Αλ. Τσίπρας: Αρνητής της ανάγκης για ΜΕΘ και ισχυρό ΕΣΥ ο πρωθυπουργός
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 1432
Τη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την επίταξη ιδιωτικών και στρατιωτικών κλινικών και την ισχυροποίηση του ΕΣΥ, πρότεινε κατά την περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος σε όσα είπε στη βουλή ο πρωθυπουργός για τη διασωλήνωση ασθενών με covid εκτός ΜΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ξεπέρασε κάθε όριο» και είναι «αρνητής της πραγματικότητας». «Βρισκόμαστε φοβάμαι σε μία πολύ δύσκολη και σύνθετη συγκυρία που έχει βασικό χαρακτηριστικό το έλλειμμα εμπιστοσύνης και έχουμε έναν πρωθυπουργό, ο οποίος παρουσιάζεται ως αρνητής αυτής της πραγματικότητας και χθες παρουσιάστηκε και ως αρνητής της αναγκαιότητας ύπαρξης ΜΕΘ και ισχυρού Εθνικού Συστήματος Υγείας, όταν μας είπε ότι είναι το ίδιο να είσαι μέσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και το ίδιο να είσαι έξω από αυτήν προχείρως διασωληνωμένος. Ξεπερνάει κάθε όριο σχέσης με την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε στοιχεία που, όπως είπε, του έδωσαν για το Νοσοκομείο της Κοζάνης, σύμφωνα με τα οποία μέσα στον Νοέμβριο οι διασωληνωμένοι εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας ήταν 12 και από αυτούς οι 8 πέθαναν.
Έχουν «στοχοποιήσει» τη Δυτική Μακεδονία και της συμπεριφέρονται «εκδικητικά»
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και σχετικά με την οικονομία και την ακρίβεια, χαρακτηρίζοντας «ψίχουλα» τα μέτρα που έχει ανακοινώσει και επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που κατέθεσε ο ίδιος από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ειδικά για τη ΔΕΗ, είπε ότι είναι «έγκλημα» της κυβέρνησης η παραχώρηση του 17% και μίλησε για «δόλο», καθώς, όπως τόνισε, «τα νοικοκυριά γίνονται έρμαιο στις αρπακτικές διαθέσεις των κερδοσκόπων».
Στη Δυτική Μακεδονία η κρίση είναι τριπλή, επειδή στην πανδημία και στην ακρίβεια προστίθεται και η απολιγνιτοποίηση, η οποία γίνεται από την κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, ενώ οφείλει να είναι δίκαιη και όχι βίαιη, επισήμανε.
«Υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί η Δυτική Μακεδονία σε μία μαύρη κηλίδα στο χάρτη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα χάθηκαν 2.000 θέσεις εργασίας, ενώ τόνισε πως πρέπει να διατεθούν και δημόσιοι πόροι εκτός από τους ιδιωτικούς για τη δίκαιη μετάβαση.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι έχουν «στοχοποιήσει» Δυτική Μακεδονία και της συμπεριφέρονται «εκδικητικά».
Ως ένδειξη μιας τέτοιας συμπεριφοράς ανέφερε την αντιμετώπιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το έχει «απαξιώσει πλήρως» και με τη μεγάλη μείωση (43%) του αριθμού των εισακτέων. «Την πονάμε τη Δυτική Μακεδονία και θα τη στηρίξουμε, δεν μπορούμε να την πετάξουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Κραυγή αγωνίας από τους τοπικούς φορείς
Κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων στην Πτολεμαΐδα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στην ομιλία του στις επτά το απόγευμα στην Κοζάνη, θα παρουσιάσει ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη δίκαιη ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα έχει τη ρήτρα μηδενικού κοινωνικού και αναπτυξιακού ελλείμματος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/ANDREA BONETTI
Οι συνομιλητές του αναφέρθηκαν με τη σειρά τους σε θέματα που προκύπτουν από την κινητοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στην περιοχή της Εορδαίας.
«Η Πτολεμαΐδα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην ανάπτυξη της Ελλάδας, βάλλεται όμως ακατάπαυστα από την απόφαση της απολιγνιτοποίησης», είπε στην παρέμβαση του ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς και συνέχισε: «Η Δυτική Μακεδονία συνολικά, αλλά και ειδικότερα η Εορδαία, βρίσκονται για περισσότερο από δύο χρόνια στο μάτι του κυκλώνα. Και από την ημέρα της εξαγγελίας του πρωθυπουργού της χώρας, του κ. Μητσοτάκη, για πλήρη απεξάρτηση από το λιγνίτη έως το 2028, η περιοχή μας βρίσκεται σε συνεχή αναβρασμό».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο «η απολιγνιτοποίηση γίνεται βίαια, χωρίς να έχουν δοθεί τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για τον προγραμματισμό ενός νέου παραγωγικού μοντέλου». «Δεν γνωρίζουμε τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί το σχέδιο μετάβασης. Ακούμε πολλές φορές γενικά κίνητρα στην περιοχή, αλλά για κανένα από αυτά δεν έχουμε σαφή ενημέρωση, ενώ έχουμε διατυπώσει με όλους τους δυνατούς τρόπους, πόσο καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες στην περιοχή» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, όταν όλες οι συγκυρίες επιβάλλουν -και θα έλεγα αποδεικνύουν- ότι η παρουσία του λιγνίτη είναι απαραίτητη για την ευστάθεια του συστήματος ενέργειας της χώρας, γιατί οδηγούμαστε στο κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων σε τέσσερα χρόνια το πολύ, με μοναδική εξαίρεση τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5;».
Ο κ. Πλακεντάς ανέφερε ακόμη ότι ήδη έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή, χωρίς να δημιουργούνται νέες σταθερές θέσεις. «Βρισκόμαστε ως επαίτες να διεκδικούμε την εφαρμογή των αυτονόητων και των υπεσχημένων που περιγράφονται στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης», τόνισε.
«Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στην περιοχή. Δηλαδή να στηρίξουμε την ηλεκτρική ενέργεια της χώρας έτσι όπως θέλουν τα συμφέροντα του φυσικού αερίου», είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.
Άλλοι εκπρόσωποι φορέων εξέφρασαν φόβους για «ερήμωση» της περιοχής, λόγω της ανεργίας.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment