Τι απέγινε ο Δωσίλογος Κωνσταντίνος Γεωργαντάς Συνταγματάρχης (ΠΖ) "σφαγεύς του Μεσόβουνου Εορδαία"ς
- Επικαιρότητα
- Εμφανίσεις: 1096
Μετά την Απελευθέρωση.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους πρότειναν να δικαστούν, από τα δικαστήρια δωσιλόγων, οι φιλοκατοχικές αρχές της Κοζάνης, ο νομάρχης Κ. Γεωργαντάς, ο εισαγγελέας και οι υπεύθυνοι της Χωροφυλακής[1]. Τελικά, ο μόνος από τους υπευθύνους ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη για τη Μαγιάτικη Καταιγίδα ήταν ο Γεώργιος Πούλος[3], ο οποίος τιμωρήθηκε με τη θανατική ποινή, για την εγκληματική του δράση κατά την Κατοχή.
Κατά τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη, η ιστορία του Μεσόβουνου «είναι εντελώς παραγνωρισμένη από την επίσημη ιστοριογραφία, η οποία, όπως φαίνεται, διαμορφώθηκε από τους νικητές του Εμφυλίου με τη χρήση μεροληπτικών και ιδεολογικών κριτηρίων»[1].
Το Μεσόβουνο έχει ενταχθεί επισήμως στα μαρτυρικά χωριά και πόλεις της Ελλάδας.
Επίσης διαβάζουμε στο http://libcatalog.uowm.gr/griza/florina/Mylonas%20Georgios.pdf Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία
Επίσης
Ο αντισυνταγματάρχης Κάρλ Σύμερς πριν το Δίστομο είχε αιματοκυλήσει την Κλεισούρα στην Καστοριά, αφήνοντας 280 νεκρούς, συνεπικουρούμενος από Βούλγαρους κομιτατζήδες. Έσφαξαν εγκυμονούσες γυναίκες, παιδιά που έτρεχαν στους δρόμους, ηλικιωμένους και νεαρές κοπέλες.
Αν και πέρασε στρατοδικείο αθωώθηκε, οπότε επανέλαβε το "έργο του" στο Δίστομο. Ευθυνόταν και για τη σφαγή της Σπερχειάδας.
Στις 18 Αυγούστου 1944, λίγες μέρες μετά την επιτυχημένη επίθεση του ΕΛΑΣ στις Καρούτες εναντίον του αστυνομικού τάγματος των Ες Ες, σκοτώθηκε, όταν το αυτοκίνητό του πάτησε σε νάρκη στη περιοχή της Άρτας κατά την διάρκεια εκκαθαριστικής επιχείρησης.
Πέντε ημέρες μετά τον θάνατό του του απονεμήθηκε ο Σταυρός των Ιπποτών του Σιδηρού Σταυρού.
Σχόλια υποστηρίζονται από CComment