Τετάρτη 25  Δεκέμβριος  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Τι είναι η καφέ αράχνη – ερημίτης και γιατί δεν υπάρχει αντίδοτο

Τι είναι η καφέ αράχνη – ερημίτης και γιατί δεν υπάρχει αντίδοτο

Ποιά είναι τα συμπτώματα στον άνθρωπο μετά από το τσίμπημα της καφέ αράχνης - Επιτίθεται αν παγιδευτεί κοντά στο δέρμα μέσα σε ρούχο ή παπούτσι - Οι συστάσεις της μοριακής βιολόγου – γενετίστριας Αντωνίας Χαιρετάκη


Το τραγικό τέλος του 48χρονου άνδρα από τον Πύργο, που έχασε τη ζωή του μετά από τσίμπημα που δέχθηκε στο πόδι από καφέ αράχνη, έχει συγκλονίσει την κοινωνία της Ηλείας, δημιουργώντας παράλληλα εύλογο προβληματισμό και ανησυχία καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιατρών, κάθε παρόμοια κατάσταση είναι πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμη από την στιγμή που δεν υπάρχει αντίδοτο.

Παρά το γεγονός ότι η αρχική εικόνα του 48χρονου δεν ενέπνεε ιδιαίτερη ανησυχία, κατά την στην εισαγωγή του στο νοσοκομείο, η κατάσταση της υγείας του, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση μέσα σε λίγες ώρες και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, άφησε την τελευταία του πνοή.


«Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ήταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ» τόνισε μιλώντας στο Star η διευθύντρια χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Από τις περιγραφές θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης. Βεβαίως δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξη μετά από ένα τέτοιο τσίμπημα. Ενώ από την αρχή δε φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τους τσιμπάει, σε 72 ώρες έχει μια ραγδαία επιδείνωση», συμπλήρωσε η γιατρός.

 

Τι είναι η καφέ αράχνη -ερημίτης;
Πολλοί θα αναρωτηθούν διαβάζοντας τα παραπάνω, τι είναι η καφέ αράχνη, τι προκαλεί το δήγμα (σ.σ. τσίμπημα – δάγκωμα) της στον άνθρωπο και γιατί δεν υπάρχει αντίδοτο για την αντιμετώπιση του. Και φυσικά πως μπορούμε να τις ξεχωρίζουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να τις αποφύγουμε.


Η καφέ αράχνη, πιο γνωστή με την επιστημονική ορολογία ως αράχνη -ερημίτης, σύμφωνα με το άρθρο της Αντωνίας Χαιρετάκη, μοριακής βιολόγου – γενετίστριας, δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή. Φέρει μεν μια σκούρα κηλίδα στο κεφάλι, σε σχήμα βιολιού, αλλά κατά τα άλλα δύσκολα ξεχωρίζει από τις κοινές, μη δηλητηριώδεις, καφέ αράχνες.

Αν όμως υπάρχει υποψία ότι κάποιος έχει δαγκωθεί από καφέ αράχνη- ερημίτη, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε μια αίθουσα επειγόντων περιστατικών στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ειδικά αν είναι αλλεργικός στα δήγματα (σ.σ. τσιμπήματα) εντόμων, ώστε να του παρασχεθεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, οι οποίοι βιώνουν πιο έντονα τα συμπτώματα.

Οι αράχνες αυτές δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικές και δεν πρόκειται να δαγκώσουν κάποιον, παρά μόνο εάν παγιδευτούν στο δέρμα του, για παράδειγμα μέσα σε ρούχο ή μέσα σε παπούτσια.

Τα συμπτώματα μετά το δήγμα (σ.σ. τσίμπημα) είναι τα εξής
-Έντονο τσούξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος.

-Εφίδρωση.

-Γενικότερη αδιαθεσία.

-Δημιουργία εξανθημάτων.

Περίπου, 12 με 36 ώρες μετά το τσίμπημα θα σχηματιστεί ένα χαρακτηριστικό πρότυπο αποχρωματισμού στην περιοχή. Η περιοχή του τσιμπήματος θα αποκτήσει ένα βαθύ μωβ ή μπλε χρώμα και γύρω από αυτήν θα σχηματιστεί ένα υπόλευκο δαχτυλίδι, το οποίο συνήθως περιβάλλεται από μια εκτεταμένη κόκκινη περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις η πληγή που έχει προκληθεί από το τσίμπημα μπορεί να επιμείνει και να παραμείνει ανοικτή για αρκετές εβδομάδες ή μήνες μέχρι να επουλωθεί και αφήνει μεγάλες ουλές.

Άμεση μεταφορά στα επείγοντα
Εάν κάποιος θεωρεί πιθανό να έχει τσιμπηθεί από μια καφέ αράχνη ερημίτη, συνίσταται να επικοινωνήσει αμέσως με κάποιον ιατρό και να μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο. Η μοριακή βιολόγος συστήνει αν κάποιος τσιμπηθεί, εκτός του ότι πρέπει να πάει αμέσως στο νοσοκομείο, είναι καλό αν μπορεί να παγιδεύσει την αράχνη σε ένα βάζο, και να την πάει στο γιατρό, ώστε να ταυ ταυτοποιηθεί το είδος της και να επιβεβαιωθεί το δυνατόν συντομότερο η διάγνωση.

Δεν υπάρχει αντίδοτο
Η μοριακή βιολόγος – γενετίστρια, κ. Χαιρετάκη, λέει ότι δεν υπάρχει κανένα συνιστώμενο αντίδοτο για το δηλητήριο της συγκεκριμένης αράχνης, κάτι που συμφωνεί και με τις μαρτυρίες των γιατρών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής ανακάμπτει μόνος του και συνίσταται απλά ξεκούραση, εναπόθεση πάγου και ανύψωση της περιοχής του τσιμπήματος.

Σπάνιες αλλά επικίνδυνες οι επιπλοκές
Η μοριακή βιολόγος υποστηρίζει ότι το τσίμπημα από καφέ αράχνη – ερημίτη συνήθως δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία του ατόμου και θεραπεύεται μόνο του, χωρίς την παρουσία επιπλοκών.

Φυσικά η ίδια δεν είναι γιατρός, άρα η εκτίμησή της δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές. Εξάλλου το πρώτο που συστήνει είναι να πάμε στο νοσοκομείο.

Οι επιπλοκές είναι μεν σπάνιες, αλλά είναι εξαιρετικά σοβαρές, και περιλαμβάνουν διαταραχές στην πήξη του αίματος, νεφρική ανεπάρκεια, κώμα ή ακόμα και θάνατο.



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021