Τα μεγάλα έργα που προγραμματίζει η ΔΕΗ στα πρώην λιγνιτικά πεδία - 1,5 δισ. σε φωτοβολταικά, 300 εκατ. η «Πτολεμαίδα V» με φυσικό αέριο, 150 εκατ. η αντλησιοταμίευση
- Περιφερειακά
- Εμφανίσεις: 206
Τα μεγάλα έργα που προγραμματίζει η ΔΕΗ στα πρώην λιγνιτικά πεδία - 1,5 δισ. σε φωτοβολταικά, 300 εκατ. η «Πτολεμαίδα V» με φυσικό αέριο, 150 εκατ. η αντλησιοταμίευση
Τη σημασία που αποδίδει στην επόμενη μέρα της Δ.Μακεδονίας, ως έναν από τους πιο ισχυρούς ενεργειακούς πόλους της χώρας και κατά τη πράσινη μετάβαση, αναδεικνύει το μπαράζ επενδύσεων που δρομολογεί η ΔΕΗ στα πρώην λιγνιτικά πεδία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για έργα συνολικού ύψους αρκετά πάνω από 2,5 δισ ευρώ, που απλώνονται σε βάθος πολλών ετών και υπερβαίνουν τη διάρκεια του τρέχοντος business plan 2024- 2026, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέρος από τα έσοδα που άντλησε χθες η επιχείρηση από τις αγορές δεν θα χρησιμοποιηθούν και για το σκοπό αυτό.
Καταρχήν στη κατηγορία των επενδύσεων αυτών είναι τα μεγάλα φωτοβολταικά που δρομολογεί ο όμιλος στην περιοχή, από κοινού με την RWE και σε μικρότερο βαθμό με τη Motor Oil. Ενα πακέτο έργων συνολικής ισχύος 2,5 GW που υπολογίζεται ότι σε αδρές γραμμές (με ένα μέσο κόστος 600.000 €/MW) θα απορροφήσει συνολικά ποσά γύρω στο 1,5 δισ ευρω.
Είναι οι επενδύσεις σε μπαταρίες για τις οποίες υπολογίζεται ένα κονδύλι 300 εκατ ευρώ, τρία μεγάλα έργα στην αντλησιοταμίευση (150 εκατ. ευρώ), η μονάδα συμπαραγωγής και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) για τηλεθέρμανση επίσης στην Καρδιά (80 εκατ. ευρώ), πυκνωτές για την εξισορρόπηση της ευστάθειας (40 εκατ.) και ηλεκτρολέβητες (20 εκατ.), αλλά και καινούργια projects. Το «waste to energy», αλλά κυρίως τα data centers, στα οποία αναφέρθηκε ακροθιγώς ο επικεφαλής της Γ.Στάσσης, (https://energypress.gr/.../pollapla-ependytika-shedia-tis...), κατά τη προ ημερών συνέντευξη στο ΥΠΕΝ για τη τηλεθέρμανση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Είναι όμως και η υπόθεση της «Πτολεμαίδας V», τις αποφάσεις για την οποία η διοίκηση της ΔΕΗ μεταθέτει επί χρόνια για το μέλλον, ωστόσο οι πληροφορίες του Energypress λένε ότι η ζυγαριά «κλίνει» τελικά υπέρ της μετατροπής της από λιγνίτη σε μονάδα φυσικού αερίου. Είναι μια απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα και μεταφράζεται σε μια επένδυση επιπλέον 300 εκατ. ευρώ.
Κάποια σε βάθος ετών, άλλα πιο σύντομα
Κάποια από τα παραπάνω έργα, που μαζί με τα καινούργια projects (π.χ. data center) ξεπερνούν κατά πολύ τα 2,5 δισ. ευρώ, θα γίνουν σταδιακά σε βάθος έτων, ωστόσο κάποια άλλα, όσα εντάσσονται στο τριετές business plan, θα χρηματοδοτηθούν πιθανότατα με μέρος από το ποσό που άντλησε χθες από τις αγορές η επιχείρηση. Κάποια επίσης είναι μέρος των 2,8 δισ ευρώ επενδύσεων που πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει συνολικά φέτος η επιχείρηση και οι οποίες αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου των 9 δισ που προβλέπονται στην τριετία. Εχει δηλαδή τη σημασία του ότι όλα αυτά θα φανούν στο ορατό μέλλον, των επόμενων ετών, πριν το 2030, απαντώντας υπό μια έννοια και στη κριτική που ακούγεται σε τοπικό επίπεδο ότι μετά την απολιγνιτοποίηση η επιχείρηση έχει εγκαταλείψει τη περιοχή.
Στη μεγαλύτερη κατηγορία, αυτή των φωτοβολταικών στα πρώην λιγνιτικά πεδία, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη ολοκληρώσει τα 315 MW, κατασκευάζει 625 MW και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει επιπλέον 600 MW μέσα στο 2025. Σημειωτέον ότι αιολικά πάρκα δεν προβλέπονται στη περιοχή.
Στην αντλησιοταμίευση, η επιχείρηση έχει στα σκαριά τρία σχέδια σε πρώην λιγνιτικά πεδία της περιοχής, με χωροθετημένες εκτάσεις σε Κοζάνη και Καρδιά και τώρα μπαίνει στην επίπονη φάση των αδειοδοτήσεων και της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Στο πιο προχωρημένο έργο, τη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά, ισχύος 148 MW, η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και δρομολογεί τα επόμενα βήματα. Σε συννενόηση με το αρμόδιο υπουργείο - είχε προηγηθεί σχετική συνάντηση τον Σεπτέμβριο - επιχειρείται να επιταχυνθούν οι αδειοδοτήσεις και να ξεπεραστούν μια σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι κατασκευής και εισόδου στο σύστημα τα επόμενα χρόνια των πρώτων τέτοιων μονάδων σε εδάφη της Δ.Μακεδονίας.
Στις μπαταρίες, με ένα κόστος 500.000- 700.000 €/ MW, η επιχείρηση υπολογίζει έργα γύρω στα 500 MW, για τη περίπτωση της ΣΗΘΥΑ η κατασκευή μπορεί να ξεκινήσει σχετικά γρήγορα, ενώ στο λογαριασμό θα πρέπει να προστεθεί το σχέδιο για μονάδα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα, και κυρίως αυτό για ένα mega data center στη περιοχή. Ειδικά το τελευταίο εκτιμάται ότι θα ανεβάσει πολύ τα τελικά νούμερα.
Η όποια απόφαση συνδέεται προφανώς και με την οριστικοποίηση του χάρτη με το διαθέσιμο πανελλαδικά ηλεκτρικό χώρο για χωροθέτηση data centers που ετοιμάζει ο ΑΔΜΗΕ και πρόκειται να παραδώσει προσεχώς στον υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Αν και φαίνεται ότι δεν είναι ακόμη η ώρα των ανακοινώσεων, οι διεργασίες της επιχείρησης λέγεται ότι αφορούν μια επένδυση πολύ μεγάλων διαστάσεων για τα ελληνικά δεδομένα, από κοινού με ξένο τεχνολογικό παίκτη, σε κάποια από τις κενές εκτάσεις των πρώην λιγνιτορυχείων της Δ. Μακεδονίας, πλησίον των νέων μεγάλων φωτοβολταικών πάρκων που κατασκευάζει στη περιοχή.
Τα τελευταία θα καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες σε φθηνή ενέργεια που απαιτεί η συγκεκριμένη επένδυση για την εγκατάσταση και τον κλιματισμό (cooling) των servers, ενώ το δίκτυο οπτικών ινών Fiber-to-the-home που αναπτύσσει η επιχείρηση θα συμβάλει στη μεταφορά των δεδομένων. Ενα σχέδιο που «κουμπώνει» με την παραγωγή λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης από τον όμιλο ΔΕΗ, σε δικά του data center, μέσω των οποίων θα επεξεργάζεται τα δεδομένα των πελατών του, προσφέροντάς τους μια φόρμουλα υπηρεσιών (Platform as a Service – PaaS).
Energypress
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment