Παρασκευή 27  Σεπτεμβρίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ_ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ_ΙΛΙΟΝ_ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ACTION24

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ_ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ_ΙΛΙΟΝ_ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ACTION24

Βασικά σημεία συνέντευξης Χ.Δούκα

στην εκπομπή «Πίσω από τις Γραμμές» του τηλεοπτικού σταθμού Action24

και τους δημοσιογράφους Γ. Πιέρρο και Δ. Τάκη

 

 

Χάρης Δούκας: «Να δημιουργήσουμε συνθήκες δημοκρατικής ανατροπής

για να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας»

 

 

Για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ:

Με ενδιαφέρει πάρα πολύ να γίνει μία δημοκρατική έκρηξη που θα αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Θέλω να έρθουν, όσο το δυνατόν, περισσότεροι άνθρωποι για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, την οποία ονομάζω προσπάθεια επανεκκίνησης του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης. Την προηγούμενη φορά ήρθαν 270 χιλιάδες άτομα· ένας πολύ μεγάλος αριθμός που δημιούργησε μεγάλη δυναμική, η οποία νομίζω ότι τελικά δεν αποτυπώθηκε στην πράξη. Θα ήθελα να ξεπεράσουμε αυτόν τον αριθμό, να έρθουν πάνω από 270 χιλιάδες. Είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Mπορούμε να δημιουργήσουμε στην πράξη συνθήκες δημοκρατικής ανατροπής. Όχι για να αλλάξουμε τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.

Για το εάν μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Το «εγώ» τελείωσε, το πιστεύω βαθιά. Το «εμείς» είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά, που θα φέρει την αλλαγή. Γι’ αυτό προτείνω ένα διαφορετικό μοντέλο ηγεσίας και λέω ότι όλοι οι φίλοι και τα μέλη θα έχουν ρόλο, λόγο και ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ. Δεν θα έρχονται να ψηφίζουν 270 χιλιάδες και θα τους ξεχνάμε μετά. Όλοι θα είναι ηγέτες στον τομέα τους και θα έχουν φωνή, δυνατή φωνή. Το μοντέλο διακυβέρνησης που προτείνω είναι ένα ανοιχτό, συμμετοχικό, ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν ισότιμα και να παρεμβαίνουν. Νομίζω ότι αυτό είναι και το μοντέλο ηγεσίας που ζητά ο κόσμος.

Για τα ποσοστά που μπορεί να έχει το ΠΑΣΟΚ σε ένα χρόνο από τώρα:

Το ΠΑΣΟΚ δε γεννήθηκε για να έχει δευτερότριτους ρόλους αλλά για να είναι πρωταγωνιστής. Το σύστημα διακυβέρνησης δε θα αλλάξει και ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κυβερνά, αν το ΠΑΣΟΚ είναι στο 12%-13%-14% και 15%. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να κλείσει αυτός ο κύκλος, που τον ονομάζω «κύκλο επιβίωσης», στον οποίο όλοι οι Πρόεδροι είχαν τη συνεισφορά τους, και να ανοίξει ο κύκλος της υπέρβασης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του. Εκτιμώ και πιστεύω βαθιά ότι έχουμε τη δυνατότητα, στις 6 του Οκτώβρη, να δημιουργήσουμε συνθήκες δημοκρατικής ανατροπής. Αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος Πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρέπει να είναι και ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας, για να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης. Πιστεύω βαθιά ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και έχει ιστορική ευθύνη να το κάνει. Διότι βλέπω ότι η χώρα βαδίζει με ταχύτητα προς τον τοίχο. Εισρέουν δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά δε χρησιμοποιούνται για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες. Στην πράξη χρησιμοποιούνται για υπερκέρδη. Δεν αυξάνουν μισθούς και συντάξεις, και ζούμε με μισθούς 2011 σε αισχροκέρδεια 2024. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση, που ψάχνει χώρο έκφρασης.

Για τη δημοσκόπηση της Opinion:

Είδα, μάλιστα, στη δημοσκόπηση που κάνατε, ότι ένα 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει ξανά κυβερνητικό ρόλο. Άρα, σε αυτούς απευθυνόμαστε, με αυτούς πρέπει να συναντηθούμε ξανά, να τους ακούσουμε, να μιλήσουμε, να τους εμπιστευτούμε. Όχι να τους ζητάμε να έρθουν να ψηφίσουν στις 6 του Οκτώβρη και μετά ξανά στην επόμενη εκλογή Προέδρου. Πρέπει να τους ενεργοποιήσουμε και να είναι συνδιαμορφωτές σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να είναι πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας. Γυρνώντας ολόκληρη την Ελλάδα, βλέπω ότι υπάρχει μία σπίθα στα μάτια των πολιτών, οι οποίοι περιμένουν από μας να τους κοιτάξουμε στα μάτια, να τους πούμε ξεκάθαρα τι προτείνουμε για να μας εμπιστευτούν. Αυτή είναι μία ευκαιρία που δεν έρχεται κάθε μέρα. Πρέπει να την αξιοποιήσουμε με πάρα πολλή δουλειά.

Για την καθαριότητα στην Αθήνα:

Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ξαφνικά η Αθήνα βρώμισε. Υπάρχει μάλιστα και ένα αφήγημα που ακούω από τον κ. Μπακογιάννη, αλλά νομίζω είναι και κυβερνητικό πια. Το λένε και πάρα πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ότι πριν η Αθήνα ήταν Όσλο και τώρα έγινε Καμπούλ. Προφανώς, τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Βεβαίως, είναι ένα πρόβλημα που διαχρονικά είναι στριφνό και δύσκολο και κάνουμε ένα πολύ μεγάλο αγώνα. 

Αυτό δεν είναι πεδίο για να κάνουμε λαϊκισμό. Όμως, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι 57 χρονών. Δεν γίνονται προσλήψεις και δίνουμε δικαστική μάχη για να κρατήσουμε τους συμβασιούχους, λόγω του νόμου Βορίδη. Ζητήσαμε συμβασιούχους με δίμηνα και οκτάμηνα, γιατί έχουμε 7,5 εκατομμύρια τουρίστες και πρέπει να καθαρίζουμε όχι για 750 χιλιάδες αλλά για 7,5 εκατομμύρια. Και δεν μπορέσαμε να πάρουμε ούτε 75 ανθρώπους που ζητήσαμε έστω το καλοκαίρι. Και το λέω αυτό, διότι υπάρχει και μία παγίδα από πίσω. Αφυδατώνεις την κατάσταση, δημιουργείς συζητήσεις, για να μπουν ιδιωτικά συμφέροντα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν είμαι κατά του ιδιωτικού τομέα, αλλά το κόστος, εκτινάσσεται. Γι’ αυτό κάνουμε μεγάλο αγώνα. Οι άνθρωποι της καθαριότητας κάνουν μεγάλο αγώνα. Βελτιωνόμαστε, παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. 

Για το εάν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, εάν εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ:

Με τον κ. Μητσοτάκη συναντήθηκα και την περίοδο που ήμουν ακόμα εν αναμονή Δήμαρχος, σε μετάβαση. Βεβαίως και θα συναντηθούμε και θα παρουσιάσει ο καθένας τις θέσεις και τις απόψεις του. Εμένα αντίπαλός μου είναι τα προβλήματα και αυτά θέλω να λύσω. Διαφωνώ, βεβαίως, με το σύστημα διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, διαφωνώ επίσης ιδεολογικά, διότι υπάρχει υπερσυγκέντρωση πλούτου και μια λογική, όπου η μεταρρύθμιση σημαίνει συγχωνεύσεις και σταθερό κόστος εργασίας, που δημιουργούν νεόπτωχους. Αλλά βεβαίως, θα κινηθούμε θεσμικά με πολύ μεγάλο σεβασμό στις διαδικασίες και τις δομές της χώρας και θα παρουσιάσει ο καθένας τις διαφορετικές του αντιλήψεις.

Για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς και το εάν αυτός θα συμπεριλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ:

Το ΠΑΣΟΚ, έχει ένα πολύ δυνατό όνομα και βαθιές ρίζες. Αυτό αποτυπώνεται και στην έρευνά σας, όπου το 50% δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και άλλο ένα 50% ότι πρέπει να είναι σε κυβερνητική τροχιά. Θέλουμε να ανοίξουμε και να ενώσουμε. Να ενώσουμε αξιακά. Προσέξτε, όμως, όχι με αυτούς που μας λοιδόρησαν, όχι με αυτούς που έκλεισαν το μάτι στον λαϊκισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά με τους πολίτες που πιστεύουν αξιακά στη δημοκρατία, στη διαφάνεια, στη λογοδοσία και θέλουν να έρθουν, στην προσπάθεια μας αυτή, ως στρατιώτες και όχι στρατηγοί στους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.To ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κανέναν.



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021