Κυριακή 21  Ιουλίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Πρόσω ολοταχώς για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος τον Αύγουστο

Πρόσω ολοταχώς για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος τον Αύγουστο

Στην περιοχή των «peaks» η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού – Πρόσω ολοταχώς για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος τον Αύγουστο
Μιχάλης Μαστοράκης

Την «αρωγή» των μονάδων φυσικού αερίου στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης της περιόδου αποτυπώνει η διακύμανση των τιμών χονδρικής αγοράς τις τελευταίες μέρες με αποκορύφωμα την σημερινή μέρα που η μέγιστη ωριαία τιμή «έγραψε» στα 500 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στις 20:00 το απόγευμα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το αυξημένο φορτίο της περιόδου σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή των αιολικών πάρκων διαμορφώνει ανατιμητικές τάσεις στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με κορυφαίο παράδειγμα την σημερινή μέρα που η τιμή «έκλεισε» στα 184,79 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, την υψηλότερη του μήνα.

Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 60% από μέρα σε μέρα με τις προβλέψεις αρμόδιων στελεχών της αγοράς να κάνουν λόγο ότι η εν λόγω εικόνα αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με την απόλυτη κρίσιμη παράμετρο να συνιστούν οι καιρικές συνθήκες που θα καθορίσουν με την σειρά τους το ύψος της ζήτησης.

Να σημειωθεί ότι σήμερα καταγράφεται το 3ο υψηλότερο φορτίο από την έναρξη του target model τον Νοέμβριο του 2020 σε αντίστοιχα ιστορικό υψηλό κατά την χθεσινή μέρα και με το 2ο υψηλότερο να σημειώθηκε στις 21 Ιουνίου 2024. Να προσθέσουμε ότι παραδοσιακά ο Ιούλιος είναι ο μήνας με τα υψηλότερα φορτία σε επίπεδο έτους.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που εξηγεί την τεράστια διαφορά τιμής μέσα στη μέρα από τις μεσημεριανές ώρες στις βραδινές είναι η τεράστια διαφοροποίηση στη συμμετοχή των ΑΠΕ κατά τις ώρες αυτές. Ενδεικτικά, η συμμετοχή των ΑΠΕ φτάνει το 63% κατά τις μεσημεριανές ώρες σήμερα για υποχωρήσει στο 13% στις βραδινές ώρες (21:00) όταν και καταγράφονται οι υψηλότερες ωριαίες τιμές στην αγορά χονδρικής.

Ένας τρίτος παράγοντας αφορά στην συσχέτιση των αγορών μεταξύ τους που μια ορισμένη ανισορροπία στις τιμές καταλήγει να διαχέεται στις υπόλοιπες αγορές. Το «μαύρο πρόβατο» στη δεδομένη περίπτωση είναι η Ουγγαρία όπου καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές τιμές τις τελευταίες μέρες ως απόρροια της μειωμένης διαθεσιμότητας σε διασυνδέσεις και της πυρηνικής μονάδας του Κοζλουντούι. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Montel, η ωριαία τιμή το διάστημα 20:00 με 21:00 την Τρίτη 9 Ιουλίου έφτασε στα 693 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αναλυτικότερα, η διασύνδεση Σερβίας Ουγγαρίας λειτουργεί με μειωμένη δυναμικότητα από τα 800 στα 200 MW όπως αντίστοιχα και η διασύνδεση Βουλγαρίας – Σερβίας από τα 1700 στα 1200 MW. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις αγορές ηλεκτρισμού, η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί μετά την Παρασκευή 12 Ιουλίου.

«Στο βάθος» τα τιμολόγια Αυγούστου

Οι υψηλότερες τιμές της χονδρικής, έστω κι αν έχουν μεσολαβήσει μόλις 11 μέρες κατά τον μήνα που διανύουμε, προμηνύουν αύξηση του χονδρεμπορικού κόστους για τον Ιούλιο, γεγονός που θα μεταφραστεί στις χρεώσεις των τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι εταιρείες προμήθειας για τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, η μέση τιμή χονδρικής για τον μήνα που διανύουμε διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 113,93 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αρκετά υψηλότερα από την μέση τιμή του προηγούμενου μήνα που «έκλεισε» στα 98,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Μάλιστα και σε συνέχεια των νέων δεδομένων που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες και αποτυπώνονται στο «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παράγοντες της αγοράς αναθεωρούν προς τα πάνω τις αρχικές τους εκτιμήσεις για την μέση τιμή της DAM τον Ιούλιο και από 105 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, πλέον κάνουν λόγο για 115-120 ευρώ, ήτοι μια αύξηση 16-20% από μήνα σε μήνα.

https://energypress.gr/news/stin-periohi-ton-peaks-i-hondremporiki-agora-ilektrismoy-proso-olotahos-gia-nees-ayxiseis-sta



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021