Κυριακή 23  Ιουνίου  2024 

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

Συγκλονίζει η Μαρία Καρυστιανού: Κύριε Μητσοτάκη έχω δικαίωμα να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου

Συγκλονίζει η Μαρία Καρυστιανού: Κύριε Μητσοτάκη έχω δικαίωμα να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου

Συγκλονίζει η Μαρία Καρυστιανού: Κύριε Μητσοτάκη έχω δικαίωμα να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου
«Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών, αρκετά με τη διαφθορά. Η διαφθορά σκοτώνει» ήταν μερικά από τα λόγια της Μαρίας Καρυστιανού, μητέρας της 19χρονης Μάρθης, που έχασε βίαια τη ζωή της στο έγκλημα των Τεμπών και μίλησε στην συνέντευξη τύπου, όπου ειπώθηκε πως το δικηγορικό σώμα θα υποστηρίξει ενεργά την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης των Υπουργών αλλά και την ψήφιση του αναγκαίου εκτελεστικού νόμου, που θα καταστήσει εφαρμοστέα την συνταγματική διάταξη για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (73 παρ. 6 Σ).

24-scaled.jpg23-scaled.jpg

Η άρση της ασυλίας είναι ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου ήταν η κεντρική ιδέα στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με θέμα συζήτησης την αξιοποίηση των υπογραφών ενάμιση εκατομμυρίου πολιτών που ζητάνε την άρση της βουλευτικής ασυλίας για τους εμπλεκόμενους στην τραγωδία των Τεμπών.

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου πληγέντων Τεμπών και μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης, ενός εκ των 57 θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών τοποθετήθηκε λέγοντας για ακόμα μία φορά τα αυτονόητα και ζητώντας την πραγματική λειτουργία του κράτους δικαίου.

«Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών, αρκετά με τη διαφθορά. Η διαφθορά σκοτώνει» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας επίσης πως «η αδιαφορία έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

Η κ. Καρυστιανού μίλησε για την πολιτική «του αποφασίζουμε και διατάζουμε» διερωτώμενη αν γίνεται να μπορούμε να μιλάμε για ακαταδίωκτο «όταν οι πολιτικοί συγκεντρώνουν τόση εξουσία». Φυσικά αναφερόμενη στο έγκλημα των Τεμπών δεν δίστασε να πει πως «καταπατώνται οι διατάξεις του κράτους από την ιδία την πολιτική ηγεσία».

Τα βέλη της εκτόξευσε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έλειπε από τη συνέντευξη, όπως είχε κάνει άλλωστε και σε κρίσιμες συζητήσεις στην ολομέλεια της Βουλής. Όταν η κ. Καρυστιανού ερωτήθηκε σχετικά απάντησε πως «η άδεια καρέκλα δικαιώνει αυτά που πιστεύω» αναφερόμενη στην απουσία του πρωθυπουργού αλλά και κάποιου εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από την ομιλία της:

«Ο πρωθυπουργός απουσιάζει σήμερα και από αυτή τη σημαντική μέρα για τις αρχές της δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως απουσίαζε και από την ολομέλεια της Βουλής και σε άλλα σημαντικά για τη χώρα μας θέματα. Σίγουρο είναι μόνο το πρόσωπο της αδιαφορίας όχι απέναντι σε ένα από τα χειρότερα εγκλήματα στη χώρα με κρατική συμμετοχή και ευθύνη αλλά και απέναντι σε 1,5 εκατ. Πολιτών.

Κύριε Μητσοτάκη, το όνομά σας αναφέρθηκε σε μία ποινικά κολάσιμη πράξη για την οποία εσείς πρώτος θα έπρεπε να σπεύσετε να ξεκαθαρίσετε σύμφωνα με τη θέση σας. Όχι εκ του ασφαλούς, εντός της Βουλής και σε οικείο δημοσιογραφικό περιβάλλον αλλά να παρουσιαστείτε οικειοθελώς μπροστά στον δικαστή και να αποδείξετε τα όσα ισχυρίζεστε. Αντιθέτως κρυμμένος στην ασυλία, ούτε καν αναφέρεστε στην τραγωδία, ελπίζοντας ότι οι Έλληνες θα ξεχάσουν και θα αποθαρρυνθούν. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε» είπε μεταξύ άλλων η κ. Καρυστιανού και του έθεσε τα εξής ερωτήματα:

«…σας απέστειλα μία επιστολή, όχι ως εκπρόσωπος ενός κράτους που σκότωσε το παιδί μου, όχι μόνο από την ηθική υποχρέωση προς την κοινωνία και την παράταξή σας αλλά από την υποχρέωση που έχετε να απαντήστε εντός 50 ημερών σύμφωνα με το άρθρο 10 του Συντάγματος με σεβασμό προς τις διατάξεις της χώρας. Γνωρίζετε τους νόμους της χώρας μου; Συμμορφώνεστε με αυτούς ή θεωρείτε ότι δεν έχετε καμία τέτοια υποχρέωση; Η απουσία σας δηλώνει και την απάντησή σας αλλά εγώ ως μάνα και ως πολίτης έχω δικαίωμα να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου» κατέληξε η μητέρα της 19χρονης Μάρθης.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός παίρνοντας το λόγο ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, το οποίο υιοθέτησε και διατηρεί μέχρι σήμερα ένα ευνοϊκό νομικό πλαίσιο προστασίας πολιτικών προσώπων, ακόμη για αδικήματα που δεν συνδέονται με την πολιτική δραστηριότητα, αλλά και των κομμάτων για την μη τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος.

Όπως είπε ο κ. Βερβεσός το δικηγορικό σώμα θα υποστηρίξει ενεργά το αίτημα τόσο των συγγενών των θυμάτων όσο και των 1,5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης των Υπουργών αλλά και για την ψήφιση του αναγκαίου εκτελεστικού νόμου, που θα καταστήσει εφαρμοστέα την συνταγματική διάταξη για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (73 παρ. 6 Σ), εξηγώντας περαιτέρω πως η ομάδα εργασίας που έχει σχηματιστεί θα βοηθήσει το σύλλογο για να αξιοποιήσει τις υπογραφές και φυσικά για το μέλλον ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα ατιμωρησίας.

«Οι ιδέες τα όνειρα και οι αξίες έχουν ψυχή» σχολίασε ο κ. Βερβεσός εξηγώντας πως «η συνταγματική διάταξη δυστυχώς διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις παραμένει αδειανό πουκάμισο» ενώ μίλησε και για τους 1,5 εκατομμύριο πολίτες που υπέγραψαν το ψήφισμα για την άρση ασυλίας των υπουργών εξηγώντας πως δεν πρόκειται για μία αμελητέα ποσότητα» και συνεπώς τα κόμματα «αν έχουν ευαισθησία να προχωρήσουν άμεσα».

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θεόδωρος Μαντάς, γνωστοποίησε πως η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, θα συντονίσει πρωτοβουλία που θα εισηγηθεί την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Παρεμβάσεις έκαναν ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαος Αλιβιζάτος και η νομική σύμβουλος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» Ελεονώρα Γεωργίου, που μαζί με την ε.τ Αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ και τους καθηγητές Πάνο Λαζαράτο και Νίκο Παπασπύρου θα μετέχουν στην ad hoc Ομάδα Νομικής Επεξεργασίας, η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα διατυπώσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση που θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στα κοινοβουλευτικά κόμματα προς ψήφιση.

Στην Συνέντευξη Τύπου παρέστησαν εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων οι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ), Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Βασίλης Βηλιάρδος (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), Νικόλαος Βρεττός (ΝΙΚΗ) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ) καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις των κομμάτων τους επί του θέματος.

https://www.documentonews.gr/article/karystianoy-kata-mitsotaki-krymmenos-stin-asylia-elpizei-oti-oi-ellines-tha-xexasoyn-na-paroysiastei-ston-dikasti/

 



Σχόλια υποστηρίζονται από CComment

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ο Καιρός

Σημαντικά θέματα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

Banner Bottom

logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
 
Τηλέφωνο:  6974928190
Copyright www.ptolemais-post.gr © 2021