό σας μεταφέρω μη αρμοδίως εδώ-, από μια συζήτηση που είχα με τον υπουργό Υγείας, ότι αυτό το παρακολουθούν και το μετράνε και δεν βλέπουνε διαφοροποίηση. Αυτό είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή τι; Οτι εν τέλει αυτό το είδους νοσηλείας (σ.σ. η διασωλήνωση) δεν φαίνεται ότι έχει επίπτωση στατιστική ως προς το αποτέλεσμά τους», είπε ο Μ. Βορίδης (ΣΚΑΪ).
Και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τη θνησιμότητα εντός και εκτός ΜΕΘ και αντί για επίσημα στοιχεία να παραπέμπει στις... διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, μέσω προσωπικών συζητήσεών του με άλλους υπουργούς και δη τους παλιούς συνοδοιπόρους του στον ΛΑΟΣ.
Οσο για τις διαβεβαιώσεις του κ. Πλεύρη, υπενθυμίζουμε ότι είναι ο ίδιος που στις 29.10.2021 έκανε ξεκάθαρη την αντίθεσή του συγκεκριμένα στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών και γενικότερα στην υποχρεωτικότητα με ηλικιακά κριτήρια, θεωρώντας ότι είναι αντισυνταγματικό. «Κάποιος που προτείνει άνω των 60 να έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό, πρέπει να μας πει: Εννοεί ότι θα πηγαίνουμε με τη σύριγγα και θα τον εμβολιάζουμε θέλει δεν θέλει;», έλεγε και περιέγραφε ότι το μέτρο αυτό προσκρούει στο Σύνταγμα, το ΣτΕ και την Επιτροπή Βιοηθικής. Αλλά μετά την επιβολή του μέτρου από την κυβέρνηση, άρχισε ξαφνικά να υποστηρίζει ότι δεν είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εξηγήσει αυτή την κυβίστηση.
https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/322138_stroythokamilizoyn-me-tis-meth
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment