Κοζάνη – Δημοτικό Συμβούλιο: Ναι κατά πλειοψηφία στη συμφωνία -πακέτο τηλεθερμάνσεων
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 215
Κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, ενέκρινε το κείμενο της συμφωνίας πακέτο με τη ΔΕΗ για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση που διήρκησε πέντε ώρες.
Μετά από μια συζήτηση με πολλές αντεγκλήσεις και ενστάσεις από όλες τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου, η συμφωνία ψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα, παράταξη πλην του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρη Κορωνίδη, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το κείμενο της συμφωνίας πακέτο. Η συμφωνία ορίζει στα 32 ευρώ τη μεγαβατώρα, την τιμή που η ΔΕΥΑ Κοζάνης θα αγοράζει τη θερμική ενέργεια από τη ΔΕΗ. Έτσι η τελική τιμή που θα φτάνει στον καταναλωτή υπολογίζεται ότι θα ανέβει περίπου στα 73 με 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από τα 53 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση που αναμένεται στα τιμολόγια των καταναλωτών θα φτάσει στο 40% .
Η ίδια συμφωνία προβλέπει τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, για τα δύο χρόνια της μεταβατικής περιόδου αλλά και για τα επόμενα 15 χρόνια, από τη μονάδα ΣΗΘΥΑ, με καύσιμο το φυσικό αέριο. Επίσης καθορίζονται οι όροι ρύθμισης του χρέους της ΔΕΥΑ Κοζάνης, με τη ΔΕΗ να αναλαμβάνει να καλύψει μέρος της οφειλής περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΥΑ Κοζάνης οφείλει στη ΔΕΗ, περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ, από τα δικαιώματα CO2 και περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Στην εισήγηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης έκανε λόγο για συμφωνία στο «και πέντε» και για δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν στο παρελθόν λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν θα σας πω αν είναι καλή ή κακή η συμφωνία για την τηλεθέρμανση. Ενδεχομένως να πείτε ότι η ΔΕΗ μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο για τη ΔΕΥΑ Κοζάνης. Όμως αντί τόσα χρόνια να υπάρξουν κάποιες αυξήσεις σταδιακές ερχόμαστε σήμερα και συζητάμε για μια μεγάλη αύξηση». Πρόσθεσε ακόμα «Εμείς θα εξυγιάνουμε τη ΔΕΥΑΚ και την Τηλεθέρμανση, δεν είμαστε αυτοί που κάνουν αυξήσεις». «Αναλάβαμε την “καυτή πατάτα” και αποφασίσαμε για την εξυγίανση της τηλεθέρμανσης, προκειμένου να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της στην Κοζάνη για τα επόμενα 15-20 χρόνια».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Ματιάκης αναφέρθηκε στο χρέος, που όπως τόνισε «κληρονομήσαμε» ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ συν τα 32 εκατομμύρια οφειλές των δημοτών στη ΔΕΥΑΚ, ενώ στάθηκε και στο εξώδικο που έλαβε από τη ΔΕΗ για την οφειλή των 6 εκατομμυρίων. «Εμείς απολαμβάναμε φτηνή τηλεθέρμανση τόσα χρόνια, τώρα θα πληρώσουμε. Αλλάξανε οι καιροί“. Ο κ. Ματιάκης σε ότι αφορά στην επιβάρυνση, που επιφέρει η συμφωνία, είπε ότι για ένα νοικοκυριό που πληρώνει 600 ευρώ, θα είναι επιπλέον 200 ευρώ το χρόνο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Αν για αυτό φέρνουμε την καταστροφή τότε ας αναλογιστούμε στα χωριά που πληρώνουν 2000 – 2500 ευρώ το χρόνο».
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης χαρακτηρίστηκε «εκβιαστικό το κείμενο», ενώ ο επικεφαλής της «Ενότητας», Λάζαρος Μαλούτας τόνισε ότι δεν διασφαλίζεται τίποτα όσον αφορά την τιμή της τηλεθέρμανσης και ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η βιωσιμότητά της. Για ειλημμένη απόφαση και για αδυναμία της δημοτικής αρχής στη διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις», Χάρης Κουζιάκης, υπογραμμίζοντας ότι η τηλεθέρμανση είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του δήμου Κοζάνης θα είναι υπέρογκες. Η Τίνα Κουζιάκη επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταψήφισε τη συμφωνία και μίλησε για θράσος της Δημοτικής Αρχής που την παρουσιάζει ως σωτηρία, όπως είπε, τονίζοντας ότι αποτελεί σχέδιο που θωρακίζει τα κέρδη της ΔΕΗ.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που διήρκησαν μήνες και υποστήριξε πως το συνολικό κέρδος για την περιοχή από τη συγκεκριμένη συμφωνία αγγίζει τα 200 εκατ ευρώ. Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε και ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος τόνισε πως ” βασικός στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η κατοχύρωση πρόσβασης στον ηλεκτρικό χώρο και η πλήρης αποσύνδεση της τηλεθέρμανσης από τη ΔΕΗ και το φυσικό αέριο”. Πρότεινε οι τρεις Δήμοι να απαιτήσουν να τους δοθεί ηλεκτρικός χώρος 300 MW, με το μερίδιο κάθε Δήμου ανάλογο του μόνιμου πληθυσμού του. Όπως ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος αυτή είναι μια ολοκληρωμένη λύση που καλύπτει όλες τις εκκρεμότητες, από τις οικονομικές απαιτήσεις της ΔΕΗ έως την τιμολογιακή πολιτική, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για μείωση στην τιμή του νερού και τη στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων και των αγροτών.
Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε διαμαρτυρία από Σωματεία της περιοχής και Συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων, που ζητούσαν: να μην υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή της τηλεθέρμανσης, την απρόσκοπτη λειτουργία της, τη διαγραφή των χρεών των τηλεθερμάνσεων από τη ΔΕΗ και την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης στα σχολεία.
ertnews.gr
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment