Πέμπτη 18  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Αντιφατικά μηνύματα για τα projects των νέων τερματικών LNG - Οι δηλώσεις της κυβέρνησης και η λυδία λίθος του Ρωσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά

Αντιφατικά μηνύματα για τα projects των νέων τερματικών LNG - Οι δηλώσεις της κυβέρνησης και η λυδία λίθος του Ρωσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά

Ερωτήματα προκύπτουν για το ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την κατασκευή νέων τερματικών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα λειτουργεί το τερματικό της Ρεβυθούσας από τον ΔΕΣΦΑ και (σε δοκιμαστική φάση) το νέο τερματικό της Αλεξανδρούπολης του Ομίλου Κοπελούζου.

Παράλληλα, όμως, υπάρχουν τέσσερα ακόμη επενδυτικά σχέδια που ανταγωνίζονται: Το Διώρυγα Gas της Μότορ Όιλ στην Κόρινθο, το Θεσσαλονίκη LNG της Elpedison, το Αργώ στο Βόλο, συμφερόντων του επιχειρηματία Θ. Θεοδωρόπουλου, καθώς και μια ακόμη μονάδα του Ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θεωρεί εφικτή την κατασκευή του "Αργώ" αφού η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέα τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς υπερκαλύπτει τις ανάγκες της από τη Ρεβυθούσα και το νέο τερματικό της Αλεξανδρούπολης. Οι δηλώσεις του σχετικά με την υπερκάλυψη της εγχώριας ζήτησης προφανώς έχουν εφαρμογή και στις τέσσερις σχεδιαζόμενες μονάδες.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Council on Foreign Relations τόνισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα σημεία εισόδου για LNG στο εξής.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές βρίσκονται προς το παρόν μετέωροι και δεν είναι σαφές αν και ποια έργα θα προχωρήσουν. Πάντως, οι προσδοκίες για τη ζήτηση αερίου στη χώρα μας είναι πλέον πολύ μετριασμένες σε σύγκριση με το παρελθόν. Η ώθηση της πράσινης ενέργειας, η εξοικονόμηση και η κατασκευή αντίστοιχων μονάδων LNG σε χώρες της ευρύτερης περιοχής μεταφράζονται σε μειωμένες πιθανότητες για να κατασκευαστούν περισσότερα τερματικά στην ελληνική επικράτεια.

Υπάρχει, πάντως, μια βασική μεταβλητή που θα κρίνει το μέλλον των επενδύσεων. Η Ε.Ε. έχει βάλει στόχο να δώσει τέλος στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από το 2027. Αν αυτό συμβεί, τότε η Ελλάδα θα πάψει να δέχεται ποσότητες μέσω του αγωγού Turk Stream που σήμερα καλύπτει περί το 50% των αναγκών και κατ' επέκταση θα πρέπει να τις καλύψει με εναλλακτικές πηγές, ανάμεσά τους και το LNG. Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανώς θα χρειαστούν περισσότερα τερματικά.

Αντιθέτως, αν μέσα στα επόμενα χρόνια δοθεί τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία και με κάποιον τρόπο Ε.Ε. και Πούτιν τα ξαναβρούν (έστω και μερικώς), τότε δεν αποκλείεται το ρωσικό αέριο να συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας μας για περισσότερα χρόνια, περιορίζοντας τις ανάγκες για νέο LNG.

Πρόκειται για μια μεγάλη γεωπολιτική αβεβαιότητα για τους εγχώριους επενδυτές που περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη διεθνή σκηνή προτού αποφασίσουν να ρίξουν τα χρήματά τους. Το κάθε τερματικό LNG είναι μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πρόσθετο στοίχημα για τις εταιρείες είναι η εξασφάλιση κοινοτικής και εθνικής στήριξης που θα διευκόλυνε σημαντικά τα πράγματα.

https://energypress.gr/news/antifatika-minymata-apo-tin-kybernisi-gia-nea-termatika-lng-kai-sto-bathos-poytin



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021